keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Kaalinkasvattajasta vakoojaksi – Amerikan ensimmäisen vakoojaringin tarina

Kerroin viime arvostelun alussa, että olen katsonut lyhyen ajan sisällä kaksi historiallista tv-sarjaa. Nyt arvostelen niistä toisen, Turn-nimisen historiallisen vakoojatrillerin.


Turn kertoo tiivistetysti Pohjois-Amerikan ensimmäisestä vakoojaringistä, joka perustettiin maassa valtaapitäviä kuningasmielisiä vastaan ja jonka menetelmiä käytetään nykyäänkin. Aihe vaikuttaa kiinnostavalta, eikä ole vielä loppuun kulutettukaan, onneksi. Sarja perustuu löyhästi Alexander Rosen kirjaan Washington's Spies: The Story of America's First Spy Ring. 

Vuosi 1776. Setauket. Pohjois-Amerikka on jakautunut kuningasmielisiin ja itsensä Washingtonin johtamiin isänmaallisiin. Sotaan vedetään mukaan myös idealistinen, vaimonsa ja pienen poikansa elävä, kaalinkasvattaja Abraham Woodhull (Jamie Bell). Mies värvätään Washingtonin vakoojaksi hyvän ystävänsä toimesta. Vakoojaksi päätyy myös miehen ex-kihlattu Anna Strong (Heather Lind).

Historiallisen draaman tekeminen ei voi olla helppoa. Niin ajankuvaan, lavastukseen kuin ihmisten pukeutumiseen tarvitsee kiinnittää erityistä huomiota. Turn ansaitsee jo siksi jonkinlaisen tunnustuksen. Varsinkin näin historiallisten sarjojen ystävältä. Kaiken lisäksi toteutus on huippuluokkaaja ajankuvakin on uskottava. Kaikki eivät pukeutu siististi ja asu hienoissa taloissa.

Mielenkiintoisesta aiheestaan huolimatta, sarja ei tarjoa mitään uutta ja ennennäkemätöntä. Ehkäpä juuri sarjan tietty värittömyys, hajuttomuus ja mauttomuus tekee siitä kaikille aiheesta vähänkään kiinnostuneille, kuten minulle, sopivan. Jos näin ei olisi, olisin lopettanut sen katsomisen jo 90-minuuttia kestävän pilottijakon jälkeen. 

Henkilökuva on vähän turhankin tavanomainen. Päähenkilö on aluksi hieman tylsähkö, mutta loppukaudesta hän esiintyikin jo edukseen. Sivuhahmot onnistuivat kohtuullisen hyvin, heihinkin voi kiintyä, erityisesti niin sanoittuihin hyviksiin. Pahiksit olivat helposti vihattavia ja yhtä lukuunottamatta vähän turhan kliseisiä.

Naishahmot jäivät sivuosaan. Varsinkin Abrahamin vaimo, Mary (Meegan Warner). Hänelle ei annettjuuri mitään tehtävää koko sarjassa. Sen sijaan aktiiviseksi toimijaksi nostettu Anna toi sarjan naiskuvaan virkistävän poikkeuksen. Muutenkin sarja on täynnä valkoisia miehiä. Orjuutta käsiteltiin, mutta vain vilaukselta. En kuitenkaan valita, sillä se kuului ajan kuvaan.

Sarja olisi tarvinnut lisää harmaan sävyjä. Hyvän ja pahan raja pysyi koko kauden aikana hyvin selvänä. Kaikki vastapuolella olivat olivat inhottavia myös ihmisiä, kun taas omalla puolella olevat kuvattiin vähintäänkin sympaattiseksi. Muutenkin moraalisia kysymyksiä ei sarjasa juuri esitetty. Näkökulmia oli vain yksi.

Selkeistä heikkouksitaan huolimatta Turn on enemmän kuin katsottava sarja, jota katsoo ihan ilokseen ja jonka parissa voi jopa viihtyä. Sillä vaan olisi ollut potentiaalia parempaankin. Kolme tähteä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti