maanantai 8. kesäkuuta 2015

Veri lentää kreikkalaisten ja persialaisten ottaessa yhteen - Tällä kertaa merellä

Defiancen toista tuotantokautta ja muita hyviä Netflixin näyttämiä sarjoja odotellessani päätin käydä elokuvien puolella. Löysinkin kohtuullisen uuden 300:Imperiumin nousu elokuvan.


Spartan kuningas Leonidasin kamppailessa Persian jumalkuningasta vastaan 300 miehen voimin kreikkalaiskenraali Themistoklesin (Sullivan Stapleton) taistelee samaa vihollista vastaan toisella rintamalla laivastonsa kanssa. Vastapuolta komentaa pahamaineinen Artemisia (Eva Green), jolla on hyvä syy vihata kreikkalaisia. 

Elokuvassa päästään myös viholisten saappaisiin. Elokuvassa kerrotaankin niin Xerxeksen kuin Artemiksenkin tarinaa. Lyhyesti: Elokuvan päähenkilö tappoi Xerxeksin isän. Kreikkalaiset puolestaan tuhosivat artemisian kylän ja pitivät häntä lukittuna laivan ruumaan, jossa he raiskasivat häntä aina mielen tehdessä.

Esikuva eli alkuperäinen 300-elokuva on hyvä olla katsottuna, vaikka jako-osa ei vie alkuperäisen 300:n tarinaa merkittävästi eteenpäin. Päähenkilö kun kuoli ensimmäisen elokuvan lopussa. Jatko-osa tyytyykin laajentamaan tarinaa. Elokuvasta löytyykin luonnollisesti paljon viittauksia edelliseen osaan, niinpä se edelliselle osalleen hyvin uskollinen. 

Pääpaino on jälleen kerran verisillä yhteenotoilla. Elokuvassa onkin vain kahdenlaisia kohtauksia: taisteluita ja valmistautumisia taisteluun. Verta ja väkivaltaa siis riittää, jopa enemmän kuin edeltäjässä. Sellainen pikkuasia kuin historiallinen todenmukaisuus on unohdettu täysin. Persialaissodan taistelut tarjoavat lähinnä vain hyvän kehyksen elokuvalle. 

Taistelut keskittyvät tällä kertaa veteen. Kummankin maan laivastot saavatkin tehdä työtä palkkansaeteen. Meritaistelut olivatkin katselemisen arvoisia, vaikka ensimmäisen taistelun lopputulos näytti olevan enemmän sattuman, kun sotataidon seurausta. Itselleni meritaistelut ovat jääneet vieraammaksi, joten vaihtelu virkisti.

Themistokles puolestaan jää kauaksi edellisen osan Leonidaksesta (Gerard Butler). Hänestä tehtiin Hollywood-sankarin arkkityypiksi. Siis ilman perhettä suojeltavanaan. Themistokles välittää vain Kreikasta. Hahmoista Artemisia on ehdoton suosikkini. Hän on sopivan ovela, mielipuolinen ja verenhimoinen. Takaumat puolestaan saivat katsojat ymmärtämään häntä. 

Naisnäkökulmaa tarjoaan Artemisian lisäksi myös Lena Headeyn (Game Of Thronesin Cersei) näyttelemä spartalaisten kuningatar Gorgo. Elokuvassa seurataan Themistoklesen ystävän ja tämän pojan tarinaa. Kummatkin ottavat osaa taistelun. Muut hahmot jäivät vähemmälle käsittelylle. Niinpä katsojat eivät välittäneet, vaikka heitä kuoli kasapäin, kummaltakin puolelta.

Imperiumin nousu ei petä alkuperäisen elokuvan faneja. Itsekin jaksoin sitä katsella ihan ilokseni. Se ei kuitenkaan tuo mitään uutta, eikä siksi ylläkään edeltäjänsä tasolle. Tuiivistetysti elokuva on katsomisen arvoinen, mutta ei mitenkään erikoisen muistettava. Kolme tähteä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti