perjantai 26. kesäkuuta 2015

Nörtit sankareina

Scorpion on yksi nistä sarjoista, jota seurasin ihan Suomen televisiosta. Sarjaa kertoo nörttijoukosta, jotka selvittävät erillaisia rikoksia älynsä avulla. 


Walter O'Brienilla (Elyes Gabel) on unelma. Hän haluaa auttaa ihmisiä älynsä avulla. Tämä on mahdollista eri tavalla älykkäiden ihmisten avulla. Näitä ihmisiä ovat "ihmislaskukone" Sylvester Dodd (Ari Stidham), käyttäytymistieteilijä Toby Curtis (Eddie Kaye Thomas) sekä mekaanikko Happy Quinn (Jadyn Wong).

He saavat apua liittovaltion agentti Gabe Callolta (Robert Patrick), joka on ottanut Walterin siipiensä suojaan. Koska nerojen kommunikointi tavallisten ihmisten kanssa ei oikein suju, heitä tulkkaa tavistarjoilija Paigea ryhmääänsä. Vastalahjaksi ryhmä auttaa Paigea (Katharine McPhee) ymmärtämään neroa poikaansa. 

Scorpionia liittää Rillit Huurusta-sarjan tapaiset nörtit (nörtti-termiä ei ole tarkoitettu loukkaavaksi) perinteiseen rikossarjaan. Sarja keskittyy tieteeseen ja ongelmien ratkomiseen. Ongelmat, jotka ratkaistaisiin perinteisesti tutkinnan ja takaa-ajon merkeisssä, selvitetään nyt tietotekniikkaa sun muuta vastaavaa hyväksikäyttämällä. 

Perinteistä toimintaa ja katsojia liikuttavaa draamaakaan ei ole unohdettu. Walterin ja Paigen välillä kipinöi, joten romantiikkakin saa sarjassa osansa, joskin se jää hyvin pieneksi. Valitettavasti sarja kuvaa nörttejä paikoittain vähän turhan stereotypisesti. Onneksi sarjan edetessä hahmoista kuitenkin kasvaa omia persooniaan.

Muutenkaan stereoptypioilta ei ole vältytty, mutta kannattaa muistaa, että tv-sarjat välttyvät stereotypioilta vain harvoin, jos silloinkaan. Tämä on harvinaisen totta rikossarjojen kohdalla. Sarjalla on myös toinen huono puoli. Teemastaan huolimatta sarja ei ole kovinkaan älykäs. Tosinörtit ovatkin löytänyt siitä kaikkenlaisia virheitä.


Scorpionilta ei kannata odottaa liikoja. Sarja on puhdasta viihdettä ja sellaisena onnistunutta. Ainakin tarpeeksi hyvää viihdyyttääkseen kerran viikossa noin 45 minuuutin ajan. Se on paikoittain hauska ja jännittäväkin. Rikosten ratkaisu menetelmät puolestaan tarjoavat vaihtelua. Katson sarjasta toisenkin kauden, jos se ylipäätään tehdään ja näytetään Suomessa.

Scorpion on kohtuullisen hyvää viihdettä, jos sitä ei ota turhan vakavasti tai jos siltä ei odota liian suuria. Kolme tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti