torstai 21. elokuuta 2014

Scifihörhöjen kanava SyFy

Nykypäivänä televisiokanavia riittää, joten ketään ei varmaan yllätä se, että scifillekin on omansa, Syfy. Kanava, jonka tuotantoon olen vähitellen tutustunut. löytyyhän siltä paljon laadukkaita tv-sarjoja.

Syfy on vuonna 1992 perustettu kanava, jonka ohjelmisto koostuu pääasiassa scifi-, fantasia- ja kauhuaiheisista tv-sarjoista ja elokuvista. Scifi on kuitenkin hallitsevana lajityyppinä kanavan ohjelmissa. Kanavan motto on ” Imagine Greater”, kuvittele suuremmin. Syfy lähettää omia sarjoja ja elokuvia paljon, mutta sen tarjonta koostuu myös kanavan ulkopuolisista ohjelmista.

Syfystä saadaan kiittää viestinnän lakimies Mitchell Rubensteinia ja hänen vaimoaan Laurie Silversia, jotka kehittivät kanavan konseptin jo vuonna 1989. Kanavan piti aloittaa jo vuonna 1990, mutta Mitchelillä ja Lauriella ei ollut resursseja ideansa julkistamiseen. Pari vuotta myöhemmin, vuonna 1992, USA Networks otti konseptin omakseen. Samana vuonna kanava julkistettiin Leonard Nimoyn isännöimässä tilaisuudessa.

Kanavan nimi on muutettu, sillä sen aikaisempi nimi, Sci-Fi Channel, oli terminä liian yleinen. Tarkoittaahan se kanavan lisäksi myös lajityyppiä. Lisäksi nimen vaihto mahdollistaa eri genrejen sekoittelun. Nimenmuutosta on kritisoitu paljon ja ymmärrän kritisoijiakin. Muutos ei ollut min
ustakaan tarpeellinen. Toisaalta, ei siitä haittaakaan ole.

Kanava lähettää monipuolisesti ohjelmaa. Niihin kuuluu draamoja, peliohjelmia ja tositeeveetä. En ole niin kiinnostunut peliohjelmista tai tositeeveestä, joten kerron nyt lyhyesti kanavan tämän hetkisistä draamoista.

Lost Girl on yliluonnolinen sarja, joka kertoo Bo-nimisestä succubuksesta ja hänen seikkailuistaan yliluonnollisia olentoja täynnä olevassa maailmassa.

Haven on Stephen Kingin romaaniin perustuva jännityssarja. Siinä Nuori, nokkela ja itsevarma agentti Audrey Parker saapuu Havenin pikkukaupunkiin selvittämään rutiinijuttua ja joutuu keskelle outoja tapahtumia.

Continuunissa vetävän näköinen naispoliisi ja kourallinen kriminaaleja hypähtävät vuodesta 2077 nykypäivään. Poliisi yrittää tietysti estää heitä ja tekeytyykin siksi paikallisiin poliisivoimiin.

Defiance on science fiction -western, jossa maapallolle saapuneet ulkoavaruuden otukset ovat sittemmin kärsityn sodan ja luonnonkatastrofin jälkeen päätyneet asumaan jäljelle jääneen ihmispopulaation joukkoon. Tässä kaoottisessa tilanteessa ihmiset ovat oman onnensa nojassa. Sarja kiinnostaa minua eniten.

Helix seuraa arktisiin olosuhteisiin saapunutta tiederyhmään, joka yrittää selvittää taudin aiheuttajaan. He joutuvatkin sen sijaan taistelemaan elämästään.

Bitten perustuu kirjailija Kelley Armstrongin menestys-kirjasarjaan. Sarjan pääosassa nähdään Elena Michaels, jonka elämä kuitenkin muuttui lopullisesti poikaystävän salaisuuden paljastuttua – yhden pureman jälkeen. Elenassa tulee ihmissuden ja Pack-nimisen lauman ainoa naispuolinen jäsen.

Dominion on Legion-elokuvaan perustuva jännityssarja, jossa jumala on hylännyt ihmiskunnan. Enkelit ovat jakautuneet kahteen osaan, ihmisiä suojeleviin ja uhkaaviin. Apuun tarvitaan Valittua, joka tulee pelastamaan ihmiskunnan.

Osa kanavan tämän hetkisistä sarjoista on minulle vielä tuntemattomia, vaikka mielenkiintoiselta kuulostavatkin. Sen sijaan olen katsonut Dominionia, Havenia ja Lost Girlia. Kanavan vanhemmista sarjoista minulle on tuttuja mm. Warehouse 13, Eureka, Taisteluplaneetta Galactica ja Tähtiportti. Olen katsonut myös sarjoja, joita kanava on vuosien varrella lähettänyt, vaikkei itse ole niitä tehnytkään, kuten Being Humania ja Doctor Who:ta.


Muiden kanavien tapaan, myös Syfyltä tulee koko ajan uutta. Yksi niistä on zombi-innostukseta ammentava Z Nation. Sarja kertoo arkipäivän sankareiden muodostamasta tiimistä ja se sijoittuu maailmaan jossa zombievirus riehui kolme vuotta aiemmin. Syfy on paraikaa tekemässä myös Arthur C. Clarken Childhood´s Endiin perustuvaa kuusiosaista minisarjaa. Sen suunniteltu esittämisajankohta on kuitenkin vasta vuoden 2015 lopulla. Varmasti kanava tekee paljon muutakin, josta uutisoidaan lähempänä. Onneksi vanhoissa ja nyt esityksessä olevissa sarjoissa riittää katsottavaa tarpeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti