tiistai 6. toukokuuta 2014

Ahmiminen sallittua, ainakin tv-sarjojen kohdalla

Nykyään tv-sarjojen katsominen on helppoa tietokoneelta käsin. Tämä mahdollistaa koko tuotantokausien katsomisen kerralla. Kyseinen tapa onkin suosittua erityisesti nuorien keskuudessa. Ilmiötä puhutaankin sarjojen ahmimisena. Nyt perehdyn sarjojen ahmimisen maailmaan.

Miten sarjojen ahmimista voisi määritellä? Netflix on tutkinut asiaa. 73 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista määritteli tv-sarjan ahmimisen 2-6 jakson katsomiseksi yhdeltä istumalta. Näin tekee 61 -88 prosenttia Netflixin katsojista. Arviot vaihtelevat. tässä pitääkuitenkin ottaa huomioon se, että Netflixiä tilaavat useimmiten juuri tv-sarjoista kiinnostavaa. Tulos ei siis yllätä.  Syitä sarjassa katsomiseen on monia. Joku haluaa katsoa aina yhden tarinan loppuun ja näin mahdollistaa sarjan lähemmän seuraamisen. Joku toinen taas välttyä spoilereilta. Joitkin puolestaan haluavat pysyä keskustelussa mukana, sillä jos kaverit katsovat sarjaa, niin itsekin tulee helposti katsottua. Jotkin taas vain yksinkertaisesti koukuttuvat sarjaan, eivätkä siksi voi lopettaa. Sarjojen ahmiminen muuttaa katsomiskokemusta ja tekee juonen seuraamisesta helppoa. Monet laatusarjat avautuvat paremmin kuin ne katsoo putkeen, jolloin ei ehdi unohtaa edellisen osan pieniä vihjeitä juonesta ennen seuraavaa osaa.Syitä siis riittää. Ääripää ei ole hyvä asia tässäkään asiassa. Jos katsot päivästä päivään tv-sarjoja ja laiminlyöt opiskelun, työt tai jopa ystävät, sinulla on ongelma. Se voi etäännyttää katsojan tavallisesta elämästä. Ääripäät ovat kuitenkin harvinaisia ja suurin osa osaa pitää katsomisen kohtuudessa. Satunnainen maratonikatselupäivä tuskin pilaa kenenkään elämää, ja se voi olla hauska tapa viettää myös muuten tylsä sateinen sunnuntai kaverien kanssa.Sarjan yhtä jaksoa voidaan verrata yhteen romaanin luvuista, täten tuotantokausi on yksi kirja. Aika harva lukee kirjaa vain luku kerrallaan ja sitten vaihtaa toiseen.

Sarjojen ahmiminen on merkki television murroksesta. Kuka enää jaksaa mainoksia, lähetysaikoja ja viikko seuraavan jakson odottamista, Suomeen kun jaksot tulevat myöhässä. Vaihtoehtojakin on. Itsekin olen tehnyt sitä, enkä kadu.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti