torstai 2. lokakuuta 2014

Vampyyrejä Nykissä

Luin Guillermo del Toron ja Chuck Hoganin The Strain-trilogian aikaa sitten. Siitä on tehty myös sarja, josta olen muutaman jakson, nyt onkin jonkinlaisen alustavan arvion aika. 


Maailma on hulluna vampyyreihin, enkä minä tee tässä asiassa poikkeusta. Vaikka suurin vampyribuumi onkin ohi, siihen vastaa vielä ainakin yksi sarja, The Strain (suom. Vitsaus). The Strain kertoo ympäri maailmaa leviävästä viruksesta, jolle altistuneet muuttuvat verenhimoiseksi vampyyreiksi.
Lentokoneellinen ihmisiä löytyy kuolleena, kukaan ei tiedä miksi. Tarinan päähenkilö on tapausta selvittämään lähtenyt Dr. Ephraim "Eph" Goodweather tiimeineen. Mutkan kautta juttuun liittyvät myös sairas miljönääri ja kenties vanhuuden höperönä ohitettu, mutta kaiken nähnyt keskitysleiriselviytyjä Abraham Setrakian. Eph on hivene kusipäinen, mutta hänellä on loppuen lopuksi sydän paikallaan, joten vaikka hän ei kuulu lempihahmoihini, en häntä kuitenkaan erityisemmin inhoa, keskitysleiriselviytyjä ja badass-vanhus on sen sijaan kiinnostavampi. Muihin hahmoihin en ole ehtinyt juuri tutustumaan. 

Vampyyrit ovat sarjan ehdottomasti coolein osa, tietylä tapaa he ovat jopa pääosassa. Nämä vampyyrit eivät puhu, eikä pussaa. He muistuttavatkin enemmän The Walking Deadin Kulkioita, kuin Houkutuksen täydellisiä kultapoikia. Sarjassa on yhdistetty loistavasti vanhaa vampyyrilegendaa ja uusia piirteitä. 


Kauhuna sarja on hyvin perinteinen, minusta enemmän hyvällä kuin pahalla tavalla. Lajityypille poikkeuksellinen tieteellinen suhtautumistapa tekee on mukavaa vaihtelua. Vampyyreiksi muuttumista on mielenkiintoista seurata, vaikka siinä tietääkin heti, mitä tuleman pitää. Tähän mennessä paras kohtaus oli äärimmäisen pahan kätyrin (natsin, luonnollisesti) muutos hirvittävästä olennosta, hienostuneeksi mieheksi.

Vaikka sarjan alussa on paljon hyvää, on siinä huonoakin. Esimerkiksi kukaan ei huomaa rakkaiden muuttumista tai ruumiishuoneelta karanneita ruumiin näköisiä hahmoja. Kukaan sairaista ei halua mennä lääkäriin, ilman mitään järjellistä syytä. Sarja on lisäksi ennalta arvattava, muillekin kuin kirjat lukeneille. Hyvä sarja Vitsaus-kirjojen, vampyyrien ja kauhun ystäville. Muille ei niinkään. Kuitenkin kirjat olivat luonnollisesti parempia, joten liikaa ei pidä sarjalta odottaa. Annan 4 tähteä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti