maanantai 14. huhtikuuta 2014

Myyttiset puut

Erilaisia puita on ollut maailman sivu. Siksi ei olekaan ihme, että puille annetaan joskus myös myyttisiä ominaisuuksia. Maailmanpuu ja elämän puu tunnetaan monissa mytologioissa. Niissä sanotaan olevan yliluonnollisia voimia.

Useissa eri kulttuureissa uskotaan, että maailmassa on eri tasoja ja maailmankaikkeudessa eri maailmoja. Ne pitää sitoa jotenkin yhteen. Ratkaisuksi on keksitty maailmanpuu, maailman keskellä sijaitseva puu, joka myyttien mukaan sitoo maan ja taivaan toisiinsa. Sitä pidetään myös elollisen luonnon vertauskuvana. Maailmanpuu on tulkittu nykytutkimuksessa toisinaan myös maailmankaikkeuden metafyysiseksi kuvaksi tai selittäjäksi. Islamilaiset, heprealaiset, hindut, venäläiset ja mayat uskovat maailmanpuun myös kuljettavan vettä yläilmoille ja ylläpitävän näin veden kiertokulkua. Skandinaavisessa mytologiassa tunnetuin Maailmanpuu lienee Yddrasil, Kauhistuttava ratsu, joka yhdistää kaikki yhdeksän maailmaa toisiinsa. Maailmanpuun kenties kuvaavampi, mutta vähemmän tunnettu nimi on Laerathr, jonka voisi kääntää suomeksi Kohtalon puuksi tai Mittapuuksi. Maailmanpuu esiintyy myös suomalaisessa mytologiassa. Siinä maailmanpuu kaadetaan alkuajan lopulla, jolloin aurinko ja kuu vapautuvat.  Alkuaika puolestaan on useissa mytologioissa esiintyvä nykyistä maailmaa edeltävä ajanjakso, jolloin maailma luotiin. Alkuajalla on selitetty esimerkiksi maaston, ihmisten, eläinten ja kasvien ominaisuuksia. Tarinoiden mukaan alkuaikoina jumalallinen ja ihmisten todellisuus olivat yhdessä. Alkuaika päättyi näiden todellisuuksien erottamiseen. Shamanistisessa mielessä puu on eräänlainen kulkuneuvo, jolla pääsee matkaamaan eri maailmantasoilla. Maailmanpuun asemassa voi olla myös maailmanpylväs.


Kristityillä ja muslimeilla on oma myyttinen puunsa, elämän puu. Elämän puu kuvataan myyttisenä kuolemattomuuden antavana puuna. vanhimmat tarut elämän puusta löytyy Lähi-idästä. Siellä myyttejä on kerrottu kolmannelta vuosituhannelta eaa. alkaen. Raamatussakin mainitaan elämän puu. Ensimmäisen keran jo luomiskertomuksen yhteydessä. Elämänpuu oli raamatun mukaan Eedenin puutarhassa, niin kuin kuuluisampi puu, hyvän ja pahantiedon puu. Raamatussa elämän puu mainitaan myös Sananlaskujen kirjassa, jossa se kuvataan onnellisuuden vertauskuvana. Puu mainitaan myös ilmestyskirjassa. Siinä elämän puu edustaa ikuista elämää jumalan kanssa. Kabbalassa elämän puu on eräänlainen tapa järjestää maailmankaikkeutta, väline jumaluuden ymmärtämisessä. Tieteessä on oma elämän puunsa, evoluutiopuu, jolla kuvataan tietyn eläinlajin kehitystä. Ihmisellekin voi tehdä elämänpuun. Sitä voidaan myös muokata enemmän yksilöllisesti, kuvaamaan omaa sukulinjaansa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti