tiistai 22. heinäkuuta 2014

Alastair Reynold – Avaruusoopperan mestari

Luen suhteellisen vähän scifiä. Tällä hetkellä suosikkini lajissa on tummanpuhuvia avaruusoopperoita kirjoittava Alastair Reynolds, jonka kirja Terästuulen yllä, minulla on paraikaa menossa.

Alastair Reynolds syntyi vuonna 1966 Etelä-Walesissa. Hän vietti ensimmäiset vuotensa Cornwallissa, Iso-Britanniassa. Hän opiskeli Newcastlessa fysiikan ja tähtitieteen tohtori ja työskentelikin Euroopan Space Agendyssä, Alankomaissa, kunnes luopui tieteellisestä urastaan ryhtyessään täyspäiväiseksi kirjailijaksi vuonna 2004. Hän tunsi, ettei tekisi oikeutta molemmille urille, sillä kirjan viimeisteleminen vie aikaa ja energiaa, mikä taas vahingoitti hänen päivätyötään. Alankomaissa hän löysi myös tulevan vaimonsa Jossetten. Reynolds on asunut vuodesta 2008 lähtien Walesissa.

Koulutuksensa ansiosta Reynoldsilla on oma käsitys maailmasta. Hänen teoksensa ovat karuja ja realistisia. Tieteisromaaneissa ei kuitenkaan hänen mukaansa saa olla liikaa tiedettä. Hän onkin lisää kirjoihinsa omia uskomuksiaan siitä, millaiseksi tekniikka ja ihmiskunta tulevaisuudessa kehittyy. Hän ei esimerkiksi usko valonnopeutta nopeampaan matkustamiseen. Hän on kuitenkin tarvittaessa valmis joustamaan, jos uskomukset eivät käy yksiin tarinan kanssa. Reynoldin on sanottu liittyvän brittiläisen tieteiskirjallisuuden nousuun.

Alastair Reynolds kirjoitti ensimmäisen romaaninsa jo 13-vuotiaana. Ensimmäinen julkaistu teos, Ilmestysten avaruus, valmistui vuonna 1997, joka on samannimisen sarjan ensimmäinen osa. Häneltä on suomennettu seitsemän romaania ja kaksi novellia. Reynolds on kirjoittanut näiden lisäksi kolme suomentamatonta kirjaa. Kirjoita löytyy hyvin tietoa mm. Like-kustantajien sivuilta. Hän on kirjoittanut yksitoista novellia. Useimmissa Reynoldsin novelleissa on monia juonikuvioita, jota vaikuttavat erillisiltä, mutta osoittautuvat lopuksi osaksi suurempaa juonikuviota.

Eikä siinäkään vielä kaikki, sillä häneltä on tulossa uusia teoksia. Tuleva novelli sijoittuu Doctor Who:n maailmaan. Toinen tuleva kirja on Poseidon-strilogian, jonne Terästuulen ylläkin kuuluu, viimeinen osa. Tarina keskittyy varakkaaseen tansanilaiseen Alkinyasin sukuun, teknologian edelläkävijöihin. Miksi juuri afrikkalaiseen? Reynold rakastaa afrikkalaista musiikkia ja pitää muutenkin Intiaa ja kiinaan liian kliseisinä mahtivaltioina, joten miksi ei Afrikka. Kirjoissa on monia mielenkiintoisia ratkaisuja, kuten vesihiset, ihmisten ja robottien yhteiselo ja ennen kaikkea niissä maailman rikollisuus on poistettu ympärivuorokautisella tarkkailulla. 

Minusta Alastais Reynold on yksi tämän hetken parhaita tieteiskirjailijoita Olen lukenut muutamia minulle liian outoja scifi-kirjoja, minkä vuoksi Reynold olikin aikanaan positiivinen yllätys. Pidän erityisesti hänen tyylistään kirjoittaa, realistisista, sekä mielenkiintoisista maailmoistaan ja ihmisistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti