maanantai 26. toukokuuta 2014

Ahmamiehen matka menneisyyteen

X-Men: Days of Future Past Ohjaaja: Bryan Singer Pääosissa: Jennifer Lawrence, James McAvoy, Michael Fassbender, Halle Berry, Ellen Page, Anna Paquin, Peter Dinklage, Ian McKellen, Patrick Stewart, Nicholas Hoult, Hugh Jackman.

Elokuva on X-Men-elokuvasarjan seitsemäs osa. Se perustuu löyhästi Chris Claremontin ja John Byrnen vuoden 1981 klassikkotarinaa Menneen tulevaisuuden päivät. Tarinassa Wolverine matkustaa 70-luvulle pelastamaan maailman ja mutantit joukkotuholta. Minulle elokuva oli yksi vuoden odotetuimmista.


Itse elokuva oli totuttua tasoa, vaikka se ei noussutkaan edukseen X-Men elokuvien joukosta. Aikamatkaa enemmän, se keskittyi nuorten Mystiquen, professori Xavier, Magneton ja Pedon tarinaan. Sillä olikin eniten yhteistä First Classin kanssa. Nykyaikaan liittyvät tarinat jäivät vähemmälle. Ne toivat lähinnä taistelukohtauksia ja uusia hahmoja. Taistelukohtaukset olivatkin hyvin toteutettuja, hahmoista en tiedä. He nähtiin lähinnä taistelemassa. En vakuuttunut heidän taidoistaan. Wolwerine oli mukana, mutta hän sai enemmänkin statistin osan, ryhmän kasaamista lukuun ottamatta. Osittain kai siksi, ettei menneisyydessä ollut hänelle itsensä kehittymisen paikkaa. Muut hahmot, kun kehittyivät suuntaan tai toiseen. Pidin nuoren Elohopean ensiesiintymisestä. Olisin halunnut nähdä häntä enemmänkin, mutta hän kai tekisi retkestä liian helpon. 70-luku oli hyvin toteutettu. Jennifer Lawrencen tulkitseman Mystiquen tarina oli kiinnostavin. Miten Ravenista tuli Mystique? En voi sanoa, että hän olisi ollut varsinaisesti väärässä, vaikka seuraukset kamalia olivatkin.  Kiinnostavaa oli myös nuoren Charles Xavierin ja Magneton viha-rakkaus suhde. Näyttelijät suoriutuivat roolistaan kiitettävästi. Erityisesti haluaisin kiinnittää huomiota Jennifer Lawrenceen, minun suosikkiini jo Nälkäpeli-elokuvien kohdalla, ja Game of Thrones- tähti Peter Dinklageen. Toki Patrick Stewart ja Ian McKellen näyttivät myös taitonsa. Elokuva sisältää sopivasti huumoria, joka luokin vastapainoa raskaammalle setille. Itse tarina oli yksinkertainen, eikä sinällään tuonut uutta, vaikka idea muuta lupailikin. Se onnistuu yhdistämään menneisyyden, esittelemällä samalla joukon uusia kiinnostavia hahmoja.  Kahden eri aika-asteikoilla toimii. Katsojan pitää vain hyväksyä aikamatkustuksen ja kaikki siihen liittyvä. Loppu ei tuonut yllätystä. Menneisyyden muuttaminen muutti nykyisyyttä, joten en tiedä, mitä se tarkoittaa seuraavien leffojen kannalta. Itselleni se toi vähän petetyn olon, sillä käytännössä kaikkien muiden X-men elokuvien tapahtumia ei tapahtunutkaan. Maan läheisempia teemoja olivat vähemmistön oikeudet ja erilaisuuden kohtaaminen, niin kuin muissakin X-Men elokuvissa. Löysin myös yhden vähemmän ilmiselvän teeman. Mitä kannattaa tehdä varmuuden vuoksi? Mutatntit eivät olleet uhka, joten miksi heidät piti tuhota, vain koska ne voisivat olla sitä. Vuonna 2016 tuleva X-Men Apocalypse on sarjan seuraava elokuva. Siitä tuli lyhyt pätkä tekstien jälkeen. Liian lyhyt, jos ottaa huomioon sen odottamiseen käytetty aika. Yleensä se on lopputekstien välissä, mutta nyt piti katsoa lopputekstit loppuun. Sarjan aikaisemmat elokuvat kannattaa katsoa ensin, sillä niihin viitataan jonkin verran. Annan neljä ja puoli tähteä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti