torstai 15. toukokuuta 2014

Salaperäinen kivikehä - Stonehenge

Uuden tutkimukset viittaavat siihen, että Stonehenge on alueella tuhansia vuosia eläneiden brittien alkuperäiskansojen rakentama. Tämä perustuu Stonehengen läheltä löytyneiden eläinten luihin. paikan ympärillä kuitenkin piisaa mysteerejä. Yritän löytää saada niistä selkoa.

Stonehenge oli siihen aikaan dynaamisen kehityksen huippu. Jos se onkin ainutlaatuinen nyt, niin kuinka erikoinen se oli tekohetkellä noin 4500–5000 vuotta sitten. Stonehengen rakentajat olivat keksineet jotain ennen tuntematonta, ottaneet uuden askeleen kohti nykyaikaista sivistystä. Mikä hehkuttamani Stonehenge oikein on? Stonehenge on esihistoriallinen kivikehä Englannin Wiltshiressa. Sitä käytettiin noin 1500 vuoden ajan. Stonehenge käsittää kaksi sisäkkäistä, valtavista kivistä pystytettyä kehää. Ulompi kehä on halkaisijaltaan 30 metriä, ja sen kivien korkeus on noin 5 metriä. Osittain niiden ylpäitä yhdistävät useiden metrien mittaiset, vaakasuorat kivipaadet. Stonehenge-nimen alkuosa stone tarkoittaa kiveä ja loppuosa henge pyöreää maavallia, jonka sisäpuolella kiertää oja. Stonehenge ei kuitenkaan ole tarkkaan ottaen ”henge”, koska siinä oja on maavallin ulkopuolella. Alun perin kivimuodostelma on ollut suurempi, mutta noin puolet kivistä on hävinnyt.

Mihin sitä käytettiin? Eihän kivikehiä rakennettu turhaan, varsinkin esihistoriallisilla välineillä. Sitä ei tiedetä. Jotkut sanovat sen olleen temppelit, jotkin hautapaikka ja toiset arvelevat sitä kokoontumispaikaksi. Stonehenge on voinut toimia myös laskentalaitteena esimerkiksi Kuun pimennysten ennustamiseksi. Itse pidän tätä vaihtoehtoa todennäköisenä, mutta voin toki olla myös väärässä. En ole tässä käsityksessä kuitenkaan yksin, sillä monet asiantuntijat uskovat samoin. Joidenkin lähteiden mukaan jopa suurin osa. Erään teorian mukaan Stonehenge on tarkoituksellisesti rakennettu voimistamaan ääniä. Teoriaa tukee se, että Stonehegessä on tutkitusti ollut hyvä akustiikka. Stonehenge arvellaan myös yhdistäneen Britannian. Sen rakentamisella pyrittiin yhdistämään maa pitkän ja levottoman ajanjakson jälkeen, kun Britannian itä- ja länsiosissa asuvien yhteisöjen välillä oli ollut lukuisia konflikteja. Niinpä Stonehenge rakennettiin ehkä rauhan merkiksi. Olipa Stonehengen funktio sitten mikä tahansa, ainakin se oli tiukasti kytköksissä palvelemaansa yhteisöön. Toinen avoimeksi jäänyt kysymys liittyy kivien kuljetukseen. Miten kiviä voitiin kuljettaa sen aikaisilla välineillä? Varsinkin kuin kaikkein painavimmat kivet painoivat noin 50 tonnia ja kiviä on tuotu jopa satojen kilometrien päästä Walesista. Tätä on miettinyt yksi jos toinenkin, mutta kivien tuontitapaa ei tiedetä. Arvioiden mukaan ne tuotiin mahdollisesti ensin vesiteitse Bristolin kanaalin yli ja sen jälkeen maata pitkin. On myös mahdollista että ne kulkeutuivat lähistölle jääkauden aikana. Uuden tutkimuksen myötä on todennäköistä, että sen rakensivat muinaiset britit. Keitä nämä ihmiset olivat? Heidän on pitänyt omata kaikki noinkin monimutkaisen rakennelman rakentamiseen tarvitut taidot. Stonehengen piti suunnitella, kivet tuoda, työryhmä organisoida ja vielä rakentaakin. Mistään sivistymättömistä villeistä ei siis voi olla kyse. Heidän joukossaan oli tutkijoiden mukaan viljelijöitä ja karjankasvattajia. Kansan myös tiedetään muokanneet aluettaan muutenkin kuin Stonehengen osalta. Ihmiset näyttävät luulöytöjen perusteella suhteellisen terveeltä ja kevytrakenteisilta. Kansa myös matkusteli jonkin verran. kansantaruissa itse kuningas Arthur ja Merlin yhdistettiin Stonehengen rakentamiseen.


Saa nähdä, ratkeaako Stonehengen arvoitus koskaan, ainakaan kokonaan. Minulle se on osoitus muinaisten ihmisten neuvokkuudesta. Ehkä sen ei tarvitsekaan. Oli miten ole, Stonehenge innostaa monien mielikuvitusta. Henkilökohtaisesti se olisi kiva nähdä joskus, ihan livenä. En ole kuitenkaan vielä Iso-Britanniaan päässyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti