perjantai 9. toukokuuta 2014

Koko Eurooppa laulaa

Euroviisut ovat täällä taas. Tänä vuonna ne käydään Kööpenhaminassa, Tanskassa. Semifinaalit pidettiin tällä viikolla ja finaali nähdään lauantaina. Minä jaksoin ennen olla hyvinkin kiinnostunut siitä, mutta en enää niinkään. Kaipa ihmiset muuttuvat.

Kerron ensin hieman perusasioita. Euroviisut ovat vuosittain järjestettävä laulukilpailu, johon osallistuu lähinnä Euroopan maita. Poikkeuksiakin on. Jokainen maa osallistuu kilpailuun yhdellä uudella laululla ja niistä parhaimmat pääsevät finaaliin, josta äänestetään paras. Katsojat saavat äänestää, mutta joka maassa on myös erillinen raati, joka koostuu musiikkialan asiantuntijoista. Omaa maata ei tietenkään saa äänestää. äänestyskäytäntöä on moitittu runsaasti, sillä aika usein hyvät pisteet annetaan naapurimaalle. Idean isänä oli Euroopan yleisradiounionin, lyhennettynä EBU:n, voimahahmo Marcel Bezençon.  Hänen tehtävänään oli kehittää kaikkia jäsenmaita kiinnostavia televisio-ohjelmia. Hän löysikin yhteisen ni9mittäjän laulukilpailuista. Ensimmäinen Eurovision laulukilpailu pidettiin Sveitsin Luganossa vuonna 1956. Tunnetuimpia ja menestyneimpiä euroviisuvoittajia on ruotsalainen ABBA, jonka kansainvälinen ura käynnistyi "Waterloon" voitettua kilpailun vuonna 1974. Abban levyjä on myyty yhteensä yli 370 miljoonaa kappaletta. Suomi oli aina vuoteen 2006 asti pisimpään voittamatta ollut maa. Vuonna 2006 Suomea edusti Lordi, kappaleella Hard Rock Hallelujah. Tänä vuonna Suomen edustajaksi valittiin Uuden Musiikin Kilpailun voittanut rockyhtye Softengine kappaleella "Something Better". Kappale pääsi finaaliin.


Nyt siirryn omiin Euroviisu-kokemuksiin. Katsoin Euroviisuja ensimmäistä kertaa vuonna 2002. Silloin Marie N eli Marija Naumova voitti kappaleellaan I Wanna. Jostain syystä muista, että pidin voitosta kilpailleen Maltan viisua parempana. Erityisen hyvin muistan myös Suomen voiton. Se oli koskettava hetki. Muista myös sen, kuinka Lordia paheksuttiin niin mediassa kuin perheen keskenkin. Toivottavasti Suomi pärjää hyvin tänäkin vuonna, vaikka minusta itse laulu ei ole kovinkaan tarttuva. Ihan hyvä se on, eikä suomalaisten tarvitse hävetä valintaansa, mutta se vaan nyt on hieman mitäänsanomaton. Aion kuitenkin katsoa kilpailun, ainakin näillä näkymin. Sitä ennen minulla on jonkin verran kerrattavaa. En ole vielä kuullut juurikaan tämän vuoden finalistikappaleita, Suomea lukuun ottamatta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti