torstai 11. syyskuuta 2014

Retki 1600-luvulle – Barokin aikaan

Heinolan museossa on ollut koko kesän esillä näyttely barokista, 1600-luvulla vallinneesta mahtipontisesta tyylisuunnasta. Me Torpan kanssa kävimme paikan päällä kiertelemässä ja katselemassa.

Mikä ihmeen barokki? Barokki on1600-luvulla alkanut tyylisuuntaus, jonka tuntomerkkejä ovat mm. koristeellisuus, tunteisiin vetoaminen ja mahtipontisuus. Barokkiajan piirteisiin kuuluu myös loistokkuuden ja juhlallisuuden tavoittelu sekä ylenpalttinen uskonnollisuus. Kuvaukseni tuskin tekee tyylille oikeutta. Barikin ajan tyyli pitää vain nähdä itse.Viimeinen kohde oli Lääninkivalteri Aschanin talo. Barokkinäyttely ei jatkunut sinne asti. Sen sijaan näimme 1700-luvun porvariston elämää. Olen kääynyt siellä aikaisemminkin, mutta kertaus on opintojen äiti. Kierreltyämme tarpeeksi, saimme evääksi sämpylää ja pillimehua.

Kaiken kaikkiaan retki oli mielenkiintoinen ja sivistävä. Olin halunnut käydä näyttelyssä, mutta en saanut aikaiseksi. Onneksi en, sillä nyt sain opastetun kierroksen ja vieläpä ilmaiseksi. Sitä paitsi, aina retket tavalliset työt voittaa, vaikka minun tavallisissa töissäkään ei ole mitään vikaa.

Heinolan museo täytti kesällä 50 vuotta. Siellä on nähty monenlaista tyylisuuntausta. Barokki on kuitenkin jäänyt huomioitta, ennen tätä. Esillä on runsaasti ennennäkemätöntä materiaalia, kuten Ruotsin leskikuningatar Hedvig Eleonooran audienssituoli , muotokuvia kuninkaallisista ja aatelisista, hopeaa, hautajaisvaakunoita ja kilpikonnananahasta tehtyjä rasioita. Näyttelyn esineet on koottu museoiden, kartanoiden ja yksityisten kotien kokoelmista.

Kokoonnuimme Torpalle ennen retken alkua, sillä näyttely alkoi vasta yhdeksän maissa. Näyttely on rakennettu kolmeen kohteeseen: kaupunginmuseoon, taidemuseoon ja Galleria Lambertiin. Ensimmäinen kohteemme oli kaupunginmuseo. Ammanuenssi Sirpa Juuti kertoi meille barokista ja vähän muutenkin ajasta koko kierroksen ajan. Muun ajan saimme kiertää museossa itsenäisesti.

Kaupunginmuseota oli nähtävillä vanhoja tauluja Ruotsin kuningaallisista, kattauksen, aseita ja muuta aikaan sopivaa. Hedvig Eleonooran audienssituoliakin tuli ihailtua. Kaupungin museon näyttely oli kuitenkin aika pieni, joten siirryimme vähän aikaa kierrettyämme taidemuseoon.

Taidemuseon näyttely olikin jo isompi. Siellä oli monia tauluja, kaappeja, käsitöitä, maljakoita ja muuta tyyliin liittyvää. Saimme jälleen kierää näyttelyä rauhassa. Seuraava kohde oli Galleria Lambert, johon oli lavastettu sekä makuuhuone, että oppineiden huone. Oppineiden huonetta ennen saimme ihailla mm. vanha raamattu.


Oppineiden huone

Viimeinen kohde oli Lääninkivalteri Aschanin talo. Barokkinäyttely ei jatkunut sinne asti. Sen sijaan näimme 1700-luvun porvariston elämää. Olen kääynyt siellä aikaisemminkin, mutta kertaus on opintojen äiti. Kierreltyämme tarpeeksi, saimme evääksi sämpylää ja pillimehua.

Kaiken kaikkiaan retki oli mielenkiintoinen ja sivistävä. Olin halunnut käydä näyttelyssä, mutta en saanut aikaiseksi. Onneksi en, sillä nyt sain opastetun kierroksen ja vieläpä ilmaiseksi. Sitä paitsi, aina retket tavalliset työt voittaa, vaikka minun tavallisissa töissäkään ei ole mitään vikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti