sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Kun Ihmissudet ja noidat kohtaavat

Ihmissudet ovat uusi musta. Näin näyttää ajattelevan ainakin kanadalaisen Bitten-sarjat tekijät. Sarja on edennyt jo toiseen tuotantokauteen. Kolmaskin on tulossa.

Bittenin toinen kausi alkoi luonnollisesti siitä, mihin edellinen jäi. Elenan (Laura Vandervoort) kihlattu on kuollut ja tästä vastuussa oleva Malcolm (James McGowan) on vapaalla jalalla. Elena etsiikin häntä ja ihmissudelle raskaana olevaa Rachelia (Genelle Williams) kiivasti. Kausi muuttaa kuitenkin suuntaa nopeasti, kun noidat sekoittavat ihmissusien pakkaa.

En ole vieläkään saanut aikaiseksi lukea Women of the Otherworld- sarjan kirjoja, joihin sarja perustuu. Niinpä en voi verrata niitä keskenään. Olen kyllä kuullut niistä paljon kehuja. Kuulemma sarjaa parempia. Se on hyvin mahdollista, sillä kirjat voittavat yleensä niistä tehdyt elokuvat tai tv-sarjat mennen tullen. Muitään takuita en voi asiasta kuitenkaan antaa.

Yritän pitää juonipaljastukset minimissä, mutta niitä pystyn tuskin kokonaan välttämään. Lue siis varoen. Paljastan yksityiskohtia ensimmäisestä kaudesta, joten sarjaa tuntemattomien ei ehkä kannata lukea tätä arvostelua. Muutenkin kannatan aina tv-sarjojen katsomista oikeassa järjestyksessä. Niistä saa siten enemmän irti. Nyt pitenmmittä puheitta arvosteluun.

Sanon jo alussa, että luvassa ei ole mitään maailmanmullistavaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sarja olisi mitenkään huono. Kyllä sitä katsoo ihan ilokseen. Kaiken lisäksi sarja sopii jopa vähän aikuisimmillekin. Yleensähän tälläiset sarjat ovat kohdennetty teineille. Joskin muutos on ollut havaittavissa jo jonkin aikaa. Yliluonnolliset sarjat kuin ovat olleet pinnalla jo jonkin aikaa.

Minusta toinen kausi oli jopa ensimmäistä kautta parempi. Noitien mukana olo vaikutti asiaan. Mitäköhän seuraavaksi? Veikkaan vampyyrejä. Toinen uudistus on tyylillinen. Ensimmäisellä kaudella keskittyttiin enemmän suoraan toimintaan. Toisella kaudella puolestaan mysteerien ratkaisuun. Siksi ehkä toista kautta voidaan pitää hieman ensimmäsitä aikuismaisempana.

Romatiikka jätettiin vähemmälle ja hyvä niin. Nyt tarinankerronta sai enemmän aikaa. Kyllä sitäkin sarjassa riittää, joten romantiikannälkäisienkään ei tarvitse pettyä. Jos kuitenkin haet pelkästään sitä, ehkä Twilingt tai Harrequinit ovat enemmän sinun juttusi. Eiköhän muitakin vastaavia löydy pilvin pimein. Itse en kuulu heihin, joten mene ja tiedä.

Noitien jättäminen toiseen kauteen oli kuitenkin hyvä ratkaisu. Pitäähän ihmissusiin ja heidän maailmaansa tutustua ihan kaikessa rauhassa. Sitten vasta muut vastaavat. Noitien kuvaus ei juuri poikkea totutusta. Yhtä asiaa lukuunottamatta: Noidiksi pääsee vain tyttöjä. Noitien poikalapset tapetaan heti. Sarjasta tuttu idea siis laitettiin toisinpäin. Elena kuin on ainut naisihmissusi.

Hahmot olisivat voineet olla syvällisempiäkin, mutta niistä ainakin päähenkilö Elena ja Jeremy jaksoivat kiinnostaa. Noidista suosikkini oli Paige. Muita pitämiäni hahmoja oli Nick, Jeremy ja Savannah. Elenan ns. rakkauden kohde Clay taas on juuri sitä, eikä juuri mitään muuta. Muut ns. hyvikset jäivät vähemmälle huomiolle. Niin kuin ihmissudet yleensäkin.

Pahis Aleister oli oikeasti pelottava. Miesnoidassa on puhtia. Hänen suunitelmansa on kyllä aika standardi. Hänen kätyrinsä puolestaan eivät. Lukuunottamatta Dr. Sondra Baueria, epäeettisiä kokeita tekevää, harvinaisen epätasapainoista, tutkijaa. Mikään hahmoista, puolesta riippumatta, ei ole mitenkään maailmaa mullistava, mutta ei heidän pidäkään.

Bitten on yllättävänkin koukuttava ihmissusisarja, joskaan en ihmettele, miksi se siitä ei ole tullut netti-ilmiötä. Niin hyvä se ei kuitenkaan ollut. Joka tapauksessa kausi olisi voinut olla pitempikin, nyt siinä oli 13. jaksoa. Neljä tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti