maanantai 9. kesäkuuta 2014

Nuorten kirjoissa ei ole ikärajaa

Joku aikaa sitten luin Ruth Grahamin artikkelin siitä, kuinka aikuisten pitäisi hävetä nuorten aikuisten kirjojen lukemista. Minusta hän on väärässä.

Luen itse jonkin verran nuorten aikuisten kirjoja. Minun kädessäni on kulunut niin Potterit kuin Nälkäpelitkin. Enkä ole ainut. Ymmärtääkseni nuorille aikuisille suunnatut kirjat kelpaavat vähän vanhempaankin makuun. juuri nyt nuorten kirjoihin on tullut jonkinlainen buumikin. Henkilökohtaisesti en näe tässä mitään ongelmaa. Kirjat ovat erittäin hyvää viihdettä. Ne ilahduttavat, liikuttavat ja naurattavat. Huolimatta siitä, minkä ikäisille ne ovat suunnattu. Hyvin tehty nuorten kirja voi olla jopa parempi kuin jotkin aikuisille suunnatut kirjat. Itse en ihan lasten kirjoja lukisi, mutta en tietenkään tuomitse niitäkään, jotka lukevat. Jokainen lukekoon mitä haluavat. Ilmeisesti jotkin kuitenkin ovat eri mieltä. Syynä ovat hyvin usein arvostelijan omat ennakkoluulot. Hyvät ihmiset, lukekaa nuortenkirjoja ennen niiden arvostelemista!

Myönnän suoraan, että nuorten kirjoissa on joskus turhankin mustavalkoinen maailma. Toisaalta esimerkiksi 
Cassandra Claren kirjat tuovat muitakin värejä nuorten kirjoihin. Päähenkilökin on usein teini, 11–19 vuotta vanha. Minusta nuorten kirjojen tapaisia teoksia voitaisiin kirjoittaa aikuisempaa, muuttamalla mainitsemani asiat. Jos nämä asiat eivät lukemista haittaa, miksi nuorten kirjoja ei saisi lukea. En keksi äkkiseltään vastausta. Miksi lukemista ei pitäisi rajoittaa? Tähän on helpompi keksi syitä. Tärkeämpänä on yksilönvapaus, jota ei pitäisi rajoittaa mitenkään, varsinkin jos yksilö ei vahingoita toista millään lailla. Lisäksi minusta on parempi, että luetaan edes jotakin. Jos luettu teos kiinnostaa, sitäkin parempi. Olisiko liikaa vaadittu, ettei arvosteltaisi toisen kirjamakua tai väitettäisi oman olevan niin paljon parempi kuin toisen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti