sunnuntai 2. elokuuta 2015

Skandaalit eivät ikinä lopu - Onneksi Olivia Pope auttaa

Otsikon väittämä on totta ainakin neljännelle kaudelle edenneessä Scandal-sarjassa. Sarjan päähenkilö Olivia Pope selvittää niin omia kuin asiakkaidensa ongelma.


Kolmannen kauden loppuessa Olivia Pope (Kerry Washington) jätti tutut kuviot ja lähti viettämään lokoisia päiviä unelmiensa saarella Jaken (Scott Foley). Hänen ystävänsä Harrison (Columbus Short) kuitenkin kuolee, joten Pope matkustaa takaisin washingtoniin hautaamaan miehen. Siellä Pope huomaa muiden elämän jatkuneen ilman häntä.

Abby (Darby Stanchfield) työskentelee Valkoisessa talossa lehdistösihteerinä. Huck (Guillermo Díaz) korjaa tietokoneita geneerisessä tekniikkakaupassa Randy-salanimellä. Quinn (Katie Quinn Lowe) on ainut, joka käytti aikansa Oliviaa etsien. Minusta heidän avuttomuus ilman Oliviaa on hieman epäuskottavaa. Kaiki ovat aikuisia kuminkin, mutta menköön nyt. 

Valkoisessa talossa Fitz (Tony Goldwyn) ja Mellie (Bellamy Young) puolestaan surevat poikansa kuolemaa. Kumpikin omalla tavallaan. Fitz uppoutuu töihin, mutta Mellie ei jaksa enää välittää mistään. Hän juo paljon, pitää pyjamaa ja syö muroja suoraan laatikosta. Nyt näin esimerkkinä. Mistään välittämätön-Mellie on paras Mellie tähän asti. En ole koskaan ollut hahmon suurin ystävä.

Olivia jatkaa kaudella myös sitä, mihin hän viime kaudella jäi. Eli isänsä Rowanin (Joe Morton) muun muassa salamurhia tehtailevan B613:n tuhoaamista. Ansaitusti. Rowan osoittautuukin varteenotettavaksi vastustajaksi. Juoni olikin kauden kiinnostavin, vaikka sarjassa käsitellään myös muita teemoja. Jotkin niistä ovat jopa ajankohtaisia, kuten poliisiväkivalta.

Scandal ei ole sarja, jota yleensä katson. Siinä on suhteellisen vähän toimintaa, eikä minkäänlaisia fantasian elementtejä. Se jo kuvastaa, ettei sarja ole huonommasta päästä. Se tarjoaa paitsi vaihtelua tavalliseen, niin inhimillisiä ja samaistuttavia hahmoja, purevaa dialogia, mielenkiintoisen näkökulman poliitiikan maailmaan, joskin fiktiivisen sekä myös sitä kaipaamaani actionia.

Valitettavasti sarjan pääparin eli Fitzin ja Olivian rakkaustarina alka mennä jo vanhaksi. Se on sarjalle suuri miinus. Lähinnä siksi, että niin hehkutettu kuin hahmo on, hän ei ole saanut presidenttinä juuri mitään aikaan. Mitään hyvää ainakaan. Se paha taas oli jotain niin käsittämätöntä, että oksat pois. En spoilaa enempää.

Muutkin Scandalin hahmot ovat aina olleet epätäydellisiä, inhimillisiä niin sanoakseni. He tekevät pahoa asioita, ehdottomasti. Jokaisella on kuitenkin niihin syynsä. Huck on siitä kouluesimerkki. Entinen salamurhaaja pystyy tekemään kauheita asioita, mutta samalla hän pysyy edes jokseenkiin sympattavana. Joskin tällä kaudella hän meni astetta liian pitkälle.

Sarjaa katsotaankin juuri hahmojen takia. Esimerkiksi uusi hahmo, Elizabeth North (Portia De Rossi) yllätti vielä kauden lopulla. Kuitenkin juuri sen takia, sarja ei kaikille sovi. Jotki kuin haluavat hahmonsa vähän puhtaampana. Toinen syy sarjan suosioon liittyy sen huonenkäänteisiin. Koskaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan tai tarkemmin, mitä jokin tietty hahmo tekee.

Neljännen kauden loppu ei ole huonoimmasta päästä, mutta siinä oli yksi merkittävä ongelma: Se ei jättänyt juuri minkäänlaista koukkua viidettä kautta ajatelen. Sarja olisi voinut loppua, eikä kukaan ajattelisi sen jääneen kesken. En tietenkään toivo sarjan lopuvan. Päinvastoin. Katson silti varmasti viidennen kauden ja olen iloinen siitä, että sarja jatkuu.

Scandalin neljäs kausi oli hyvä. Parantamisen varaakin olisi löytynyt. Toivon, että se otetaan huomioon viidennelle kaudelle mentäessä. Neljä tähteä kumminkin eli ei huono.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti