Aikaisemmin tapahtunutta: Sankarimme matkasivat Camelotiin vapauttamaan Merliniä ja siten pelastamaan Pimeyden olennoksi muuttuvaa Emmaa. Excarbur on rikki, puuttuva osa on Pimeyden olennon tikarissa. Katsojille selvisi myös, että kuningas Arthurilla ei ole puhtaat jauhot pussissaan. Hän suunnittelee pahojaan Storybrooken pään menoksi.
Kerron taas ensin takaumien tarinan. Sitten jatkan varsinaiseen tarinaan, joka tällä kertaa on myös takauma, sillä se keskittyy sankariemme Camelotissa olo aikaan. Storybrookeen päästään vain jakson loppupuolella. Muutenkin sankarimme saavat tällä viikolla pienemmän roolin. Siinä on omat hyvät ja huonot puolensa.
Takaumat alkavat kuningas Arthurin lapsuudesta, jossa hän vasta unelmoi uroteoistaan. Onhan ne näyttänyt hänelle itse suuri velho Merlin. Puuhun vangittuna tosin. Epäilen syyksi Rumplea, mutta voin olla väärässäkin. Ainakaan vielä asia ei ole ajankohtainen. Se on, että muut, Guineverea lukunottamatta eivät vain usko Arthuria, vaan he tekevät hänestä pilkkaa.
Olin iloisesti yllättynyt. Kerrankin hahmo, jolla ei ole huonoja isä tai äitisuhteita. Orvoilla harvoin on. Ei sillä, onhan orpo-juonikuviokin käytetty. Nyt se vaan sopii hyvin Disneyn elokuvan kanssa. Lisäksi hänellä ei ole taustaa muiden kuin yhden sarjan päähahmojen kanssa, ainakaan vielä. Asia voi toki vielä muuttua ja Arthur paljastuu Snown sedäkdi tai jotain. Toivottavasti kuitenkin ei.
Takaumat jatkuvat Arthurin vetäessä miekan kivestä ja huomatessa sen olevan rikki. Tuore kuningas ottaakin elämäntehtäväkseen löytää puuttuva osa. Hän jopa laiminlöi sen takia vaimoaan, unohtaen jopa tämän syntymäpäivän. Laiminlyönty kuningatar saakin huomiota Lancelotilta, joskaan heidän suhde ei vielä ylittänyt sopivan rajaa.
Arthur löysikin puuttuvat osan olinpaikan ja hän lähti matkaan, jättäen uskollisen ritarinsa Lancelotin vaimonsa turvaksi. Guineveren mielestä Arthur etsii puuttuvaa miekan osaa väärästä paikasta. Niinpä hän päättää ryhtyä itse toimeen. Hänellä on apuna taikahansikas, joka vie omistajansa tämän heikkouden luo .Lancelot lyöttäytyy mukaan. Pitäähän kuningatarta suojata.
Voisi luulla, että se veisi kuningattaren heikkouden luo, mikä se sitten onkaan. Tämä on kuitenkin Olipa kerran, jossa loogiset aukot ovat vähintäänkin hevosen mentäviä. Niinpä keino toimikin enemmän kuin hyvin.Guinevere ja lancelot löyvätkin luolan ja he lähtevät vaaraa kohti. Hansikas vie heidät ovelle, joka puolestaan, Pimeyden olennon, vielä Rumplen, luo.
Hän ei tietenkään anna tikaria kaksikolle. Sen sijaan hän tarjoaa diiliä, tapansa mukaan. Hansikas vastaan taikahiekkaa, joka korjaa kaiken koskettamansa. Luulisi, että Pimeyden olennolla itselläänkin olisi sille käyttöä, mutta ei näköjään. Epätoivoinen Guinevere tarttuu tarjoukseen. Hänen oli tarkoitus käyttää sitä rikkinäiseen miekaan.
Kaikki ei kuitenkaan mene ihan suunnitelmien mukaan. Kotiinpalatessa Arthur huomaa kaksikon läheiset välit. Lisäksi Guinevere kertoo taikahiekasta Arthurille ja uhkaa erota hänestä ja kuunnella sydäntään menemällä Lancelotin syliin, jos kuningas ei pysty erottautumaan pakkomielteestään.
Se oli virhe.Arthut käyttää taikahiekkaa vaimoonsa.
Liike korjasikin heidän avioliittonsa. Niinpä Arthur käytti hiekkaa myös kuningaskuntaansa. Vääryys oli kokonaan Arthurin puolelta ja suuri vääryys se olikin. En silti sanoisi Arthuria pahaksi. Hän tekee mielestään kaikkensa kuningaskuntansa hyväksi, vaikkakin kyseenalaisin keinoin. Mielipiteeni voi toki muuttua.
Takaumassa on ainakin yksi selvä looginen aukko. Ne ovat viiden vuoden takaa, joten eikö Rumplen pitäisi olla Storybrookessa. Onneksi olen jo aikoja sitten päättänyt jättää sarjan monimutkaisen aikajanan omaan arvoonsa. Kehotan kaikkia muitakin katsojia tekemään samoin. Se parantaa katselukokemustya huimasti. Ja sitä paitsi, miksei Camelotissa aika voi kulkea eri tavalla.
Camelotissa, lähempänä nykypäivää, Arhur tunnustaa Davidille kuuluisan miekkansa olevan rikki. David ei kuitenkaan kerro vielä omia tietojaan asian suhteen, vaikka se houkuttaakin häntä. Lupaahan Arthur, että korjatulla miekallaan voisi tuhota kaiken pimeyden. Minä tosin tulkitsisin sen niin, että sillä voisi tappaa Pimeyden olennon isäntineen, ei pelkkää sisäistä pimeyttä.
Toisaalla oma sisäinen pimeys piinaa Emmaa, varsin kirjaimellisesti. Sääliksi käy. Kuka haluaisi Pimeyden olento-Rumplea seurakseen 24/7. Hän houkuttelee Emmaa Pimeyden olennon tikarin luo. Tämän pitäisi varastaa se Reginalta, mutta tämä vastustaa kiusausta. Hän ei ole vielä mennyt tarpeeksi kauas pimeyden tiellä.
Tapauksen seurauksena. Emma päätetäänkin viedä toisaalle. Siitä seutaa sivujuoni Koukun ja Emman välillä.. Yksinkertaistettuna Koukku vie Emman Henryn uuden tuttavuuden talleille ratsastamaan. Pimeys oli väliaikaikaisesti voitettu, koska rakkauden voima. En ole varma, miten se oikein toimi. Ehkä Koukku vaan vei Emman huomion toisaalle. En mene juoneen sen enempää.
David haluasi kertoa kuninkaalle totuuden. Snow on kuitenkin toista mieltä. Lancelot varoitti häntä viime jaksossa Arthurista. He riitelevät asiasta. Miksi? Hyvä kysymys. Emmahan antoi tikatin Reginan vastuulle, eikö hänen pitäisi päättää mitä sillä tehdään. Seuraavan liikkeen takia, ainakin niin pitäsi olla. David nimittäin antaa tikarin Arthurille vaimostaan huolimatta.
Snowlla on kuitenkin oma suunnitelmansa. Hän varasti tikarin ja vei sen Lancelotin kanssa alkuperäiselle paikalleen, joka on sama, jossa nuori Emma vei Snown sydämen. Se voi olla tärkeää vielä joskus. Arthur kuitenkin keskeyttää heidät. Hän vaatii tikaria itselleen. Hän saakin sen ja yrittää kutsua Emmaa, siinä kuitenkaan onnistumatta. Tikari paljastui pelkäksi kopioksi.
David astuu esiin. Kävi ilmi, että koko juttu oli vain juoni, selvittääkseen, voiko Arthuriin luottaa. Juoni on Reginan. Jos ihmettelette, miten ”kaksi idioottia” oikein keksivät sen. Suunnitelma toimi ja he vangitsevat Arthurin Grannyn kahvilaan. Nyt jää enää jäljelle Guineveren odotus. Siinä samassa suunnitelma alkaa mennä ja pahasti pieleen.
Guinevere tulee paikallem, mutta hän ei annakaan vangita miestään, vaan vapauttaa hänet. Samalla kuningatar pidätyttää Lancelotin. Lancelot-parka. Snowlle ja Charmingille hänellä on muita suunnitelmia. Hän nimittäin hän ripottaa heidän päälleen taikahiekkaa. Koprjaten näin arthurin suhteen heihin kahteen. Ilmeisesti.
Kaksikko vakuuttakin myöhemmin Reginalle ja tässä jaksossa vasta nyt näyttäytyneelle Robinille, että Arthuriin kannattaa luottaa.Toivo ei ole kuitenkaan vielä kokonaan mennyt. Vielä. Lancelot saa tyrmässä uuden ystävän, Merdan. Hei Merida! Onneksi et jäänyt vain yhden jakson ihmeeksi. Naista tullaan vielä näkemään, sillä hän on Storybrookessakin, kuten jakson lopussa selvisi.
PimeäEmma oli kiinnittänyt hänet autoonsa. Meridalle on vielä käyttöä. Hänen on tarkoitus käyttää häntä tekemään Rumplessa, arvasit oikein, rohkean. Koko juonenkäänne on varmasti tehty sitä vitsiä varten. Näyttelijät sentään onnistuivat sanomaan sen vakavalla naamalla.Meridan paluu oli ehdottomasti positiivinen asia. Pidin hahmosta jo hänen omassa elokuvasaankin.
Jakso oli ihan ok. Siinä oli muutama heikkous. Ensinnäkin liikaa Arhuria ja Guineveria. Guineveren ja Lancelotin rakkaustarina taas meni liian nopeasti. Se ei tuntunut luonnolliselta. Minusta tarinaa olisi voitu ripotella muihinkin jaksoihin. Tai sitten ei. Arthur ja kumppanit eivät jaksa kiinnostaa läheskään vakituisten hahmojen veroisesti.
Lisäksi minua jäi vaivaamaan kaksi asiaa. Ensinnäkin PimeäEmma ei ole tehnyt vielä juuri mitään ihmeellistä. Hänen vaarallisuus on näkynyt enemmän hahmojen puheessa kuin missään muussa, miksi hahmo ei ole pelottava. Toinen minua vaivaava asia on Morganan puute. Valitettavasti hän ei kuulemma esiinny myöhemminkään kaudella, mikä on minulle pienoinen pettymys
Jakso ei kuitenkaan ollut missään tapauksessa huono, sarjan jaksoista se on ehdottomasti keskitasoa.
Pidin siitä, että Snow ja Charming saivat suurimman roolin. He ovat olleet jo pitkään hyödyttömänä sivussa. Nyt he toimivat, kuten päähenkilöiden kuuluu. Siitäkin huoimatta, en jättäisi koko sankaruushommaa heille. Luojan kiitos Reginasta, jota nähtiin jakossa valitettavasti liian vähän.
Kaiken kaikkiaan jakso vaikutti täytejaksolla, onhan ensimmäisellä puoliskolla jaksoja vielä kuusi jäljellä ja jotenkinhan se aika pitää kuluttaa. Täytejaksoksi sei kuitenkaan ollut huonommasta päästä, vaikka se hieman tylsähkö olikin. Kolme tähteä.