tiistai 29. syyskuuta 2020

Sherlock Holmesin pikkusisko etsivätyön parissa

Netflixiin vasta tullut, kuuluisan etsivän Sherlock Holmesin siskosta kertova Enola Holmes-elokuva viihdytti loistavan päähahmonsa ansiosta, mutta olisin toivonut sen mysteereiden olleen parempia.


Varoitus: Tämä arvostelu sisältää jonkin verran juonipaljastuksia!

Enola Holes (Stranger Thingsin Millie Bobby Brown) on elänyt koko elämänsä kaksin äitinsä Eudoran (Harry Pottereiden Helena Bonham Carter) kanssa opetellen kaikkea tieteestä taistelutaitoihin. Ennen kaikkea hän kuitenkin oppi elämään välittämättä viktoriaanisen Englannin naisiin kohdistuvista vaatimuksista. Hänen elämänsä mullistuukin täysin kuin kyseinen äiti katoaa ja siskonsa huoltajaksi tullut Mycroft (Sam Claflin) päättää lähettää hänet nuorille tytöille käytöstapoja opettavaan kouluun.

Enola ei tästä tietenkään pidä, joten hän karkaa etsimään äitiään apunaan tämän jättämät vihjeet. Tehtävä ei olekaan ihan helppo, varsinkin koska hänellä on kannoillaan toinen veljensä, loistava etsivä Sherlock Holmes (Henry Cavill). Matkaan tulee vielä pari lisämutkaa kuin hän tapaa toisen perheeltään karanneen, nuoren markiisi Tewkesburyn (Louis Partridge), joka joutuu murhayrityksen kohteeksi. Enolan onkin vaikea vastustaa kiusausta auttaa poikaa. Enola Holmes perustuu Nancy Springerin samannimiseen kirjaan.


Sir Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes on yksi kirjallisuuden eniten versioituja hahmoja. Hänestä on tehty kirjallisuutta, elokuvia jopa tv-sarjoja, joista uusimana kuten Uusi Sherlock-sarja sekä Guy Ritcien Sherlock Holmes-elokuvat. En ole kuitenkaan vielä toistaiseksi törmännyt vastaan sellaiseen sovitukseen, jossa päähenkilönäkin onkin mestarietsivän sisko, ei hän itse.

Niinpä Enola Holmes ansaitseekin pisteitä omaperäisyydestään. Niin kuin myös siitä, että sillä on karismaattinen päähahmo. Jopa niin karismaattinen, että hänen neljän seinän ylitykset olivat elokuvalle enemmän hyöty kuin haitta. Elokuvalle ei tee haittaa sekään, että se on kastitetty tämän hetken huippunäyttelijöillä.


Elokuvan aiheita olivat itsenäisyys, naisen paikka ja erityisesti se, kuinka yhteiskunnan asettamista odotuksista ei tarvitse välittää. Tämä näkyi muun muassa piipahduksella sinä aikana oikeastikin vaikuttaneen Suffragetti-liikkeeseen ja toista puolta edustavassa tyttöjen koulussa. Mitenkään saarnaavasti se ei teemojaan käsittele, mutta SJW:eistä valittavien kannattaa kuitenkin jättää elokuva väliin.

Enola Homesin mysteeri eli äidin katoaminen oli kiehtova, vaikka olisinkin ehkä kaivannut sille hieman yllätyksellisempää loppua. Ja sitä äitiä olisi kehitetty hahmona enemmän. Hän jäi hieman yksiulotteiseksi, niin loistava kuin Helena Bonham Carter roolissaan olikin. Toki tämä on ymmärrettävää. Elokuva on tehty Enolan näkökulmasta, eivätkä lapset näe vanhemmistaan kovin montaa puolta.


Tewkesburyyn liittyvä arvoitus jäi puolestaan hieman latteaksi. Hänen murhaansa yrittävän henkilöllisyys tai motiivi eivät juuri yllättänyt, voisi jopa sanoa, että ne olivat itsestään selviä. Sen ainut tarkoitus olikin vain näyttää Enolan salapoliisikykyjä. En kuitenkaan olisi laittanut vastaan, vaikka koko tapaus olisi poistettu ja hahmo olisi tullut elokuvaan mukaan jossain toisessa asemassa.

Elokuvassa oli myös toimintaa, niin kuin hyvään Sherlock Holmes-kirjaan kuuluukin. Niistä huomionarvoisempia olivat Enolan ja salamurhaajan välinen sekä hyvin Tewkesburyn murhaa yrittävän, välienselvittelyt. En löytänyt toimintakohtauksista mitään valittamista. Ne olivat tehty hyvin, varsinkin kuin ottaa huomioon, ettei kyseessä suinkaan ole toimintaelokuva.


Enola Holmes oli juuri sopiva päähahmo tämän kaltaiseen elokuvaan eli älykäs, kekseliäs, huumorintajuinen, taitava hommassa kuin toisessakin, itsenäinen, hyväntahtoinen ja ennen kaikkea karismaatinen. Tästä kiitos taitaa kuulua suuremmaksi osasta hyvin suoriutuneelta ja yhtenä elokuvan tuottajanakin toiminut Millie Bobby Brown suoritti roolinsa jopa harvinaisen hyvin.

Valitettavasti muissa yhteyksissä hyvän roolityön tehdyn Henry Cavillin Sherlock Holmes ei päässyt samaan sarjaan kuuluisan hahmon esittäjänä kuin Benedict Cumberbatch, mutta hän muistutti enemmän lähdeteoksien Sherlock Holmesia kuin Robert Downey Jr versio hahmosta. Hänen Sherlockinsa oli totuttua myötätuntoisempi ja siten myös helpompi pitää.


Lämminsydämisempi Sherlock kuitenkin ehti jo aiheuttaa Enola Holmesille ongelmia, sillä se sai Arthur Conan Doylen perikunnan haastamaan elokuvan oikeuteen. Elokuvan tekijöillä ei kuulemma ole tekijänoikeutta kyseisenlaiseen Sherlock Holmesiin. Se kun esiintyi vasta kirjailijan myöhemmissä teoksissa. En ota asiaan kantaa, sillä en tiedä asiasta jo kertomaani tarkemmin.

Jostain syystä tavalliseksi tallaajaksi tehty ja siksi katkera Mycroft Holmesia puolestaan vihasi enemmän kuin elokuvassa nähtävää salamurhaajaa (Torchwoodin Burn Gorman). Enolaan verrattuna hieman väritön, hajuton ja mauton Tewkesbury oli hahmona erittäin hyvä, ja jopa tarpeellinen Enolan omana Watsonina. Vaikken ollutkaan kovin investoitunut kaksikon romanssiin. Muista hahmoista ei minulla juuri mielipiteitä.

Tiivistetysti Millie Bobby Brownin valinta päärooliin oli ehdottomasti muutenkin erinomaisen elokuvan suurin neronleimaus. Parantamisen varaa kuitenkin löytyi. Neljä tähteä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti