keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Lumikuningattaren toinen siirto

Uusi lempipahikseni on taas vauhdissa neljännen kauden viidennessä jaksossa, Breaking Glassissä. Ei Regina, joka oli se vanha, vaan sarjan uusin pahis, jäätävän hyvä Lumikuningatar (pun intented).


Storybrookessa riitti taas toimintaa, kun Lumikuningatar tekee seuraavan siirtonsa, mikä tällä kertaa tarkoittaa hahmon taikomista jäästä. Jättäen katsojat miettimään, mitä varten. Kauaa ei sitä tarvinnut ihmetellä, sillä koko suunnitelma oli jakson kantava teema. Muita teemoja oli Emman synkähkö nuoruus sekä Emman ja Reginan muuttuneet välit. Nyt menen jakson tapahtumiin tarkemmin.

Tämän viikon takaumat sijoittuvat Emman nuoruusvuosiin. Emma törmää häntä varastamaan auttavan Lilyn, jonka kanssa heillä synkkää heti. He käyvät piknikillä, varastavat ja pelaavat videopelejä, kunnes Lilyn sijais-isä keskeyttää homman ja Emmalle selviää, että Lily oli valehdellut hänelle kertoessaan olevansa ilman perhettä, kuten Emmakin. Emman takaumat ovat aina virkistä, varsinkin kuin niitä ei turhan usein sarjassa näy.



Minua jäi mietityttämään, kuka Lily oikein on. Voi olla, ettei hahmo enää esiinny sarjassa, mutta entäs jos esiintyykin. Siitä kertoo mm. tapa, jolla sarja korosti Lilyn arpea. Muutenkin sarjassa vilahtaneilla hahmoilla on taipumusta palata. Lilyn tapauksessa hänen tarinansa jäi vieläpä kesken.Tarina ei esimerkiksi kerro, miksi Lily karkasi sijaisperheestään?

Olen kuullut veikattavan, että Lily oli satukirjan kirjoittaja, Peter Panista tuttu Tiikeri Lilja (Tiger Lily) tai jopa nuori Regina. Yhdestäkään vaihtoehdosta en ole varma. Tiikeri Liljan vaijuttaa todennököisimmältä, varsinkin jos ottaa samankaltaisen nimen huomioon. Hahmon kokonimi, Lillith, kannattaa myös huomioida. Raamatusssa Lillith oli aatamin ensimmäinen vaimo ja muutenkin noin eksoottisella nimellä on luultavasti jokin tarkoitus. 

Nyt takaisen Storybrookeen ja nykyaikaan. Poliisiasemalla Emma ja Elsa etsivät tietoa Jäätelökuningattaresta, laihoin tuloksin. He saavat kuitenkin lisää kysymyksiä, ensimmäisellä kaudella otetun valokuvan muodossa. Siinä Emma puhuu Jäätelökuningattaren kanssa. Kuvan taustasta sen verran, että Regina pisti Sydneyn seuraamaan Emmaa ensimmäisen kauden alussa, kun he olivat viellä vihollisia. Viittaukset vanhoihin kausiin ovat aina tervetulleita.

Itse Emma ei muista tapauksesta mitään, joten hän menee kuvat otattaneen Reginan pakeille, mutta valitettavasti kuva ei sano hänelläkään mitään. Tapaaminen johtaa argumenttiin ja Emma lähtee paikalta. Samaan aikaan autossa odottava Elsa kuulee siskonsa äänen huutavan omaa nimeään ja lähtee perään. Noin vinkinä: Jos kauan kadoksissa ollut rakas yhtäkkiä ilmestyy sumuiseen metsään, hän ei ole kauan kadoksisa ollut rakas. Ei, vaikka kuinka toivoisi. 


Lumikilla ja Davidilla on oma, pieni storylinensä, kun David yrittää saada Lumikin vapaalle, ilman vauvaa tai pormestarin velvollisuuksia. Suunnitelmat kuitenkin muuttuvat, kun Will karkasi sellistään ja Lumikin pitää etsiä häntä. Ilmeisesti David päästi hänet vapaaksi, koska halusi Lumikin “löytävän itsensä”. Jos kyseessä olisi joku muu kuin Will, voisin olla suuttunut siitä, että apulaisseriffi päästi vangin vapaaksi. Kiva pieni juoni, mukavaa vastapainoa muulle jaksolle. Lisäksi se antaa Lumikille ja Davidille jotakin tekemistä.

“Anna” osoittautuu Lumikuningatar jäästä luomaksi hahmoksi, ei siis oikeaksi Annaksi. Niin kuin suurin osa katsojista kai jo arvasikin. Jäätelökuningatar houkuttelee sen avulla Elsan pois tieltä. Elsa menee lankaan. Viimeiseksi silauksissa Jääteläkuningatar vangitsee Elsan jäisillä ketjuilla, joista pääsee irti vain, jos ei enää pelkää.

Toisaalla Regina ei pääse mihinkään suunnitelmissaan Marianin pelastamiseksi, joten hän päättää muuttaa niitä. Hänen uusi suunnitelmansa on etsiä Jäätelökuningatar ja pahottaa tämän auttamaan häntä. Hän tarvitsee kuitenkin aikaisemmin peiliin vangitun Sidneyn apua. Sidney saakin Jääkuningattaren sijainnin helposti selville. Hän kuitenkin vaati mukaan pääsyä, peilin muodossa, mutta silti. Vaatimukselle on hyvä peruste: Jos Sydney näyttää Reginalle Lumikuningattaren paikan, hän menettää samalla ainoan etulöyntiasemansa.

Matkalla Lumikuningattaren vuoksi Regina törmää kuitenkin Elsaa etsivään Emmaan. Koska kummallakin on sama päämärä, he päätyvät matkaamaan kahdestaan. Reginan suureksi harmiksi, hän on nimittäin vieläkin suuttunut Emmalle siitä, että tämä toi Marianin Storybrookeen. Yksi jakon mielenkiintoisempia ja tulevaisuuden kannalta tärkeääkin katsottavaa olikin Emman yritys naisten välien parantamiseen.

He pääsevätkin lähelle, kunnes Jäätelökuningatar lähettää heitä vastaan tuulen ja Regina tajuaa Sydneyn pettäneen hänet. Käänne yllätti ainakin minut, joskin ymmärrän kyllä Sydneytä. Hän haluaa pois peilistä, jonne Regina häne vangitsi. Sen toteutumiseen on liittoutuminen Lumikuningattaren kanssa on hänen paras ja varmin mahdollisuutensa.

Jäähirviö hyökkää Emman ja Reginan kimppuun. Emma ja Regina voittavat jäähirviön yhteistuumin, mutta vielä on Lumikuningatar voitettavana. Onneksi Elsa pääsi jäisistä ketjuistaan auttamaan ja Jäätelökuningatar päättää perääntyä. Jakson viimeisessä Emman ja Reginan keskustelussa, Emma sai vihdoin Reginalta vastakaikua. Regina sanoi, ettei suinkaan halua tappaa Emmaa, mikä oli melkein kuin lämmin halaus Reginan tuntien. 



Lopussa katsojille paljastuu Lumikuningattaren suunnitelma, ainakin osa siitä. Hän siis tarvitsi Sydneyn peiliä, ei suinkaan vapaaksi päässyttä Sydneytä. Peilin hän rikkoo ja taikoo palat isomman peilin osaksi. Ihän sanoo saavansa vihdoin sen, minkä haluaakin: Perheen, joka rakastaisi häntä. Miten se käytännässä tapahtuu jää kuitenki toistaiseksi mysteeriksi.

Lopussa paljastuu jakson suurin yllätys. Ainakin niille, jotka ovat lukeneet minua vähemmän spekulaatioita asiasta. Lumikuningatar osoittautui yhdeksi Emman sijaisäidiksi. Emma nimittäin katsoo videon, jossa hän on muiden lasten ja Jäätelökuningataren kanssa. Jää nähtäväksi, mitä merkitystä paljastuksella on juonen kannalta.

Jakso oli tasaisen hyvä. Pahikset ovat olleet sarjan parhaita elementtejä ja tämä jakso käyttikin ihailtavasti sitä hyväkseen. Pidin erityisesti myös jakson yllättyvyydestä sekä Emman ja Reginan vuoropuheluista. Viisi tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti