maanantai 25. elokuuta 2014

Pitkä maa – Ihmiskunta rinnakkaistodellisuuksia valloittamassa

Tervetuloa Pitkään maahan! Täällä pääsette tutustumaan koskemattomaan luontoon ja sen lukemattomiin mahdollisuuksiin. Kapteeninamme tänään toimivat Terry Pratchett ja Stephen Baxter.

Vuosi 2015. Ihmiset ovat huomanneet pystyvänsä hyppäämään lukemattomiin Pitkäksi maaksi kutsuttuihin rinnakkaistodellisuuksiin yhden hyvin yksinkertaisen laitteen avulla. Mitä kauemmas tuntemastamme maailmasta edetään, sen kummallisemmiksi Maat käyvät. Rinnakkaistodellisuudet tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia, mutta myös uhkia. Kirja kertoo yksinkertaistetusti maailmanlaajuisesta muutoksesta. Siitä, miten ihmiset suhtautuvat siihen ja, miten se vaikuttaa tuntemaamme maailmaan.


Maailman suhtautumista muutokseen kuvataan muutamastakin näkökulmasta ja jopa kaikki tietävän-kertojan voimin. Suurin osa siihen osasta kuvataan kuitenkin poliisi Monica Janssonin näkökulmasta. Hän, yrittää ratkaista uusiin maailmoihin liittyviä ongelmia. Kirjan päähenkilö on kuitenkin sosiaalisesti rajoittunut Joshua, joka pystyy luontaisesti siirtymään eri maailmojen välillä. Tarina alkaa maailman ensimmäisen tekoälyn, Lobsangin, palkatessa Joshuan lihasvoimaksi tutkimusmatkalle Pitkään maahan. Hänen on tarkoitus tutkia maailmoja tarkemmin. Matkan päätarkoitus on tutkia, mitkä niistä sopivat ihmisten asutettavaksi.

Stepperi
Uudet maailmat keräävät nopeasti uusia asukkaita. Joshuan ja Monican lisäksi, tarinaa kerrotaan myös näiden uudisasukkaiden näkökulmasta. Heidän tarinassaan onkin jotakin erikoista. Rautaa ei nimittäin voi kuljettaa toisiin maailmoihin, syystä tai toisesta, joten maailmaan yhteiskunnan perustuvien pitää aloittaa alusta. Kirja jäljitteleekin kohtuullisen hyvin 1800-luvun tunnelmaa, joskin nykyaikaisilla mausteilla. Itse en ole juurikaan kiinnostunut kyseisestä aikakaudesta, joten en saanut teemasta kaikkea irti.

Maailmoissa ei asu ihmisiä, mutta muita eliöitä niistä löytyy kyllä. Erilaisten eläinten lisäksi maailmoja kansoittavat peikot ja haltiat. Peikot ovat sympaattisia, mutta haltiat eivät. He eivät todellakaan kuulu Tolkienin romaaneihin, niin kuin kirjassa sanottiinkin. Kirjan haltiat ovat oikeammin humanoidia, evoluution myötä kehittyneitä armottomia tappokoneita.

Jos et usko evoluutioteoriaan, älä lue kirjaa. Toistan: ÄLÄ LUE KIRJAA. Koko Pitkä maa ja kaikki sen maailmat perustuvat evoluutioon. Siihen, miten se olisi voinut päättyä. Mitä kaikkea luonto kehittelee, olosuhteiden ollessa erilaisia kuin maassa. Minä uskon evoluutioon itse ja siksi pidänkin sitä hyvänä puolena, mutta ymmärrä myös, että kaikki eivät tunne samoin.

Pidän kirjan ideasta. Se on ihailtavan omaperäinen ja siinä on valtavasti potentiaalia. Minulle kirja on ennen kaikkea tutkimusmatka. Eri rinnakkaistodellisuuksien kuvaus on ehdottomasti kirjan parasta antia, varsinkin mentäessä ns. Jokerimaailmoihin. Ne ovat hyvin erilaisia kuin meidän maamme. Toinen kirjan vahvuus on sen uskottavuus. Voisin kuvitella, että samassa tilanteessa, voisi käydä juuri kuvatulla lailla.

Toteutus kuin ei valitettavasti yltänyt samalle tasolle. Kirja on aika hidastempoinen, eikä siinä toimintaakaan ole liiaksi. Siksi kerronnan vetovoima onkin paikoittain kadoksissa. Alku oli pitkä kuin nälkävuosi. Kaikki selitettiin juurta jaksaen monen ihmisen suusta ja asetelmia haettiin turhan pitkään. Lisäksi taustatarinoita oli liikaa. Jopa niin paljon, etten aina tiedä, mikä juuri kyseisen pointti on. Ehkäpä juuri temposta johtuen, loppu oli antikliimaksi. Odotin enemmän. Vaikka siinä tapahtuikin yksi järisyttävä tapahtuma, niin se kuvattiin liian nopeasti.

Kirja aloittaa sarjan, joten monet ongelmat voivat johtua siitä. Sarjasta on toinenkin osa, Pitkä sota, joka hyppää vielä muutaman vuoden edellistä kirjaa myöhemmäksi. Niin kuin nimestä voidaan päätellä, siinä ihmiskunta on joutumassa sotaan. Saa nähdä, luenko sen. En ainakaan ihan heti. ehkä se selviää myöhemmin.


Olen lukenut Terry Pratchetin Kiekkomaa-kirjoja. Pidin niistä, minkä vuoksi halusinkin pitää tästä kirjasta. Pitkä maa on kuitenkin hyvin erilainen kuin miehen aikaisempi tuotanto, lukuun ottamatta paikoittaista pratchermaista huumoria. Kirja on luettava ja paikoittain kiinnostavakin. Jotkin kohdat jaksoivat jopa naurattaakin. Se ei kuitenkaan ollut läheskään niin hyvä kuin olisi voinut. Onneksi sentään kokonaisuus jaksoi paikka paikoin jopa viihdyttää. Annan kaksi ja puoli tähteä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti