tiistai 10. kesäkuuta 2014

Näin alkoi House of Cards

Yksi Netflixin suosituimpia sarjoja on kehuttu poliittinen tv-sarja House of Cards. Itse en ole katsonut siitä enempää kuin pilotin. Millainen kuva sarjasta jäi? Vastaan kysymykseen, mutta ensin kerron, mistä sarja sai alkunsa.

House of Cards kertoo demokraattipoliitikko Frank Underwoodista (Kevin Spacey), joka päättää ryhtyä kostamaan puoluetovereilleen, koska häntä ei valittu haluamaansa virkaan. Sarja on uusintaversio BBC:n samannimisestä Michael Dobbsin romaaniin perustuvasta minisarjasta vuodelta 1990. Erikoista sarjassa on ns. neljän seinän rikkominen. Päähenkilö puhuttelee usein suoraan katsojaa. Neljäs seinä on näyttelijöiden ja katsojien välinen seinä, jossa katsojat teeskentelevät tarkkailevansa oikeita tapahtumia ja näyttelijät, ettei katsojia ole olemassa. Idea House of Cardsiin tuli sarjan vastaava tuottaja David Fincherin nähtyä alkuperäisen sarjan. Hän innostui tekemään siitä uutta versiota. Fincher halusi tehdä televisiosarjan, sillä se on pitkäkestoisempaa kuin elokuva, eikä elokuvassa ole yhtä helppoa toteuttaa mutkikasta luonnehdintaa kuin televisiossa. He lähettivät tarjouksen useille yhtiöille, mutta Netflix veti pidemmän korren. Se arvioi, että Fincherille ja Kevin Spaceylle olisi tarjontaa. Spacey valittiin rooliinsa virallisesti 18. maaliskuuta 2011. Hänen kerrotaan pitävän käsikirjoituksesta ja Netflixin tavasta julkaista kaikki jaksot kerrallaan.


Ensimmäinen jakso alkoi vaikuttavasti, Frankin tappaessa haavoittuneen koiran. Hän sanoi katsojille, että sellaiset hetket vaativat henkilön, joka on valmis tekemään epämukavan, joskin tarpeellisen teon. Valitan surkeaa suomennustani. Varsinainen juoni alkoi uuden presidentin kunniaksi järjestetystä uuden vuoden juhlasta. Frank oli auttanut presidenttiä ja odotti siitä ansaittua palkintoa, jota ei kuitenkaan tullut. Presidentti valitsi toisen frankin kovasti haluamaan virkaan. Tästä lähti juonittelu. Frank tavoittelee valtaa, eikä välitä enää kenen kustannuksella. Kostokin tulee kysymykseen. Minua sarja ei vakuuttanut. Jossain vaiheessa tutustun siihen paremmin, sillä eihän yhden jakson perusteella voi vielä sanoa. Minulle sanottiin, että sarja tulee koukuttamaan. Ehkä niin, minulle ei vielä kyseistä kokemusta ole tullut. Päähahmo on kyllä kiinnostava ja Kevin Spacey loistaa roolistaan. Huono sarja ei ole missään tapauksessa. Jos poliittinen draama kiinnostaa, kannattaa tsekata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti