maanantai 18. elokuuta 2014

1800-luku uuteen uskoon – Steampunk

Oletko kiinnostunut viktoriaanisesta Englannista ja eriskummallisista vekottimista? Jos vastasit edelliseen kysymykseen kyllä, steampunk, suomeksi höyrypunkki, voi olla juuri sinulle, sillä se yhdistää molempia.

Aivan aluksi minun pitää paljastaa, etten ole koskaan harrastanut steampunkia ja aihe onkin alkanut kiinnostaa minua vasta vähitellen, lähinnä Warehouse 13:n myötä. Ajattelin kuitenkin ottaa harrastuksesta selvää ja jakaa tiedot tähän tekstiin.

Mitä steampunk oikein on? Tiivistettynä steampunk on Jules Vernen, H. G. Wellsin ja Mark Twainin teoksista innoituksensa saanut etrofuturistinen populaarikultturin tyylisuunta, joka pitää sisällään vahvoja vaikutteita viktoriaanisista ja edvardiaanisista fantasioista. Se on siis kuvitelma siitä, millaiseksi menneisyyden ihmiset kuvittelivat tulevaisuuden.

Magdalena Hai
Täsmällisemmin kuvailtuna steampunk on lähinnä vaihtoehtoisen todellisuuden viktoriaaniseen Englantiin sijoittuva tieteiskirjallisuuden suuntaus. Tyyliin kuuluu olennaisena osana myös erilaiset höyryllä tai kellokoneistolla toimivat koneet. Koska kyseessä on fiktio, kirjailijat ja muut alan harrastajat voivat lisätä siihen myös asioita, joilla ei ole mitään yhteistä 1800-luvun kanssa. Esimerkiksi sädepyssyjä.

Kirjallisuuden lajina steampunk on suhteellisen tuntematon. Sitä kirjoittaa lähinnä suurelle yleisölle tuntemattomat kirjailijat, kuten China Miéville, Michael Moorcock ja K. W. Jeter. Suomalaisista kirjailijoista tunnetuin lienee Magdalena Hai, joka on niin novelleja kuin lastenkirjallisuuttakin kirjoittanut monipuolinen kirjailija. Hänen teoksiinsa kuuluu mm. Suomen ensimmäisen steampunk-romaani, Kerjäläisprinsessa.

Onneksi steampunk on enemmän kuin vain kirjallisuuden laji. Siitä on tullut oma alakulttuuriinsa, johon kuuluu viktoriaanisen muodin jäljittely ja varusteet, kuten lentäjänlasit, taskukellot ja silinterihatut. Steampunkkaajat suosivat tapaamispaikkoina 1800-luvun tai 1900-luvun alun mukaisia arkkitehtonisia ympäristöjä; tutkimusmatkoja kasvitieteelliseen puutarhaan, löytöretkiä teknisiin museoihin tai piknikkejä vanhan ruukin tai tiilitehtaan pihalle. Suomessa harrastetoiminta on vielä vähäistä. Tyylisuunnasta kiinnostuneille Facebookista löytyy ryhmä Finland Steampunk. Myös Animeconista voi löytää cosplay-tyyppisiä steampunk-tapahtumia.

Steampunk voi näkyä tyylinä elokuvissa, roolipeleissä, taiteessa, pukeutumisessa, konsolipeleissä tai vaikka korusuunnittelussa. Hyvänä esimerkkinä löytyy mm. Will Smithin tähdittämä samannimiseen 1960-luvun televisiosarjaan Wild Wild West, joka on yksi kuuluisimmista aiheista tehdyistä elokuvista. Elokuvan päähenkilöt kapteeni James West ja sheriffi Artemus Gordon metsästävät tunnettua massamurhaajaa, Kenraali ”verikylpy” McGrathoa, joka juonii pahoja maailman päänmenoksi.

Toinen on minunkin näkemäni Herrasmiesliiga. Elokuvassa Seikkailija Allan Quatermain haetaan Afrikasta Lontooseen tärkeään kokoukseen, jossa hän saa kuulla Fantomiksi itseään kutsuvan mielipuolen uhkaavan aloittaa maailmansodan. Quatermain saa johdattevakseen eriskummallisen ryhmän, johon kuuluvat kapteeni Nemo, salaisen palvelun agentti Tom Sawyer, vampyyri Wilhelmina ”Mina” Harker, näkymätön mies Rodney Skinner, ”kuolematon” Dorian Gray sekä tohtori Jekyll / Mr. Hyde. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1899.

Pelien ystävät saavat nauttia steampunkista Dishonored-nimisessä pelissä. Se sijoittuu kuvitteelliseen teollisuuskaupunkiin Dunwalliin, joka mukailee viktoriaanisen aikakauden Lontoota. Pelin päähahmo on legendaarinen keisarinnan henkivartija Corvo Attano, joka lavastetaan syylliseksi keisarinnan murhaan. Attano ryhtyy salamurhaajaksi kostaakseen häntä vastaan juonitelleille.

Aiheesta voi tutustua myös blogimuodossa. Suomenkielisiä blogea ovat mm.

http://sampo-international.blogspot.fi/ - Pidän sivua hieman outona. Steamopunkista se ei varnisaisesti kerro mitään. Tunnelma sopii kyllä aikakauteen hyvin.
http://steampunkfinland.blogspot.fi/ - Sisältää kuvia ja asunteko ohjeita. Sopii pitempää alaa harrastaneelle tai vain 1800-tyylistä kiinnostuneelle.
http://loytajat.blogspot.fi/ - ”Kansainvälisten riippumattomien seikkailijoiden ja tutkimusmatkailijoiden julkaisusarja käsittelee tieteellisiä ja epätieteellisiä, mutta mielenkiintoisia asioita ja ilmiöitä.” 1800-luvun tyylinen sivu täynnä kuvia ja asiaa. Minusta ehdottomasti hauskin blogi näistä.

http://carnegear.blogspot.fi/ - Ehdottomasti tietopitoisen blogi, suosittelen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti