perjantai 27. kesäkuuta 2014

Kirja-arvostelu: Dan Brownin Inferno

Hulluja tiedemiehiä, Danten helvetti, jännitystä, kaunis Firenze, vanhoja rakennuksia ja esineitä sekä vanha tuttu sankari Robert Langdon mikki-kellonsa kanssa. Tätä kaikkea tarjoaa Dan Brownin uusin: Inferno.

Kirjan alussa Robert Langdon on sairaalassa. Häntä on ammuttu päähän ja hän kärsii muistinmenetyksestä. Hänet yritetään tappaa, mutta häntä auttaa kuvankaunis lääkäri Sienna Brooks. Tästä alkaa hurja ajojahti, kun Langdon yrittää selvittää, mitä hän on tehnyt viimeiset kaksi päivää. Samalla ehkä selviää myös, miksi hänet halutaan tappaa. Ja miten asiaan liittyy Danten klassikkokirjan Jumalaisen näytelmän ensimmäinen osa: Helvetti?

Pidin Infernosta. Asiassa aihe kiinnosti itseäni enemmän, kuin vaikka Enkelissä ja Demoneissa. Lisäksi teemoina oman lisänsä toivat myös liikakansoitus ja ympäristöongelmat. Vanhaa tuttua symboleilla pelailuakin sisältyi, joten vannoutuneen Dan Brown-fanin ei tarvitse pelätä. Muutenkin kirjaili käyttää tuttua kaavaa. Paras lisä juoneen oli harmaat alueet. Kaikki ei ollut niin mustaa ja valkoista, vaan hyvän ja pahan raja häilyi. 
Kuka lopulta sitten onkaan se pahis? Vai eikö kukaan? Siitä voi olla montaa mieltä.

Kirjan takia kiinnostuin Danten Jumalaisesta näytelmästä. Aihe osoittautuikin mielenkiintoisesti. En ollut lukenut kyseisiä runoteoksia, mutta aikeissa on. Kirjassa keskitytään muutenkin italialaiseen taiteeseen ja nippelitietoa aiheesta riittää. Niin kuin muistakin juoneen edes etäisesti liittyvistä aiheista. Huonona puolena mainitsen ns. hullun tiedemiehen videon kertaaminen. Ymmärsin jo ensimmäisellä kerralla.
Drownilla olisi parantamisen varaa henkilöiden kuvaamisessa. Minusta sivuhahmot olivat tällä kertaa päähahmoja mielenkiintoisempia, kuten juuri Sienna Brooks. Toinen vastaavanlainen on salaperäisen organisaation johtaja: Rehtori. Organisaation, joka osoittautui hyvin erilaiseksi, kuin sen alun perin kuvittelin. Muitakin yllätyksiä sisältää. Niistä jotkut voi arvata jo ennalta, mutta kaikkia ei millään.




Tiivistettynä Inferno on viihdyttävä ja tiivistunnelmainen paketti, joka pysyy kohtuullisesti kasassa. Kirja onnistui Dan Brownin leipälajissa: Jännityksen ylläpitämisessä. Juoni jaksoi koukuttaa loppuun asti. Minusta se ei hävinnyt Dan Brownin muullekaan tuotannolle. Aihe kiinnostaa, vaikka maailman ongelmista liikakansoitus ei ole vielä läheskään pahin. Ei mene omiin kirjasuosikkeihini, mutta hyvänä lukemisena menee loistavasti.  Anna neljä tähteä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti