keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Sielukasta menoa Tuonpuoleisessa

Joulupäivänä katsoimem perheemme kanssa Disneyn uusimman Soul-Sielun syövereissä animaation. Elokuva ei ollutakaan hassumpi, vaikka ei myöskään tuotantoyhtiön paras.


Varoitus: Juonipaljastuksia luvassa!

Joe Gardner (äänenä Jamie Foxx) opettaa musiikkia, mutta hänen todelinen intohimonsa on jazz-musiikki. Keski-ikäiseltä mieheltä on kuitenkin jazz-maailma jäänyt valloittamatta. Sitten Joen entinen oppilas saa hänet kuuluisan jazz-laulajan Dorothea Williamssin (äänenä Angela Bassett bändiin, joten elämä alkaa vihdoinkin hymyillä.

Kauaa ei mies kuitenkaan ehdi menestystään juhlia, sillä hän joutuu onnettomuuten, jonka sielunsa päätyy tuonpuoleiseen. Siellä hän saa, monien vaiheiden jälkeen, valmennettevaksi maapintaa jo pitkään vältelleen sielu 22:en (äänenä Tina Frey), jonka avulla Joe toivoo pääsevänsä takaisin elävien kirjoihin. Samalla kaksikko oppii paljon elämästä, tuonpuoleisesta ja toisistaan.


Disneyn ja Pixarin elokuvista on vaikea olla pitämättä. Jopa minun, joka ei oikein kuulu kohderyhmään ja joka ehkä juuri siksi, pitääkin enemmän jonkun muun tyyllisistä elokuvista. Jotkut niistä ovat jopa harvinaisen hyviä elokuvia, eikä suinkaan vain genressään, niin kuin Inside Out. Soul-Sielun syövereissä tai lyhyemin vain Soul, ei ihan niin hyvä ollut.

Elokuva oli kyllä varsin hyvä, ehdottomasti katsomisen arvoinen, varsinkin jos sattuu asumaan lapsiperheessä. Siitä löytyi kaikki, mitä sopii odottaakin tämän tyyppiseltä elokuvalta. Soul oli hauska, ei ehkä tuotantoyhtiön hauskin, mutta silti. Päähenkilö oli varsin samaistuttava, viesti, muista arvostaa elämän pikuasioita, oli myös varsin hyvä. Gneerisyydestään huolimatta.


Elokuvan toteutuksessakan ei ollut mitään vikaa. Se näytti erittäin hyvältä, mikä ei ollut mikään ihme. Pixarin, ja sitä kautta myös Disneyn, animaatiokyk paranee vuosi vuodelta. Niin kuin pitääkin. Jamie Foxx ja Tina Frey tekivät varsin erittäin hyvää työtä pääkaksikon äänenä, eikä muissakaan äänissä ollut valittamista.

Elokuvan parhas osuus oli sen viimeisella puoliskolla. Tietenkään se, miksi on vaikea sanoa paljastamatta juonesta liikaa. Sanottakoot vain, että sihen liittyi kissa ja kaikkea muuta hauskaa. Keskikohdassa elokuva sitten parani ja huimasti kun päästiin vihdoin tutustumaan tuonpuoleiseen ja sen henkilökuntaan (Wes Studi, Alice Braga ja Richard Ayoade).


Alku oli taas tylsin, mutta siinä ei ole mitään uutta. Joka elokuvassa on se pakollinen taustoitusvaihe. Pitäähän katsojat tutustuttavaa elokuvan maailman ja ihmisiin, erityisesti päähenkilöön. Tässä se oli onneksi jopa aika lyhyt, niin kuin lapsille sopivalle elokuvalle olikin paitsi sopivaa, niin myös pakollista. Lisäksi kyllä alustakin löytyi omat hyvät kohtansa.

Kuitenkin elokuvan loputtua perheeni ainut kommentti oli ”olisi pitänyt olla enemmän kissaa”, mikä jos jokin kertoo siitä, että ei onnistunut samaan katsojia puolelleen läheskään niin hyvin kuin voisi toivoa. Syynä tähän on elokuvan pienoinen pliisuus. Elokuva kuin oli varsin geneerinen Pixar-raina, jossa oikein mikään ei erottunut edukseen muista vastaavista.


Joe ei ollut kiinnostavin mahdollinen päähenkilö, mutta samaistuttava kyllä. 22 oli päähenkilönä parempi, mutta ei hänkään mitenkään omaperäinen hahmo ollut. Tosin niin ei ollut kyllä elokuvan viesdikään, joka oli kyllä varsin tärkeä, muta ei mitenkään uusi oivallus. Juonessakin omaperäisintä oli jazz-teema ja se, että elokuvan päähenkilö musta. Ja keski-ikäinen.

Soulin tärkeimmät sivuhenkilöt olivat Joen Libba-äiti (äänenä Phylicia Rashād), jo mainitsemani jazz-laulaja Dorothea, kadonneita sieluja auttava shamaani Moonwind (äänenä Graham Norton). sekä eräänlaisen pahiksen roolin saavat sieluja laskeva Terry (äänenä Rachel House). Heistä kaikki tekivät tehtävänsä varsin hyvin, mutta vain Moonwind erottui edukseen.

Tiivistetysti Soul-Sielun syövereissä tarjoaa hauskanseikkailun, josta koko perhe voi nauttia, mutta liikaa ei siltä kannata odottaa. Neljä tähteä!


80-luvun Ihmenainen

 Vasta joku aika sitten tullut Wonder Woman elokuvan jatko-osa Wonder Woman 1984 osoittautui pienoiseksi pettymykseksi, mutta kelpo elokuva se on silti.


Varoitus: Tämä arvostelu sisältää jonkin verran juonipaljastuksia!

On vuosi 1984. Diana Prince (Gal Gadot) suree vieläkin toisessa maailmansodassa menettänyttä Steve Trevoria (Chris Pine). Hän keskittyykin lähinnä työhönsä museossa ja pelastamaan maailmaa Wonder Womanina, suomalaisittain Ihmenaisena. Sosiaalinen elämä kostuu lähinnä pakollisista johtatilaisuudesta sekä uuteen työkaveriin Barbara Minervaan (Kristen Wiig) tutustumisesta.

Supersankarointikin rajoittuu suuremmaksi osaksi varkaiden nappaamisesta, kunnes museoon tuotu esine muuttaa kaiken. Tuo esine toteuttaa ihmisten hartaimpia toivomuksia, joten sitä tavoittelee myös muun muassa ahne liikemies/huijari Maxwell Lord (Pedro Pascal). Toiveiden täyttymisellä on kuitenkin hintansa, minkä niin Maxwell, Diana kuin Barbarakin saa huomata.


Ensimmäinen Wonder Woman on ainakin omasta mielestäni DC:n elokuvauniversumin paras elokuva. Eikä enää edes syynä oli universumin elokuvien huono laatu. Shazam oli melkein yhtä hyvä ja pidin kyllä paljon Aquamanistakin. Niinpä odotukseni oli korkealla myös tämän toisen Wonder Woman-elokuvan, Wonder Woman 1984, suhteen, varsinkin kuin kummankin elokuvan ohjasi sama ohjaaja, Patty Jenkins.

Valitettavasti Wonder Woman 1948 jäi pettymykseksi. Huono elokuva se ei ollut millään mittapuulla, voitti se sentään huonommat DC:n elokuvauniversumin rainat. Kuitenkaan se ei ollut läheskään niin hyvä kuin olisi voinut olla. Suuri syy tähän oli elokuvan suurimmat heikkoudet eli toimintakohtausten vähyys, niitä oli koko elokuvassa vain kolme, ja liian monta roistoa. Lordin lisäksi kuin myös Barbara saa sen roolin.


Kaksi roistoa tarkoitti käytännössä sitä, että heistä kehitystä sai vain toinen, Maxwell Lord. Barbara Minerva/Cheetah oli selvästi mukana vain, jotta Wonder Woman saisi jotain taisteltavaa. Uskonkin vakavasti, että elokuva olisi ollut parempi, jos se olisi säilyttänyt Barbaran muutoksen jo varmistuneeseen kolmanteen elokuvaan, missä olisi voinut täyttääkin potentiaalinsa.

Mitä tulee toimintakohtauksiin, niin en haluaisi suinkaan, että elokuva olisi ollut täynnä niitä. Ajan kanssa taistelukohtaukset, oli ne miten hyvin tehtyjä tahansa, rupeavat puuduttamnaan. Mutta kuitenkin saisi niitä olla enemmänkin kuin kolme, varsinkin kuin ne kohtaukset eivät olleet erityisenn pitkiä. Kyseessä on kuitenkin supersankarielokuva, johon ne kuuluvat erottamattomasti.


Wonder Woman 1984-ällä oli lisäksi sama ongelma, mikä vaivaa monia muitakin genren filmejä. Se oli hyvin kliseinen. En edes voi kertoa, mitä kliseitä elokuvassa käytetään, sillä se paljastaisi sen juonesta liikaa. Myös tavassa, jolla elokuva kuvasi arabeja, olisi ollut paljon parantamisen varaa. Varsinkin kuintietää pääosaa esittävän Gal Gadotin synnyimaan, Istarel, ja poliittiset ajatukset.

Tietenkin elokuvalta löytyi heikkouksen lisäksi myös runsaasti vahvuuksia. Gal Gadot osoitti edelleen olevansa se ainoa oikea Wonder Womanin rooliin. Lisäksi Themysciraa ja sen hahmoja, erityisesti Dianan Antiopeta-tätiä (Robin Wright) oli aina kiva nähdä. Sinne sijoittuvaa ninja warriorista insiraatiota saanutta kohtausta olikin hyvin mielyttävä seurata.


Edellisesti elokuvasta tuttu Steve Trevor oli hyvä lisä, vaikka keino, jolla hänet saatiin mukaan, olikin hieman kyseenalainen. Hänen kala kuivalla maalla-hetkensä toivat elokuvaan sen tarvitsemaan keveyttä, oli sitten kyse vaatteiden sovituksesta tai nykyajan ihmeiden ihmettelystä. Lisäksi hänen paluunsa vaikutti positiivisesti myös Dianaan ja antoi hänelle jälleen hyvän vastaparin.

Maxwell Lord sai odotettua enemmän persoonaa ja niinpä häntä kohtaan voi tuntea myös myötätuntoa. Sitä ei haitannut myöskään yhtään se, että miehellä oli harvinaisen valloittava poika (Lucian Perez) Lisäksi loputeksteissä löyty yllätys, joka on varmasti monen Wonder Woman-fanin mieleen. Lisäksi elokuvan sijoittuminen 80-luvulle toi siihen omaa persoonaa.



Taistelukohtaukset ja kaikki muukin tekninen toteutus oli erittäin viihdyttäviä ja suuremmaksi osaksi hyvin tehtyjäkin. Lisäksi Wonder Woman sai jopa pelastaa ihmisiä, eikä vain taistella pahiksia vastaan. Tämä ei kuulosta kovinkaan ihmeelliseltä asialta, onhan kyseessä supersankarielokuva. Mutta yllättäen tämä on genren elokuvissa, sekä DC:n, että Marvelin, yllättävänkin harvinaista.

Myös näyttelijät ansaitsevat kehuja, erityisesti Chris Pine, Pedro Pascal ja Kristen Wiig. Viimeksi maitun ansiota oli muun muassa se, että Barbaran hahmo ei ollut aivan turha lisä elokuvaan ja häneäkin kohtaan voi tuntea sympatioita tai ainakin minä tunsin. Gal Gadot ei sitten ihan heidän tasolleen päässyt, mutta hyvää työtä teki hänkin tai ei ainakaan häiritsevän pahaa.


En tiedä Wonder Womanin kolmannesta elokuvasta mitään muuta kuin sen, että ohjaajana toimii jälleen Patty Jenkis. Luultavammin tulen kuitenkin katsomaan sen. Toivottavasti elokuvateatterissa. Veikkaan nimittäin, ettei se susihuono voi olla. Ei nimittäin ollut tämäkään. Sitä ennen katsottavana on kuitenkin monia muita supersankarielokuvia.

Tiivistetysti Wonder Woman 1984 ei ole niin hyvä elokuva kuin toivoa saattaisi, mutta ei myöskään niin huono, etteikö sen katsomisesta nauttisi. Neljä tähteä!



perjantai 18. joulukuuta 2020

Vuonna 2021 tulevat ja jatkuvat tv-sarjat

 Vuosi 2021 tekee taas tuloaan ja sen myötä myös uudet ja tauolta palaavat tv-sarjat. Listaan niistä mielestäni huomionarvoisemmat.


Huomautus: Vuonna 2021 tulevat elokuvat ovat omassa postauksessaan. Käykää toki lukemassa, jos kiinnostaa.

Huomautus 2: Kaikki tässä postauksessa olevat tiedot voivat vielä muuttua.

Uudet tv-sarjat

The Lord of the Rings-sarja-Tarkkaa aikaa ei vielä tiedetä

Star Trek: Strange New World-Tarkka aikaa ei vielä tiedetä

Uusin Star Trek sarja seuraa alkuperäisestä sarjasta tuttuja Enterprisen kapteeni Christopher Pikea. Sarjassa häntä näyttelee Anson Mount.


Vikings:Valhalla

History Chaneling Viikingit-sarjan spin off, joka sijoituu 100 vuotta alkuperäisen sarjan tapahtumien jälkeen.

WandaVision-15.1

Superman & Lois -23.2


The Falcon and the Winter Soldier -19.3

Shadow and Bone-huhtikuussa

Sarja perustuu Leigh Bardugo nuorten fantasiakirjoihin, jotka kertovat teini-ikäisestä, erikoisia voimia omaavasta Alinasta. Hyvin perussetiltä kuulostaa siis. Kirjat ovat kuitenkin saaneet hyvin suuren suosion.


Jatkuvat tv-sarjat

DC's Legends of Tomorrow: 6. kausi-Tarkkaa aikaa ei tiedossa

Supergirl: 6. kausi-Tarkkaa aikaa ei tiedossa

American Gods: 3. kausi-10.1

Batwoman: 2.kausi-17.1

Nancy Drew: 2. kausi-20.1

Charmed: 3.kausi-24.1

Snowpiercer: 2. kausi-25.1

Black Lightning : 4. kausi-8.2

The Flash: 7. kausi-23.2



Vuonna 2021 tulevat elokuvat

 Koska vuosi 2020 tekee loppuaan on aika nostaa katseensa uuteen vuoteen ja listata vuonna 2021 tulevista elokuvista arvoisemmat. Teen tv-sarjoille oman postauksen.


Huomautus: Koska en ole ennustaja niin kirjoitan vain tämän hetkisen tiedon pohjalta. Tiedot voivat siis vielä muuttua.

Wonder Woman 1984 (Suomessa)-15.1

Zack Snyder’s Justice League (tunnetummin Snyder cut)-maaliskuussa

Justice Legue-leffan uusi, vain Zack Snyderin materiaalista tehty, versio. Sitä on toivottu jo pitkään ja hartaaksti. Minkä vuoksi, ettei leffa vastaa odotuksia.


Morbius-19.3

Jared Leton supersankari, tai ehkä paremmminin superroistoleffa Morbius kertoo Spider-Manin roistona tunnetusta, vampyyrimäisestä Morbiuksesta. Sarja sijoittuu samaan universumiin kuin vuonna 2018 tullut ihan ok Venom.

No Time to Die-2.4

Black Widow-7.5



Venom: Let There Be Carnage-24.6

Tom Hardy palaa rooliinsa tässä Venom-elokuvan jatko-osassa. En tiedä, menenkö katsomaan sitä ihan teatteriin, mutta luultavasti katson jossain vaiheessa kuitenkin.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings -9.7

Marvelin sarjakuvahahmo Shang-Chista kertova supersankarielokuva. Elokuva kuuluu MCU:hun, joten se on jo melkein pakkokatsottava, ainakin minulle.

The Suicide Squad: Suicide Mission-6.8


Kyseessä on DC:n uusi yritys tehdä Suiside Squad-leffa. Toivottavasti se onnistuu paljon ensiyritystä paremmin.

Dune-1.10

Tästä klassikkoscifin elokuvaversiosta on jo kohuttu pitkään.

Eternals-5.11

Kaukaisten galaksien palkkionmetsästäjä seikkailee jälleen

The Mandalorian sai tänä vuonna toisen kautensa, eikä se ole mikään ihme, niin hyvästä, ja sitä kautta myös suositusta sarjasta on kyse. Eikä sen taso ole laskenut hitustakaan.


Varoitus: Tämä arvostelu sisältää paljastuksia The Mandalorian-sarjan juonesta! Se myös spoilaa osaa Star Wars-maailman tapahtumista.

Mandoksikin kutsutulla Din Djarinilla (Game of Thronesin Pedro Pascal) on tehtävä, viedä Lapsi (äänenä David Acord ja esittäjänä useat eri nukkemestarit jedien oppiin. Se ei kuitenkaan ole helppoa, sillä jedit ovat harvassa ja heitä on erittän hankala löytää. Lisäksi heidän perässään on Lapsesta hyvin kiinnostunut Moff Gideon (veteraaninäyttelijä Giancarlo Esposito).

Tehtävässä auttaa muun muassa entinen kapinallisten sotilas Cara Dune (Gina Carano) ja hyvin kontaktoitunut mekaanikko Peli Motto (myös koomikkona tunnettu Amy Sedaris).Mando on onnistunut keräämään myös uusia liittolaisia. Mutta valitettavasti myös uusista, tai vanhoistakaan vihollisista ei ole pulaa. The Mandalorian sijoittuu Star Wars-universumiin. Sitä näyttää Disney+.


The Mandalorialainen on tullut takaisin, eikä hetkeäkään liian aikaisin. Tämä vuosi tarvitsi piristysruiskeen ja juuri sitä sarja tarjosikin. Se tarjosi myös oikean malin siitä, kuinka Star Wars-sarjoja oikein pitää tehdä, tai tuotoksia ylipäätään. Ja Scifidarjoja ylipäätään. Toinen kausi oli enemmän kuin loistava. Se hipoi jopa täydellisyyttä.

En riedä kumpi sarjan kausista oli parempi. Toisella kaudella kausi ei ollut menettänyt yhtään vahvuuksiaan, kuten Mandon ja n. Baby-Yodan suhdetta, yleensäkin harvinaisen hurmaavaa Baby-Yodaa, kaunista visuaalista ilmettä sekä vanhan ajan Star Warssin ja lännensarjojen tunnelmaa Myös monet jo viime kaudela vaikutuksen tehneistä hahmoista tekivät paluun.


Muuttunut oli vain pari asiaa, joista ensimmäisenä oli Mandon perustehtävä. Lisäksi se, että sarjassa nähtiin edellistä kautta enemmän muista Star Wars-tuotoksista tuttuja hahmoja ja paikkojakin. Esimerksiksi Clone Warssissa ihmisten suosikiksi päätynyt Ahsoka Tanokin (Rosario Dawson) pistäytyi sarjassa, samoin planeetta Tatooine.

Se onko muihin sarjoihin tukeutuminen hyvä vai huono asia, voi olla montaa mieltä. Ymmärrän hyvin niitä, joille sen antama nostalgia vain parantaa sarjaa, itsekin oli kiva nähdä yksi alkuperäisistä Star Warssista tuttu hahmo, mutta muita Star Warsseja tuntemattomia tämä saattaa hyvin ärsyttää. He kuin eivät vierailuista paljon irti saa.


Joitakin saattaa ärsyttää myös sarjan, erityisesti tämän kauden, tapa vaihdella pääseikkailuista pienempiin seikkailuihin. Itseäni tämä ei haittaa, näin hyviä hahmoja seuraa tekemässä, mitä vain, varsinkin kuin seikkailuistakaan ei puuttunut jännitystä tai oikeasti yllättäviä twistea ja maailma on muutenkin erittäin laaja ja mieleenkiintoinen, kuuluuhan se hyvin pitkäaikaiseen franchiseen.

Suosikkihahmoni on, edelleen ja kenellekään yllätyksiä tiskin tuottamatta, Baby-Yoda, mutta löytyi sarjasta muutakin hyviä hahmoja. Titetenkin Mandokin oli hyvä hahmo, enemmänkin kuin hyvä. Riittaahänhän kantamaan sarjaa harteillaan. Ja vielä niin, ettei hänen kasvojaan nähdä kumpaankin jaksoon kuluvaa erikoistilannetta lukuun ottamatta.


Cara Dune oli edelleen bad-ass, vaikka hänen näyttelijänsä ajattelemattomat kommentit eivät coi ola vaikuttamnatta siihen, miten näien hahmon. Twitter on todellakin huono keksintö. Muuten ensimmäisen kauden hahmoista pääsi loistamaan vain Migs Mayfeld (Bill Burr) ja hänkin vain yhdessä, häntä inhimillistävästä), jaksossa.

Ming-Na Wen toisti roolinsa palkkaamurhaaja/salamurhaaja Fennec Shandina, mutta hahmo on jäänyt pahasti siviin sarjassa. Toisella kaudella mukaan tulleista paras oli Ahsoka Tano ja Boba Fett (Temuera Morrison), mutta mukaan tulleista oli muitakin hyviä, kuten Kate Sackhoffin (Battlestar Galactica) Bo-Katan.


Kauden pääpahiksena hääräsi viime kauden tapaan Moff Gideon, joskin häntä ei juuri alkukaudesta nähty tai loppukaudestakaan finaalia lukun ottamatta. Tämä ei ollut pelkästään huono asdia, vaikka mies kiinnostava pahis onkin ja vaikka häntä näyttelevä Giancarlo Esposito suorastaan loisti roolissaan, sillä se lisäsi hahmon mystisyyttä ja siten myös pelottavuutta.

Titenkin sarjasta löytyi myös paljon pienempåiä pahiksia, mutta heistä ei ei juuri kananta puhua samana päivänä kuin Moff Gideonista. Impuriumin rauhantuomari Morgan Elsbeth (Diana Lee Inosanto) tuli lähemmäs, mutta häntäkin nähtiin vain yhdessä jaksossa. Muten kauden pahiksista muistettava oli vain kauden ensimmäisen jakson hiekkalohikäärme.


The Mandalorian saa myös kolmannen tuotantokauden, mutta valitettavasti sitä joudutaan odottamaan aika tasan vuoden. Kausi tulee näille näkymiin joulun 2021 aikaa, aikaisin niistä, Rogue Onessa nähtyn Cassian Andorin oma Andor-sarja, jo seuraavana vuonna. Tarkempaa aikaa minulla ei siitä kuitenkaan ole. Muitakin Star Wars-sarjoja on tulossa, mutta niitäkin saadaan odottaa.

Odotellessa voi joko katsoa vanhoja Star Wars-elokuvia tai sarjoja. Minulta on esimerksiksi Clone Wars kokomaan katsomatta. Tai vain jotain muuta scifisarjoja. Esimerksiksi Expancen viides kausi alkoi juuri. Sen ensimmäiset kolme jaksoa jo katsottavissa. Itse olen yrittänyt tutustua myös Star Trekin maailmaan ensimmäsen Star Trekin muodossa. Se ja muut Trek-sarjat löytyvät Netflixistä.

Tiivistetysti paljon The Mandalorialaista paremmin ei voisi Star Wars-sarjaa tehdä. Sarja ansaitsee edelleen saamansa ylistyksen. Täydet viisi tähteä!

keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Kokemuksiani D&D:stä

 Tänä vuonna sain vihdoin tilaisuuden pelata supersuosittua Dungeon and Dragons, lyhyemmin vain D&D, -roolipeliä. Kerron nyt omia kokemuksiani pelistä.


Ennen omiin kokemuksiini menemistä, kertaan kuitenkin lyhyesti D&D:stä perusteet, jotta saatte peliä ennestään tuntemattomat saavat siitä edes jonkinlaisen käsityksen. D&D on fantasia-aiheinen roolipeli, jossa jokainen pelaaja tekee oman hahmonsa, jonka kanssa seikkailee valmiissa maailmassa. Kysessä on ryhmäpeli eli pelaamassa on aina pelaajan lisäksi 1-4 muuta pelaajaa.

Valittavana on perusfantasiarotujen lisäksi myös eri ihmisten ja eläinten yhdistelmiä ja useita eri hahmoluokkia taistelijsta velhoon, joista on niin paljon ja joista on niin paljon tietoa, että he ansaitsisivat oman tekstinsä. Sanottakoon vain, että valinann varaa on niin paljon, että kaikki löytävät varmasti jonkun itseään kiinnostavan.


Seikkailun pitäjänä toimii Dungeon Master, DM, joka on usein myös suunnitellut pelattavan seikkailun. Hänen tehtäviinsä kuuluu pelata pelaajien vastustajilla ja muilla vastaantulevilla hahmoilla. Hänellä on myös viimeinen sana kaikessa peliin liittyvässä, joten pelaajan kannattaa toivoa, että hänelle sattuu reilu ja muutenkin hyvä DM. Onneksi minulle sattui.

Nyt kuitenkin itse asiaan eli omiin kokemuksiini D&D:stä. Tämän vuotinen peli ei ole minulle ensimmäinen, tosiin kuin ehkä introsta voisi harhaanjohtavasti luulla. Kuitenkin se on pelinä ensimmäinen kunnollinen. Ensimmäinen pelini kuin oli lähinnä pelitestaus lapsille sopivasta eli toisin sanoen hyvin paljon yksinkertaistetusta versiosta.


Niinpä siitä ei saanut mitenkään parasta kuvaa siitä, miten peliä pitäisi oikeasti pelata. Esimerksiksi Oma hahmoni oli rogue, mutta koska hänelle ei annettu mitään luokkansa erikoisominaisuuksia, tai ainakaan DM ei niitä minulle kertonut, niin olin käytännössä taistelija roolin, mutta koska hahmoni ei ollut tehty siihen, niin erittäin huono selllainen.

Seuraava, nyt käynnissä oleva, D&D-pelini meneekin paremmin (se on vielä kesken). Nyt minulla on DM, joka osaa opastaa sen saloihin. DM jopa aloitti kampanjan kertaamalla kaiki hahmoluokat ja mahdolliset rodut. Ensimmäisestä kerrasta suurin osa käytettiinkin hahmojen luomiseen ja elin muuhun opetteluun. Minulla olikin monia kysymyksiä, mutta saimme lopulta hahmot tehtyä.


Oma hahmoni oli metsähaltiamunkki. Päädyin siihen, koska se on kuulemma helppo oppia ja sillä oli kuitenkin makua kuin toisessa helppo opeteltavassa ja siten aloitteleleville suositellusta hahmossa eli fighterissä. Muut ryhmäni jäsenet ovat tortlewarlock, tabaxirogue ja örkkifighter. Tortle on ihmismäinen kilpikonna ja tabaxi ihmismäinen iso kissaeläin.

Samalla keralla ehdimme myös pelata vielä eräänlainen prologin eli toisin sanoen esiosan, joka alkoi hahmojemme ollessa vielä lapsia. Minusta se oli hyvä idea DM:n puolella monestakin syystä. Ensinnäkin se totutti meidät peliin ja toisiimme sekä toisekseen prologi aloitti päätarinan, joten se oli myös tarinan kannalta hyvin oleellinen.

Kuva ei ole omasta munkihahmostani

Muista kerroista en kerro mitenkääön sen yksityiskohtaisemmin kuin, että nautin pelistä ja opinkin siitä kokoajan lisää, vaikka ämätööri siinä vielä olenkin. Iso osa syystä on kuitenkin se, että rymässäni on hyvä henki. Ainut ongelma on se, että yksi ryhmäläisistäni koukuttui Magic: The Gathering -korttiinpeliin, eikä ole enää mukana.

Olemmekin jo edennyt pelissä mukavasti. Hahmot laitetaan kokemustensa mukaan eri tasoille, aloitimme ensimmäisestä tasosta ja nyt olemme jo kolmannella. Se tarkoittaa myös sitä, että saimme valita hahmoille alaluokat eli hahmojemme erikoistumisen. Jokaisella hahmoluokalla on omat alaluokat, tai ainakin melkein jokaisella, ja ne antavat hahmoille lisää ominaisuuksia.

Nyt D&D-ryhmäni on tauolla, koronan takia. Se ei ole mikään ihme, korona kuin on vaikuttanut kaikkeen muuhunkin ryhmätoimintaan. Odotan kuitenkin innolla sen jatkamista, mikä toivottavasti tapahtuu enemmin kuin myöhemmin. Ehdimme kuitenkin pelata sen verran, että voin hyvällä omallatunnolla suositella peliä muillekin. Se on ainakin kokeilemisen arvoinen.





perjantai 11. joulukuuta 2020

Supernatural-Urbaanin fantasiasarjojen suunnannäyttäjä

15 kautta. Näin kauan kesti yksi parhaimmista ja sen vuoksi myös suosituimmista fantasiasarjoista, Supernatural. Nyt se kuitenkin sai päätöksensä ja siksi päätinkin, että on sarja-arvostelun aika.


Varoitus: Juonipaljastuksilta ei tämän arvostelun kohdalla vältytä.

On vuosi 2005. Maailmassa on yliluonnollisia hirviöitä, kuten demoneita, vampyyreja ja aaveita, joista tavallliset ihmiset eivät tiedä mitään. Dean (Jensen Ackles) ja Sam (Jared Padalecki) Winchesterin isä (Jeffrey Dean Morgan) kuitenkin on opettunat heitä pienessä pitäen metsästämään niitä. Aikuistuttuaan veljeksistä toinen, Sam, haluaa kuitenkin normaalia elämää. Heidän isänsä katoamimen pakottaa kuitenkin hänet taas hirviömetsätyksen pariin.

Siitä seuraakin yli vuosikymmenen matka, jonka aikana veljekset kohtaavat monia hirviöitä, muun muassa itse Luciferin, estävät maailmanlopun enemmän kuin kerran ja saavat tietää paljon uutta sekä itsestään, että perheestään. He saavat apua monista ystävistä ja liittolaisista, tärkeimpänä enkeli Castiel (Misha Collins) ja varaisä Bobby (Jim Beaver).


Rakastan fantasiaa, sekä perinteistä, että urbaania. Kaikki urbaani fantasia ei minulle kuitenkaan käy, sillä siihen kuuluu monia Vampyyrinpäiväkirjan tai Varjojen kaupungit tyylistä teiniromassihöttöä. Supernatural oli kuitenkin kaukana siitä, vaikka siitä löytyikin varmasti paljon teinityttöjäkin vetävää, ja siksi jo siksi se voittaa suurimman osan lajityyppinsä tuotoksista.

Supernaturalin suurin vahvuus, verrattuna muihin vastaaviin sarjoihin, oli kuitenkin ehdottomasti se, että veljeksien kemiat pelaavat harvinaisen hyvin hyvin yhteen. Niin hyvin, että kaksikko oli paljon kiinnostavampi yhdessä kuin erikseen, vaikka pidinkin molemmista veljistä.Tämä oli ainakin osaksi heidän näyttelijöidensä ansiosta.


Kun listaan lisätään hirviöt, jotka vaihtelivat edes jokseenkin kiinnostavasta huippuhyvään, sarjan tavan olla ottamatta itseään turhan vakavasti sekä aina suhteelisen kiinnostavan perusjuonen, niin voisi jopa sanoa, että Supernatural kuuluu urbaanin fantasian parhaimmistoon. Buffya se ei missään tapauksessa voita, mutta sarja oli silti enemmän kuin vain hyvä.

Sitä huumoria saatii hyvin jo perusjakoissa, lähinnä Deanin toimesta, mutta melkein joka kaudella oli myös ns. huumorijaksoja, joista parhaimmat sijoittuivat tv-sarjoihin ja Scooby Doo-animaatioon. Sarjaan sisältyi myös aimo annos metahuumori, pistävimmin ”Fan Fiction”-jaksossa, joka oli ilmiselvin vinkkaus sarjan faneille, jota olen tv:ssä tai muissakaan medioissa nähnyt.


Minun on vaikea valita sivuhahmoista parhaita, koska harva heistä erottui kuitenkaan edukseen. Tämä ei tarkoita, etteikö sarjasta olisi löytynyt erinomaisia sivuhahmoja, kuten teknikkanörtti Charlie (Felicia Day), itseriittoinen varas Bela (The Walking Deadin Lauren Cohan) sekä valitettavatsi vain melkein oman spin offinsa saanut Jody Mills (Kim Rhodes).

Veljesten vastaansaamat hirviöt vaihtelivat suhteellisen harmittomista viikon hirviöistä aina Jumalaan asti (kyllä, luit oikein). Paras heistä oli kuitenkin ehdottamasti Lucifer (loistava Mark Pellegrino), joskin demonit Ruby (muun muassa Arrowin Katie Cassidy) ja Crowley (myöskin loistava Mark Sheppard) tulivat kyllä lähelle.

Supernaturalin oli kuitenkin myös joitakin kohtuullisen suuriakin heikkouksia, varsinkin viimeisillä kaudella. En olekaan ainut, jonka mielestää sarjan olisi pitänt loppua silloin kuin alkuaan oli suunnitteilla eli viidenteen kauteen. Niistä suurin oli se, että mitä pidemmälle mentiin, niin sitä enemmän ja silminpistävimmin sarja alkoi toistaa itseään.

Lisäksi kauden viholliset alkoivat lopussa mennä jo niin voimakkaiksi, että on jopa tälläisille sarjoille epäuskottavaa, että veljekset pystyisivät voittamaan ne. Toki minusta on aina olut hieman epäuskottavaa, erttä hirviö, ja niiden metsastystietoja lukuun ottamatta aivan tavalliset ihmiset pystyisivät voittamaan kaikenlaiset demonit, erillaiset taikuuden käyttäjät, ihmissudet yms hirviöt.


En myöskään ole koskaan ollut fani sarjan tavalle tappaa suurin osa sivuhahmoista, varsinkin naishahmot kuolivat aika kovalla todennäköisyydellä. Sarjalla olisi myös ollut paljon petrattavaa mitä tulee etniseen monimuotoisuuteen tai monimuotoisuuteen yleensä. Suurin osa tärkeimmistä hahmoista kuin oli valkoisia miehiä, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Vioistaan huolimatta Supernatural oli kuitenkin harvinaisen viihdyttävä sarja, juuri niin hyvä, etten suinkaan ihmettele sen suosiota. Siksi herää kysymys, saiko se ansaitsemansa päätöksen. Finaali ei ollut läheskään niin hyvä kuin olisi voinut olla, mutta ei se huonoimpien sarjafinaalien joukkoonkaan kuulu, toisin kuin olen kuullut väitetävän.

Sen sijaan tämä peruukki kuuluu huonoimpiin näkemiini, jos ei jopa ole huonoin

Tietenkin se, kuinka paljon finaalista pitää riippuu siitä, kuuluuhun niihin katsojiin, kuten minä, joiden mielestä sarja oli parhaimillaan keskittyessään Samiin ja Deaniin, vai niihin, joista sivuhahmot kuuluivat veljesten ohella niihin, jotka tekivät sarjasta juri niin hyvän kuin se oli. Finaalissa ei nimittäin juuri sivuhahmoja nähdä, Bobbya lukuunottamatta.

Siitäkin huolimatta sarjan toiseksi viimeinen jakso, "Inherit the Earth", tarjosi minusta kyllä vielä paremman lopun. Olisin voinut hyvin elää tietämättä kaikkea Winchesterin veljesten elämästä, kuten sitä, mihin he kuolevat. Avoin loppu olisi ollut aivan yhtä hyvä, jopa parempi. Toimihan se Buffyssa ja Angelissakin, ainakin jos minulta kysytään.

Tiivistetysti Harvinaisen viihdyttävä Supernatural ei turhaan kuulu katsotuimpien ja fanituimpien tv-sarjojen kärkijoukossa. Neljä tähteä, kaudet 1-5 ansaitsisi niitä jopa viisi.