maanantai 3. elokuuta 2015

Söpöt avaruusoliot kaukana kotoa

Minulle suositeltiin Home-nimistä animaatiota. Esiintyyhän siinä liuta tähtiä ja yksi söpö kissakin, joten ajattelin katsoa, millaisesta elokuvasta on oikein kyse. 


Boovit ovat työtätekeviä, söpöjä ja harvinaisen pelkurimaisia avaruusolijoita. Kun sanon pelkurimaisia, tarkoitan sitä. Heidän mottonsa on: Koskaan ei ole liian myöhäistä juosta karkuun. Näin uskoo erityisesti Boovien kapteeni Smek (Steve Martin). Smek ei ole kuitenkaan elokuvan päähenkilö. Se kunnia kuuluu sosiaalisesti kömpelölle Oh:ille (Jim Parssons).

Oh joutuu omiensa jahdattavaksi kutsuttuaan kaikki, myös Booveja jahtaavat Grodit, tervetuliaisjuhliinsa. Boovien puhelimessakin Lähetä-nappi on turhan lähellä Lähetä kaikille-nappulaa. Selvä suunnitteluvirhe. Tästä muut Boovit eivät tietenkään tykkää, joten Oh joutuu kaltaistensa taka-ajamaksi.

Hänen ei kuitenkaan tarvitse matkata yksin. Hän saa avukseen äitiään Lucya (Jennifer Lopez), etsivän esiteinin Gratuity “Tip” Tuccin (Rihanna). Mukana roikkuu myös Tipin kilpikonnakuvioinen kissa Pig. Hauska fakta: Alkuperäisteoksessa eli Adam Rexin True Meaning of Smekday-lastenkirjassa Oh:in nimi on J.Lo eli Jennifer Lopezin kutsumanimi.

Animaatio sei tarjoa mitään uutta auringon alla. Varsinkin ihmislapsi-avaruusolio tiimejä ovat jo tuttua huttua animaatioiden ystäville. Siitäkin huolimatta elokuva onnistuu viihdyttämään katsojia, niin lapsia kuin lapsenmielisiäkin koko kestonsa ajan. Se on hurmaava, hauska ja eläväinen animaatio, jossa on mukana aimo annos sydäntä. Haukaa ja kevyttä katseltavaa siis.

Elokuvan tyyli on juuri lapsille ja lapsenmielisille sopiva. Kaikki on pastellinväristä, selkeää, mutta ei mitenkään erityisen näyttävää. 3D-lasit olisivat menneet hukkaan. Sen sijaan elokuva kannattaa katsoa alkuperäisillä äänillä. Tietenkin vain siinä tapauksessa, että sitä ei katso lapsen kanssa. Elokuva kuin on täynnä tähtiä.

Oh on vähän kuin animoitu versio Jim Parssonin menestysroolista, Rillit Huurussa-sarjan Sheldonista. Uskonkin vakaasti, että ilman näyttelijää elokuva ei olisi olut läheskään yhtä viihdyttävä. Myös Booveilla on oma viehätysvoimansa. Jos joidenkin avaruusolioiden täytyy valloittaa maa, olisipa he Boovien kaltaisia. 

Eikä vähiten siksi, että heidän maailmanvalloittamisensa sujui verettömästi. Kaikki ihmiset pääsivät turvaan “Happy Humantown”-nimiseen kommuuniin. Boovit tuovat elokuvaan myös aimo annoksen komediaan, joka on melkeinpä pakollista tämän tyyppisille elokuville. Onhan heidän tietämättömyys maapallosta ja sen asukkaista helppo, mutta pohjaton huumorin lähde.

Tip puolestaan on värillisyyttään lukuunottamatta animaatioiden peruspäähenkilö, hyvällä tavalla. Hän on rohkea, itsenäinen ja helpostui samaistuttava, hauska ja vielä älykäskin. Lisäksi hänen ruumiinrakenteensa on harvinaisen realistinen elokuvan päähenkilöksi, erityisesti naispäähenkilöksi. Tip on hyvä roolimalli nuorille tytöille ja miksei pojillekin.

Home on malliesimerkki hyvänmielen animaatiosta. Niinpä arvostelenkin sen lajityyppinsä standardeilla. Luonnollisesti. Neljä ja puoli tähteä. Puoli pistettä meni kliseisyydestä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti