torstai 27. maaliskuuta 2014

Mielipide nettipiratismista

Nettipiratismissa jaetaan luvattomasti mm. musiikkia, elokuvia, pelejä ja tv-sarjoja ja siitä saa taloudellista hyötyä maksuttomien levyjen, elokuvien, tietokonepelien ja muiden tuotteiden muodossa. Vaikka nettipiratismi on laitonta, se on hyvin suosittua. Sen suosion syitä ovat mm. sen helppous ja se, etteivät nuoret koe piratismia varastamiseksi.
Tässä on esimerkki siitä, miksi se ei ole sama asia kuin varastaminen. Pekka 17 vuotta lataa piraattisivulta Kari Rydmanin säveltämän klassikon "Jospas minä kissan saisin" ja kuuntelee sitä jatkuvasti. Kari menettää teoriassa parikymmentä senttiä hänelle kuuluvia tekijänoikeuskorvauksia. Tämä on näkyvää. Käytännössä Pekka olisi tuskin koskaan kuullut aiemmin nuorisoidoli Kari Rydmanista. Vertaisverkko toi hänet siis laajemman yleisön tietoisuuteen. Tämän kautta Pekka löytää verkosta myös Karin varsin mainioita pakinoita ja toteaa, että Kari on oikein hieno mies. Seuraavan kerran, kun The Melbourne Symphony Orchestra esittää Rydmanin teoksia Hartwall -areenalla, Pekka maksaa ilomielin törkeän hintaisen sisäänpääsymaksun kuullakseen lempiteoksensa elävänä. Tämän lisäksi Pekka maksaa itsensä kipeäksi Karin t-paidasta ja nimikoidusta merivahapiipusta. Tämä on näkymätöntä, eikä Kari maksanut markkinoinnista penniäkään.

Ainoat vahingot piratismista tulevat viihdealalle, sillä luonnollisesti tuotteita myydään vähemmän. Piratismi on laitonta ainoastaan siksi, että suuret levy-yhtiöt, Hollywood ja tekijänoikeuksilla rahastavat organisaatiot ovat lobanneet sen laittomaksi, ei siksi, että se olisi todellinen rikos yhteiskuntaa tai taiteilijoita kohtaan. Uusi tutkimus todistaa, että laittomien latauksien kasvu nostaa myös musiikin laillista verkkokauppaa. Tutkijoiden mukaan tekijänoikeusjärjestöjen ei pitäisi olla huolissaan nettipiratismista. Se vähentää kyllä cd-levyjen myyntiä, mutta musiikki on siirtymässä muutenkin verkkoon.

Piratismista tulevat tappiot on laskettu virheellisesti. Taulukoissa on mystinen numero substitution rate, jolla arvataan, paljonko tuotteita olisi käynyt kaupaksi jos piratismia ei olisi. Metodin vika on ilmeinen, sillä se ei ota huomioon mitenkään asiakaskunnan käytettävissä olevia tuloja. Useimmilla ihmisillä on varaa ostaa mikä hyvänsä yksittäinen teos, mutta jos vuodessa ladataan laittomasti sata leffaa ja sata levyä uusimpia rap-taivaan kiintotähtiä, tilanne muuttuu. Sillä läheskään kaikilla lataajilla ei ole rahaa, jolla voisi ostaa niin paljon viihdettä. Jos olet esimerkiksi opiskelija tai työtön, sinulla ei ole varaa ostaa kauheasti viihdettä, kun syödäkin pitäisi.

piratismista saa liian kovia tuomioita. Tästä esimerkkinä on täysin todellinen uutinen, jossa tuomittiin 35-vuotias helsinkiläisnainen ja 21-vuotias helsinkiläismies tekijänoikeusrikoksesta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Nainen sai neljä kuukautta vankeutta ja mies kolme kuukautta.  Lisäksi heidät tuomittiin maksamaan yhteisvastuullisesti oikeudenhaltijoille tekijänoikeuslain mukaisia hyvityksiä ja korvauksia yhteensä yli 800 000 euroa.

Mielestäni yksityiskäyttöön tulevan digitaalisen materiaalin kopiointi pitäisi laillistaa. Itse asiassa koko tekijänoikeuden käsite kaipaisivat perusteellista rukkausta. Suomessa tätä asiaa ajaa Piraattipuolue. Ratkaisuksi nettipiratismin vähentämiseksi ehdotan edullisimpia hintoja maksullisiin palveluihin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti