tiistai 20. toukokuuta 2014

Kesätöistä voi tulla tosielämän kauhutarina

Kesätyö on kiva saada. Rahaa tulee ja kokemusta saa. Kesätöissä on kuitenkin ongelma: Työnantajat, jotka kohtelevat työelämään tottumattomia nuoria kartoin.

Kuvan nainen ei liity asiaan
Nuoria on helppo sortaa, sillä he tarvitsevat rahaa, eivätkä tunne työnelämän pelisääntöjä. Ei lisiä saatikka taukoja, mahdottomat työajat, nuorille sopimattomat työt… Kuulostaako houkuttelevalta? Ne voivat kuitenkin olla nuoren kesätyöläisen arkipäivää. Nuoria työntekijöitä kohdellaan epäoikeudenmukaisesti etenkin sellaisilla palvelualoilla, joiden asiakasvirta vaihtelee, tai se on kiinni säästä. Vasta tänään, 20.5, tuli juttua ”Heidistä”, joka työskenteli jäätelönmyyjänä. Hänen palkkansa maksettiin käteisellä, lisiä ei maksettu ja hän teki pitkää päivää. Hän ei voinut myöskään pitää taukoja, eikä hänelle ollut tarjottu mahdollisuutta käydä edes vessassa. Tarina on vain yksi monista. Eteen on saattanut tulla sekä nuorilta kiellettyjä tai nuorille haitallisiksi ja jopa vaarallisiksi katsottuja töitä. 16-vuotias on saattanut joutua pomon juoppokuskiksi tai valvomaan vanhuksen kuolemaa. Kuitenkin harva uskaltaa valittaa, jos epäkohtia työpaikalla ilmenee. Kesätyöpaikkoja ei riitä kaikille ja siksi nuori ottaa sen mitä tarjotaan. Huonokin kesätyöpaikka on parempi kuin ei mitään, ainakin monen nuoren mielestä. Siksi asiaa on vaikea muuttaa. Yritykset vain ottavat uuden työntekijän tilalle ja sama kohtelu jatkuu. Tilanteesta voi toki ottaa myös opiksi ja luulen, että huonon kesätyökokemuksen jälkeen koulukin alkaa maistua.

Minusta jokaisen työntekijän, niin nuoren kuin vanhemmankin, pitäisi opiskella työelämän pelisääntöjä. Ne voisivat tulla jo koulussa. Toki myös työnantajilla on vastuunsa, mutta jos he eivät käytä vastuutaan huomioon, työntekijän pitää puolustaa oikeuksiaan. Muuten sama meno jatkuu. En kuitenkaan syyllistä nuoria millään lailla. Työpaikat ovat kiven alla, eikä aina sielläkään.

Kesätyön periaatteita voi opiskella, vaikka täältä: http://www.kesaduuni.org/periaatteet/
Kesätyöntekijän muistilista voi olla myös avuksi: http://www.kesaduunari.fi/muistilista/

Työelämän oikeuksia ja velvollisuuksia löytyy täältä: http://www.po1nt.fi/tietoporsas/tyoelama/oikeudetjavelvollisuudet.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti