torstai 30. heinäkuuta 2015

Sarjamuhaaja saapuu Eurooppaan

Hannibalin kolmannessa ja samalla viimeisessä tuotantokaudessa on kaksi osaa vähän Olipa-kerran-sarjan tapaan. Niinpä myös arvostelen sarjan kahdessa osassa.


Varoittaisin juonipaljastuksista, mutta Hannibal on tuttu niin Thomas Harrisin kirjoista kuin niiden elokuvasuvituksestakin. Niinpä suurin osa tietää jo, mitä tuleman pitää. Toki sarjan kehittäjä, Bryan Fuller, on lisännyt siihen myös aimo annoksen omaa. Sen verran kyllä sanon, että sarja on erittäin jatkuva juoninen, joten jaksot kannattaa katsoa järjestyksessä. Nyt arvostelun pariin.

Hannibalin (Mads Mikkelsen) todellinen luonne paljastui toisen kauden lopussa. Niinpä hän pakoilee lakia väärän nimen ja entisen psykiatrinsa Beverlyn (Salaiset kansiot tähti Gillian Anderson) turvin. Häntä jahtaa kuitenkin FBI:n eliitti, kuten lahjakas profiloiva Will Graham (Hugh Dancy), jolla on hyvin monimutkainen suhde sarjamurhaajan kanssa.

Lyhyesti sanottuna Hannibal on aina ollut harvinaisen laadukas sarja ja sellaisena se on pysynyt koko ensimmäisen puolikkaan ajan. Kaikki se, mitä tekee sarjasta loistavan on saanut jäädä. Tälläkään kaudella sarjasta ei puutu kauhua, niin järkyttäviä kuolemia, että heikompiakin hirvittää, psykologista silmää ja ajoittain jopa suoraa toimintaakin. 

Uuttakin löytyy. Hannibal on siitä erikoinen sarja, että konsepti muuttuu joka kausi. Esimerkiksi ensimmäisellä kaudella sarja muistutti enemmän tai vähemmän rikossarjoja Willin selvittäessä murhia. Will joutui vankilaan ja konsepti muuttui taas. Nyt Hannibalin salaisuudet alkavat paljastua ja sarja on muuttunut mielenkiintoiseksi kissa- ja hiirileikiksi.

Konseptin lisäksi luvassa on myös pienenpiä muutoksia, kuten tapahtumapaikan vaihto Amerikasta Italiaan. Kaiken lisäksi jo ensimmäisessä jaksossa päästään seuraamaan Hannibalia enemmän ja henkilökohtaisemmin kuin koskaan ennen. Samoin murhia, nimenomaan Hannibalin tekemiä. Sarja kuin on enemmän tai vähemmän the Will Graham Show. Nimestään huolimatta. 

Uusia hahmoja tulee tottakai ja vanhoissakin tulee muutoksia. Esimerkiksi Alana ei ole koskaan ollut näin kiinnostava. Vergerit puolestaan saavat aiempaa enemmän ruutuaikaa. Will on yllättäen pysynyt aika samana. Uusista hahmoista mieleen ei tule mitään muistamisen arvoista. Paitsi Hannibalin vanha tuttu Chiyoh (Tao Okamoto). Häntäkin nähdään vain vähän.

Valitettavasti sarja ei jatku enää kolmannen tuotantokauden jälkeen, ainakaan näillä näkymin. Ehkä sarja on liian taiteellinen ja hidastempoinen katsojalle. Siis amerikkalaiselle sellaiselle. Muualla sitä kyllä katsotaan innolla. JUONIPLJASTUS. Toisaalta kauden toisella puoliskolla päästään jo ensimmäiseen kirjaan asti, joten kuinka pitkälle sarja voisi mennä.

Hannibal on edeleen yksi parhaita tällä hetkellä tulevia sarjoja. Heti Game Of Thronesin, Supernaturalin ja Olipa Kerran-jälkeen. Viisi tähteä. Sarja on ne ansainnut.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti