torstai 19. maaliskuuta 2015

Elämää Motellissa - Ennen Psykoa

Psyko on varmaan suurimmalle osalle tuttu, edes elokuvamuodossa. Tänä uudelleen lämmityksen aikana siitä on tehty myös murhaaja Norman Batesin nuoruuteen sijoittuva Bates Motel-sarja.

Oma suhteeni Psykoon on lähes olematon. Olen lukenut kirjan, nähnyt pätkän uudesta elokuvasta ja tiedän tarinan pääpiirteissään, mutta hahmot kuin teoksen maailmakin on jäänyt itselleni hieman vieraaksi. Siksi epäröin sarjan katsomista, mutta päätin kuitenkin yrittää. Tässä tekstissä selviää, kannattiko se. Voisin sanoa, että teksti sisältää juonipaljastuksia, mutta voiko niinkin vanhaa ja kuuluisaa teosta spoilata.

Norman Batesin (Freddie Highmore) elämä mullistui, kun hänen isänsä kuoli. Niinpä hän tavoittelee uutta alkua MILF-tyyppisen äitinsä Norman (Vera Farmiga) kanssa. Äidillä onkin jo suunnitelmia. Norma on ostanut Oregonin White Pine Baysta hotellin, joka saa nimekseen Bates Motel. Uusia alku ei kuitenkaan ole helppoa. Siitä pitävät huolen niin paikalliset pahikset kuin perheen kyvyttömyys sopeutua uusiin muuttuneisiin oloihin. 

Mukaan mahtuu Normanin renttumainen velipuoli Dylan (Max Thieriot). Hahmon kunniaksi on sanottava, että hän yritti puhua Normanille järkeä moneen otteeseen. Valitettavasti tiedämme, mitä siinä sitten lopulta kävi. Muita hahmoja ovat mm. Normanin sairastunut ystävä Emma (Olivia Cooke), suosittu Bradley (Nicola Peltz), Normaan ihastunut seriffi Zack (Mike Vogel) sekä monia muita kyläläisiä.

Sarjan Norman on outo, mutta erittäin herkkä lapsi, jolla on epätavalinen suhde äitinsä kanssa ja jonka tunteet yleensä näkyvät fyysisesti. Hahmona hän jopa sympaattinen. Norma puolestaa on äärimmäisen kontrolloiva ja hieman epätasapainoinen äiti, joka rakastaa kuitenkin poikaansa aidosti. Ei häntäkään suoranaisesti pahaa voisi sanoa.

Se onkin asia, joka kiinnostaa minua sarjassa eniten. Päähahmot ovat ihmisiä. Ei hyviä, taikka pahoja. Heillä on omat heikkoutensa, suuretkin, mutta he tarkoittavat yleensä hyvää. Toinen mielenkiintoinen asia on luonnollisesti Norman ja Normanin yliläheinen suhde, joka ei ole ainakaan vielä ylittänyt sopivaisuuden rajaa, vaikka siitäkään ei paljon puutu.

Alkujaan mietin, miten aiheesta sadaan mitään kiinnostavaa. Onneksi alkuperäiseen ideaan on lisätty paljon kaikenlaista, kuten aasialaisia huumehuoria, ruohoplantaaseja, likaisia poliisia ja yrityksiä saada pieni syrjäinen motelli tuottamaan rahaa. Puhumattakaan Normanin ihmissuhteista, jotka ovat vähäisiä, mutta sitäkin tärkeämpiä.

Sarjan ympäristö on kaunis, vaikka pikkukaupunki vaikuttaakin hyvin tavanomaiselta. Monille voisi tulla mieleen esimerkiksi Twin Peaks. Vaikka sarja sijouttuu nykyaikaan, Batesien vaatteet muistuttavat mennyttä. Samoin koko muu motelli. Idea on ihan hyvä, jopa tarpeellinen alkuperäisteoksien tunnelman aikaansaamiseksi.

On Bates Motellissa jotain negatiivistakin. Se ei pidä otteessaan millään tavalla. Vaikka kiinnostavia aiheita löytykin, niistä ei saada kaikkea potentiaalia irti. Lisäksi juoni laahaa paikoittain, eikä ole läheskään aina tarpeeksi uskottava. Onneksi siitä on tehty myös toinen tuotantokausi ja ilmeisesti kolmaskin on tulossa.

Minulle sarja oli positiivinen yllätys. Katson kyllä siitä tehdyn toisen kauden, joka löytyy myös Netflixistä. Se ei kuitenkaan ole nuossut vielä suosikiksi, vaikka erottuukin valtavirtasarjoista edukseen. Neljä tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti