perjantai 23. huhtikuuta 2021

Haukka ja Talvisotilas Kapun perintöä kunnioittamassa

MCU:n  järjestyksessään toinen Disney+-sarja The Falcon and the Winter Soldierin ensimmäinen kausi tuli vasta päätökseensä. Nyt kerron oman mielipiteeni sarjasta.


Varoitus: Tämä arvostelu sisältää paljastuksia The Falcon and Winter Soldierin sekä MCU:n muiden tuotoksien, lähinnä Captain America: Winter Soldierin ja Avengers: Endgamen, juonesta!

Captain America/Steve Rogers (Chris Evans)  jätti kilpensä ja samalla tittelinsä The Falconille/Sam Wilsonille (Anthony Mackie). Tämä kuitenkin päätti luopua molemmista ja jatkaa supersankarin velvolisuuksia edelleen The Falconina. Bucky/Talvisotilas (Sebastian Stan) puolestaan yrittää hyvittää Hydran aivopesun alaisena tekemiään kauheuksia. 

Siihen tuleekin mahdollisuus, kun avoimia rajoja haluava terroristiryhmä Flag Smashers on saanut jostain käsiinsä avukseen Steven Rogerssillakin olevaa superseerumia ja kumpaakin sankaria tarvitaan uhkan pysäyttämiseen. Ryhmän jäljillä on myös valtion nimeämä uusi Captain America, John Walker (Wyatt Russell), jonka kanssa kaksikolla tuleekin melkein heti erimielisyyksia siitä, kuinka uhka pitäisi hoitaa.


Disney+:an ja MCU-sarjat ovat saaneet enemmän kuin hyvän alun. WandaVison, osoittautuikin yhtä hyväksi kuin elokuvat tai jopa paremmaksi. Pidin nimittäin siitä, että sarja näytti jotain erilaista.  Ja nyt voin ilokseni sanoa, että Falcon and the Winter Soldier, ei jäänyt huonommaksi, vaikka se hieman perinteismpä MCU:ta tarjosikin.

The Falcon and Winter Soldierissa oli kaksi juonikuviota. Ensimmäisenä tietenkin se, kuka ansaitsee oikeuden kantaa Captain American titteliä ja kilpeä. Minusta sen loppuratkaisu olikin se ainoa oikea, vaikka myös hieman ennalta-arvattava. Tässä tapauksessa se matka oli kuitenkin paljon päämäärää tärkeämpi.


Toinen juonikuvio liittyi puolen maailman katoamiseen ja palaamiseen viisi vuotta myöhemmin. Molemmat nimittäin vaikuttivat maailmaan melkein yhtä paljon, eikä edes palaamisen tapauksessa kaikki vaikutukset olleet pelkästään positiivisia. Aihe, jota tulemme luultavasti vielä käsittelemään muissa MCU-tuotoksissa.

Teemoista ensimmäiseksi mainittu oli mielenkiintoisempi. Lähinnä sen takia, että Kapun kilven kohtalo kosketti tuntemiamme hahmoja henkilökohtaisesti, mutta myös siksi, että Flag Smasherssien ideologia jäi katsojalle osaksi pimentöön. Niin karismaattinen ja helposti ymmärrettävä kuin joukkoa johtava Karli Morgenthau (Erin Kellyman) olikin.


The Falcon and the Winter Soldierissa parasta oli sen pääkaksikko, erikseen, mutta vielä enemmän yhdessä. Siksi olikin erittäin harmi, että heiltä meni kokomainen jakso päästä yhteen. Se olikin yksi harvoista sarjan harha-askelista, vaikka kieltämättä kumpikin jaksaa kiinnotaa myös yksilönä. Pidän itse Samista enemmän, mutta Buckyllekin löytyy faninsa ja ihan syystä.

John Walker ei missään vaiheessa sopinut Steven Rogerssin seuraajaksi, sillä hänellä riitti luonnevikoja enemmän kuin tarpeeksi. Ne tekivätkin hänestä hyvin vaikeasti pidettävän, jopa inhotun. Hänkään ei kuitenkaan ollut varsinaisesti mikään roisto, vaan itseasiassa monet hänen valintansa, hieman moraalisesti arveluttavatkin, ovat edes jokseenkin ymmärrettäviä.


Tietenkin sarjassa esiintyi myös aimo annos sivuhahmoja, jotkin tärkeimpiä kuin toiset. Merkittävin heistä oli Civil Warin pahis Zemo (Daniel Brühl) ja samassa elokuvassa esitelty Sharon Carter (Emily VanCamp). Myös Black Pantterista tuttu Dora Milaje-ryhmä piipahti sarjassa. Heitä olisi kiva nähdä enemmänkin, mahdollisesti oman sarjan muodossa.

Falconia ja Winter Soldieriin panostetiin selvästi paljon ammattitaitoa ja rahaa, mikä ei ole ihme, sillä niitä MCU:n omistamalla Disneyllä on ja runsaasti. Kameran edessä Anthony Mackie ja Sebastian Stan suorastaan loistivat päästessään pääosaan, eikä paikoittain hyvin epämiellyttävän roolin saanut Wyatt Russell jäänyt heistä jälkeen.


Kameran takaakin löytyy asiansa osaavaa sakkia. Erityisesti taistelukohtaukset näyttivät harvinaisen hyvältä. Erityisesti mieleen jäi Falkomin ja Flag Smashersien helikopteriin sijoittuva taistelu. Se oli jopa niin hyvä, että sai minut ajattelemaan Falconin olevan sittenkin aika cooli. Myös finaalin lopputaisteluun oli panostettu paljon.

Kukaan ei tiedä, tehdäänkö Falconista and Winter Soldierista vielä toinenkin kausi. Se on ihan siitä kiinni, mitä kyseisille hahmoille käy isommassa universumissa. Seuraava Disney+:n MCU-sarja on Loki. Odotan sitä mahdollisesti jopa liian suurin odotuksin. Trailereiden perusteella se ninittäin vaikuttaa toistaiseksi nähdyistä MCU-sarjoista parhaalta.

Tiivistetysti Kaikin puolin viihdyttävä, muttei mitenkään erityisen tuore, Falcon ja Winter Soldier lisätään ehdottomasti MCU:n lukuisiin onnistumisiin. Neljä ja puoli tähteä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti