torstai 27. maaliskuuta 2014

Mielipide tasa-arvoisesta avioliittolaista

Tasa-arvoinen avioliittolaki on lakimuutos, jossa myös samaa sukupuolta olevat parit voisivat mennä naimisiin keskenään. Sitä nimitetään myös sukupuolineutraaliksi avioliittolaiksi.
Kannatan itse tasa-arvoista avioliittolakia, koska se antaa homopareille samat oikeudet ja velvollisuudet kuin heteropareille, eikä ole keneltäkään pois. Se toisi pareille adoptio-oikeuden, vähentää byrokratiaa heidän kohdallaan ja turvaa heidän lapsensa. Tasa-arvoinen avioliittolaki on tärkeä siksi, että se asettaa ihmiset lain edessä yhdenvertaiseen asemaan ja tunnustaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt yhtä arvokkaiksi kuin muutkin ihmiset.

Vastakkaiset perustelut ovat historiallisia, kulttuurillisia ja teologisia, mutta juuri noilla samoilla perusteilla voidaan vastustaa mm. orjuuden lopettamista, naisten äänioikeutta ja kansakouluja. Yksi yleisimmistä syistä sukupuolineutraalin avioliittolain vastustamiseen on lapset. Se sallisi samaa sukupuolta olevien adoptoida lapsen yhdessä, mikä lakia vastustavien mukaan alistaisi lapsen koulukiusaamiselle ja heistä pelätään tulevan ruumiillisesti sekä henkisesti epäterveitä. Todellisuudessa samaa sukupuolta olevilla pareilla on jo lapsia ja kiusaamiseen on otettu väärä näkökulma. Minusta sen kitkemiseksi pitää opettaa lapsille jo kotona että kiusaaminen on kiellettyä.  Lapset ottavat arvonsa kotoa. Samaa sukupuolta olevien parien lapsista on tehty suhteellisen paljon tutkimuksia ja käytännössä kaikki niistä päättyvät siihen lopulta tulokseen, ettei samaa sukupuolta olevien vanhempien lapsissa ole sen suuremmin vikoja kuin heteronormatiivisten parien lapsissakaan. Kahden ihmisen heteronormatiivisen avioliiton perinteisyys riippuu siitä, kuinka kauas historiassa mennään. Joka kulttuurissa avioliittoa ei ole edes tunnettu ja jos onkin se voi tarkoittaa moniavioisuutta tai hääparin vanhempien sopimaa liiketoimintaan verrattavaa järjestelyä. Avioliittolaki on täysin maallinen asia eikä suinkaan tarkoita, että kirkon pitäisi jatkossa vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja. Sen kirkko saa päättää itse eikä valtio rankaise sitä millään tavalla.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti