tiistai 29. huhtikuuta 2014

Suomalaisen työn juhla- Kuinka se sai alkunsa?

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta vappu? Vapaapäivä arvatenkin. Serpentiiniä, simaa, ilmapalloa, ihmisiä ylioppilas lakki päässä ja munkkeja luultavasti. Jos olet opiskelija, saatat nähdä vappubileet sielusi silmin. vapulla on kuitenkin paljon syvempi merkitys, jota yritän nyt avata.

Alkujaan vappu oli kesänalkamisen juhla. Sitä juhlivat niin keltit kuin germaaniset kansatkin. Irlannissa ja 
Skotlannissa kevään juhla tunnettiin nimellä Beltane, jolloin he sytyttivät kokkoja pahojen hengen ajamiseksi. Vappuyönä ajateltiin hyvän ja kevään voimien voittavan talven ja pimeyden voimat. Saksassa vappuyö tunnetaan noitien ja taikuuden yönä. Nykyisinkin Beltanea juhlitaan, lähinnä wiccojen toimesta. Suomessa kevään juhlalle oli toinen nimi, hela, jota juhlittiin simalla ja tanssilla. Pahojen henkien ajamiseksi ryhdyttiin myös Suomessa. Täällä poltettiin helavalkeita ja soitettiin kelloja. Toimiko se? Tiedä häntä, mutta enpä ole vielä pahoihin henkiin törmännyt. Suomessa helana tehtiin myös muuta. Silloin karjat ajettiin pelloille ja ajettu tulien läpi sairauksien ehkäisemiseksi. Englanninkielessä vappu on May Day. May tarkoittaa myös kyseisenä päivänä koristeena käytettäviä vihreitä kasveja, sekä yleisesti nopeakasvuista aikakautta ihmisen nuoruudessa. Saksankielessä päivää kutsutaan nimellä Maitag. Latinan Maius on peräisin vanhasta Roomalais-Kreikkalaisesta jumalattaresta Maia:sta. Maia tarkoittaa hoitajaa.

Modernimpi käsitys vapusta syntyi Yhdysvalloissa, missä se vakiintui yösopimusten uusimisen ja työpaikkojen vaihtamisen päiväksi. Ylioppilaiden vapunvieton eräänä lähtökohtana oli eteläisen Ruotsin kansanomainen vappu. Vappuna oli tapana syödä ja juoda runsaasti. Ei siin ihme, että ylioppilaat pitivät vapusta ja omimat sen myös itselleen. Vaikka vappua kutsutaankin suomalaisen työn päiväksi, sitä ei pidetä pelkästään työläisten juhlapäivänä. Kyseessä on eräänlainen poliittinen kompromissi, sillä osa suomalaisista ei hyväksynyt työläisvappua, mutta railakas ylioppilasvappukaan ei ollut kaikkien mieleen. Tämän takia vappua markkinointiinkin ensisijaisesti kevään juhlana.


Hauskaa vappua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti