tiistai 22. heinäkuuta 2014

Hannibal – Maailman kuuluisamman sarjamurhaajan tv-sovitus

Kertoessani hyvistä sarjoista, olen unohtanut yhden kokonaan, maailman kuuluisammasta fiktiivisestä sarjamurhaajasta kertovan Hannibalin. Pieni varoituksen sana jo alkuun. Sarja ei todellakaan sovi herkkähermoisille. Lisäksi teksti sisältää spoilereita.

Niille, jolle Hannibal Lecter ei ole ennetään tuttu, pieni kertaus. Hahmo perustuu Thomas Harrisin kirjoihin Punainen lohikäärme ja uhrilampaat, jotka on kuvattu myös elokuvana. Hänestä on myös tehty esiosa, Nuori Hannibal, joka on myös kuvattu elokuvamuotoon. Hannibal on ihmisiä syövä sarjamurhaaja, joka kirjoissa auttaa psykologin koulutuksen ja oman kokemuksen perusteella sarjamurhaajan nappaamisessa. Tv-sarja perustuu aikaan, jolloin Hannibal oli vielä oikeuspsykologi, joka auttoi FBI:ta sarjamurhaajien kiinnisaamisesta.

Hannibal ei ole hahmona niitä kaikkein helpoimpia. Hän ei ole Dexterin kaltainen antisankari tai yliluonnollinen hirviö. Hän on mies, joka tappaa tappamisen ilosta. Lisäksi häntä esitti elokuvissa loistava Anthony Hopkins. Kuinka hänet voisi korvata? Siksi minulla oli epäilykseni sarjasta. Epäilykset kuitenkin kaikkosivat, kun näin sen ensimmäisen kerran. Minusta Mads Mikkelsen hoiti homman kunnialla kotiin. Mikkelsenin Hannibal, hänen omien sanojensa mukaan, näkee pahuudessa kauneutta. Hän on vielä siihen päälle joka alueen asiantuntija. Kaikkein parasta Hannibalissa on kuitenkin se, että hän osaa yhdistää älyä ja vaistoa tarpeen mukaan.

Onhan sarjassa toinenkin päähenkilö, murhaajien mieliin helposti pääsevä Will Graham, jota esittää minulle ennestään tuntematon Hugh Dancey. Itse asiassa sarja on enemmän tai vähemmän hänen tarinansa. Miehen mielenliikkeitä kuvataan paljon muita hahmoja enemmän. Sivuhahmoja riittää myös. Yhtenä tärkeimmistä Jack Crawford. naishahmoja edustavat mm. Dr. Alana bloom, työyhteisön maalaisjärjen ääni, kivenkova toimittaja Freddie Lounds ja pahasti traumatisoitunut sarjamurhaajan tytär Abigail Hobbs. Hannibalilla on lisäksi oma psykiatsi Gillian Andersonin esittämä Bedelia Du Maurier. Myös Will Grahamin koirat ja FBI:n labranörtit näkyvät kuvissa. Muuten sarjassa nähdään vaihteleva näyttely erilaisia, mielenkiintoisia hahmoja.

Sarja keskittyy ihmismieleen, niin murhaajien kun muuten mielenterveyshäiriöstä kärsivien. Mielen hauraus onkin yksi sarjan kantavasta teemoista. Siksi se saattaa olla monista ahdistava. Erityisen ahdistavia ovat myös Will Grahamin unet. Will pystyy asettamaan itsensä murhaajan tilalle, josta on hyötyä rikosten selvittämisessä, mutta joka aiheuttaa ongelmia Willin henkilökohtaisiin suhteisiin. sarja keskittyy myös Will Grahan ja Hannibalin suhteeseen. Hannibalissa on myös perinteisen rikossarjan vikaa. Will kumppaneitaan selvittää lähinnä sarjamurhaajien tekemiä rikoksia. Ensimmäisen kauden pääjuoni keskittyy Chesapeaken Viiltäjän etsintään. Kyseessä on Hannibalin kutsumanimi. Katsojan on nautinnollista seurata, kuinka Hnnibal sumuttaa FBI:ta mennen tullen. Lisäksi kaudessa keskitytään Abigail Hobbsin tarinaan. kausi loppu dramaattisesti, kun Will pidätetään. Toinen kausi lähteekin käyntiin Will Grahamin ollessa syytettynä useista, nerokkaista murhista.

Hannibal on siirretty 1980-luvulta nykypäivään. Se vaikuttaa sarjan kulkuun, kun esimerkiksi rikollisten tutkimusmenetelmät olivat erilaiset. Tekniikan kehityksen lisäksi myös ihmisten elämänkatsomus muuttuu. Minusta sarja toimii näin hyvin, mutta ei olisi menettänyt mitään oleellista, vaikka se sijoittuisikin 80-luvulle. veikkaa, että vaihdoksen syynä on tietty samaistumisen hakeminen. Katsojat tuntevat nykypäivän parhaiten.


 Itse olen katsonut vasta ensimmäisen kauden, joten voin arvostella vain sitä. sarja on minusta erittäin laadukas. Se on tehty hyvin uskottavasti ja ennen kaikkea silloittelemattomaksi. Murhat ovat raakoja ja Willin mielenterveysongelmat ahdistavia. Hannibal on hitaasti rakentuvaa jännitystä, ei siis ADHD sukupolven heiniä, mutta minuun se puree silti. Itseäni kiinnostaa myös sarjan aihe. Juonen kulku kiihtyy loppua kohti. sarja on ehdottomasti katsomisen arvoinen. Annan viisi tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti