tiistai 29. huhtikuuta 2014

Sodan ensimmäinen uhri: Totuus

Sodan ensimmäiseksi uhriksi on sanottu totuutta, eikä syyttä. Sodan aikana käydään perinteisen sodan lisäksi myös propaganda sotaa. Sotaa, jossa mielikuvat ovat totuutta tärkeämmät.

Asia pitää muistaa juuri nyt, kun sodan uhka leijuu Ukrainan yllä. Varsinkin, kun pelkkä sodan uhka riittää totuuden hämärtämiseen. Totuudet vaihtelevat. Kuten aina totuudet muuttuvat ja liukuvat suhdanteiden ja tulkitsijoiden mukaan. Ei tarvitse kuin miettiä, miltä Krimin tilanne näyttää. Vallitsevan venäläisen totuuden mukaan Krim palasi kotiin ja tapahtui oikeus. Vallitsevan läntisen tulkinnan mukaan Krim anastettiin voimakeinoin ja oikeudettomasti. Se on ollut niin paksuakin, että herättää jo väistämättömän vastareaktionkin; yhä useampi eurooppalainen on alkanut kyseenalaistamaan uutisoinnin ukrainan tapahtumista, ja kyselyiden perusteella esimerkiksi Britanniassa 60% ihmisistä pitää mediaa vääristelevänä ja valhehakuisena. Suomessa hämmennystä on herättänyt Finnbay-verkkosivusto. Yhteisö piilottaa taustansa ja tekijänsä, eikä ole Suomen viranomaisten kirjoissa. Se levittää Suomen politiikasta vääristeltyä tietoa tavalla, joka ulkomailla voi näyttää luotettavalta. Ukrainan kriisissä ei kyse ole vielä sodasta, eikä toivottavasti tulekaan. Propagandasota ovat kuitenkin täydessä käynnissä ja internet tarjoaa siihen harvinaisen tehokkaan aseen.

Kommunistipropagandalla onkin pitkät perinteet. Esimerkiksi Neuvostoliiton pääsensuurielin Glavlit työllisti 70 000 täysiaikaista työntekijää paitsi poistamaan ei-toivottavaa tekstiä myös ”varmistamaan, että oikeanlainen ideologinen väri lisättiin jokaiseen julkaistuun seikkaan”. Lisäksi CIA:n arvion mukaan ulkomaisen neuvostopropagandan budjetti oli 3,5–4 miljardia dollaria. Ei ole muillekaan maille epätyypillistä esittää sodan vaiheet omia etuja palvelevalta kannalta. Historiasta asialle löytyykin monia esimerkkejä, kuten Saksan sotapropaganda ja sodan uhrien vähättely. Syytön ei ole Suomikaan, sillä maan ajatellaan vähätelleen omaa osuuttaan mm. talvisodassa. Lisäksi Suomen yhteys Saksaan on hyvin vähän puhuttu asia. Georgian sodan aikaan 2008 suomalainen media asettautui Georgian puolelle Venäjää vastaan, minkä vuoksi he levittivät väärää tietoa uutisiksi naamioituina.


Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki tieto, oli kyseessä melkein mikä aihe tahansa, on tietyn taustaideologian värittämää. Historiallinen "totuus" on valitusta näkökulmasta riippuvainen, ja näitä on paljon. Propagandan levittämiseen on monia keinoja, mm. dokumenttielokuva on synnystään lähtien ollut propagandan palveluksessa. Erilaiset näkemykset sodasta eivät kuitenkaan aina johdu ideologisista erovaisuuksista, vaan myös tapahtumien moninaisuudella on yhteyttä asiaa. Sota ei ole yksinkertainen asia, ei nyt eikä koskaan. Se, miten ihmiset kokivat sodan, miten he pyrkivät siitä selviytymään ja millaisia merkityksiä he sille antoivat, tuovat sodasta toisenlaisen puolen esiin kuin tarkastelemalla vain sitä, millaisia strategisia ratkaisuja sodanjohto teki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti