maanantai 19. toukokuuta 2014

Kansalaiset! Meillä on nyt oikeus vaikuttaa

Vaikka otsikko voisi niin vihjata, en puhu nyt eurovaaleista ja äänestämisestä. Tosin nyt voin huomauttaa, että vain äänestämällä voi vaikuttaa. Nyt puhun EU-tuomioistuimen päätöksestä, joka velvoittaa Googlea poistamaan hakutuloksia hakukoneestaan.

Siis nyt kansalaiset voivat pyytää poistamaan itseään koskevat hakutulokset, jotka ohjaavat vanhentuneeseen tai epäolennaiseen tietoon. Kiitos siitä kuuluu espanjalaiselle miehelle, jonka nimi tuli esiin vielä vuosia myöhemmin. Espanjalaislehti La Vanguardia oli tehnyt vuonna 1998 jutun miehestä jutun, koska hänen omaisuuttaan oli takavarikoitu ja huutokaupattu sosiaaliturvavelkojen perimiseksi. Vielä vähän aikaa sitten juttu löytyi Googlesta. Niinpä mies teki asiasta kantelun, joka johti päätökseen. Tuomioistuimen päätös pohjautuu tulla niin sanottuun oikeuteen tulla "unohdetuksi". Kuitenkin hakutuloksen poistaminen riippuu aina tapauskohtaisesti tiedosta ja sen vaikutuksista henkilön yksityiselämään. Käytännössä tätä oikeutta on käytetty rikoksiin liittyvien linkkien poistamiseen. Hakukoneyhtiö Google on jo
saanut ensimmäiset tietojen poistopyynnöt EU-tuomioistuimen päätöksen jälkeen. Ensimmäisiä pyytäjiä olivat poliitikko, lasten hyväksikäyttökuvien hallussapidosta tuomittu ja lääkäri. Poliitikko haluaisi tulla valituksi uudelleen, niinpä hän pyytää Googlea poistamaan linkin artikkeliin, joka käsittelee hänen toimintaansa virassaan. Pedofiili taas haluaa pyyhkiä pois linkit, jotka viittaavat hänen tuomioonsa. Lääkäri puolestaan vaatii, että hänen potilaaltaan saamat kielteiset arviot poistetaan. He eivät jääneet ainuiksi, esimerkiksi erään julkkiksen lapsi haluaa poistettavan hänen rikostuomioonsa liittyvät linkit ja Veropetoksesta tuomittu haluaa poistaa kaikki linkit, joissa kerrotaan hänen rikoksestaan.



Google itse on pettynyt päätökseen ja yrityksen perustajan Jimmy Walesin mukaan se johtaa sensuuriin. Nyt hakukonejätti on vastustuksestaan huolimatta alkanut kehittää työkalua, jonka avulla käyttäjät voivat pyytää vanhentuneiden tai epäolennaisten tietojen pyytämistä hakutuloksista. Arvioiden mukaan työkalu on toiminnassa kahden viikon kuluttua. Minusta päätös oli hyvä työnhaun ja yksityisyyden kannalta. Ajattele, että olet hakemassa töitä ja työnantaja etsii sinua hakukoneen kautta. Hän saa tulokseksi sinun kännisekoilusi, eikä siksi palkkaa sinua. Kuitenkin se voi johtaa sensuuriin ja suojella rikollisia. Kaiken lisäksi kaikki tieto, on saatu laillisesti, joten miksi sitä pitäisi rajoittaa. Minusta asia ei siis oli kovinkaan yksinkertainen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti