tiistai 17. kesäkuuta 2014

Game of Thrones - Neljännen kauden jännittävä finaali

Kaikki hyvä loppuu ainakaan. Niin myös Game of Thronesin neljäs kausi. Lisää on tulossa, mutta odottavan aika on pitkä. Odotellessa kerron tunnelmia kaudesta yleensä ja erityisesti finaalista. JUONIPALJASTUKSIA!

Minusta koko neljäs kausi oli loistava. Sitä lopettamaan tuli yli tunnin pituinen The Children- jakso. jakson ovat kirjoittaneet sarjan luojat David Benioff ja  D. B. Weiss. Sen on ohjannut Alex Graves. Jaksoa katsoi 7,10 miljoona amerikkalaista. Finaaliin mentiin jännittävästä tilanteesta. Jon oli lähtenyt tappamaan Mance Ryderiä, Kuninkaansatamassa Vuori voitti Oberyn Martelin, Danyn lohikäärmeet karkasivat käsistä, Arya kulkee edelleen Hurtan kanssa Briennen etsiessä häntä ja Bran on matkalla Sydänpuun luokse. Kaikille näille maailma muuttuu. Jakson aikana käytiin useissa paikoissa. Minusta tiettyyn paikkaan voisi keskittyä kauemminkin, mutta ongelmana on jakson pituus. Kaikkea ei voi näyttää. Ratkaisu: Tehkää pitempiä jaksoja tai kausia. Minusta puolitoista tuntia olisi sopiva jakson pituus tämän tyyppiselle sarjalle.


Finaali alkoi Muurin ympäristöstä. Jon lähti tapaamaan Mancea. Mance kertoi mm. sen, miksi hänen joukkonsa haluavat Muurin toiselle puolelle. Valkoisten kulkijoiden noustessa he ovat kaikki vaarassa jäädessään kotiinsa. Ns. villien motiivit on siis helppo ymmärtää. Jonin salamurha aikeet keskeytyivät, kun paikalle saapui joukko sotilaita. Yllätykseksi he eivät kuuluneet Yövartioon, vaan kruunusta kamppailevalle Stannisille. Tapaamisen lopuksi Mance otettiin vangiksi. Muurilla pidettiinkin sitten taistelussa kuolleiden hautajaisia. Edes Ygritteä ei unohdettu. Ainakaan Jonin osalta. Kohtaus oli liikuttava.


 Kuninkaansatamassa Vuori oli kuolemankielissä. Kaksintaistelu Oberynin kanssa vaati veronsa. Vaikka hänen kuolemansa näytti varmalta, kuningatar Cersei käski lääkäri Qyburnin tekemään kaikkensa. Sen hän tekikin. Verenlaskeminen vain ei tunnu nykyaikaisen lääketieteen silmissä toimivalta. Kuolisi pois vaan. En ainakaan minä jäisi Vuorta kaipaamaan. Pysymme vielä vähän aikaa kuninkaansatamassa. Cersein ja hänen isänsä Lordi Tywinin luona. Cersei ei halua naida sir Loras Tyrelliä, toisin kuin oli suunnitteilla. Sen estääkseen hän uhkasi kertoa hänen ja veljensä suhteesta, mikä tuhoaisi kaiken Tywinin rakentaman. Heh heh! joku voitti Tywinin, edes kerran. Paikka vaihtui sisarusten mennessä lihallisten ilojen ääreen. Teema ei jaksa edes järkyttää enää.

Danyllä oli omat ongelmansa. Hänen lohikäärmeensä eivät pysyneet enää hallinnassa. Traagisena todisteena siitä oli viattoman vauvan kuolema. Pakko sanoa, ettei tullut ihan puskista. Jos näen miehen pitävän nyyttiä, en luullutkaan lapsen olevan vielä elossa. Katson Game of Thronesia sentään. Danyllä ei ollut muuta mahdollista, kuin lukita lohikäärmeensä. Valitettavasti heitä oli vain kaksio, sillä Drogon oli edelleenkin tiellä tietämättömillä. Minua lohikäärmeet kävivät melkein sääliksi, sillä he jäivät huutamaan äitiään. Ei sillä, Danyllä ei ollut muuta mahdollisuutta.

Bran pääsi Sydänpuunsa luokse, vielä suhteellisen helposti. puuta vartioi kuitenkin yhdet sarjan cooleimmista vihollisista, luurankosoturit. Tietenkin jos sanaa cool ajattelee kirjaimellisesti, niin Valkoiset kulkijat vievät voitan. Joo joo, oli huono. Heidät pelastettiin Metsän lapsien toimesta, mutta Jojen ehti saada loppunsa ennen sitä. Sydämen puun alapuolella sijaitsevassa luolassa he tapasivat omituisen hahmon, joka kertoi Branille, ettei hän enää kävelisi koskaan. Sen sijaan Bran lentäisi. Dramaattista, hyvin dramaattista. branin tarina alkaa muistuttaa perinteistä fantasiaa aika paljon. Minusta se on hyvää vaihtelua juonitteluiden lomassa.

Arya kohtasi tutun hahmon, Briennen. Nainen kertoi hänen Aryan äidille tehdystä lupauksesta. Arya ja Hurtta olivat oikeutetun epäluuloisia. Brienne ja Hurtta päätyivät taistelemaan Aryasta. Taistelu oli mielenkiintoinen, vaikka tiesin lopputuloksen. Brienne voitti ja Hurtta putosi kuolemaansa. Aryapa ei alistunut. Hän ei mennyt Briennen mukaan, vaan päätti löytää oman polkunsa. Hän löysi vielä elossa olevan Hurtan, joka aneli tyttöä päästämään hänet kärsimyksistään. Arya ei tähän kuitenkaan suostunut. Aryan matka jatkui kohti satamaa. Tarkoituksena oli mennä Muurille Jonin luokse, mutta sinne hän ei päässyt. Sen sijaan hän käytti Jagenilta saamansa kolikon ja pääsi Braavosin. Olen innoissani, sillä ehdin jo pelätä, ettei tätä storylinea tulekaan.
Viimeisempänä menen ehkä järkyttävämpään käänteeseen. Olen lukenut kirjat, joten itseäni se ei yllättänyt. 

Jaime päästi kuolemaan tuomitun Tyrionin menemään. Hän pääsikin palatsin sisälle ja huomasi entisen rakastajansa Shaen isänsä pedissä. Auts! Taistelun jälkeen Shae menetti henkensä.Siitä järkyttyneenä Tyrion otti varsijousen seinältä ja lähti etsimään Tywiniä. Huonostihan siinä kävi, nimittäin Tywinile. Heidän sananvaihtonsa päättyi Tyrionin ampuessa nuolia isäänsä. Varys auttoi hänet karkuun. vaikken olisikaan lukenut kirjoja, tietäisin, ettei Tyrionille käy mitään. Onhan hän George R.R. Martinin lempihahmo.

Neljäs kausi oli tuttua tasoa. Juonet etenivät hyvin ja paljon tapahtui.  Kaksi ärsyttävintä hahmoa Tywin ja Joffrey kuoli ja kaikilla oli hauskaa. Tarinoista tuli entistä syvällisempiä ja hahmojen kehitystä oli hienoa seurata. En sano, että sarja paranee vanhetessaan, koska taso on ollut alusta asti korkea. Innolta jään odottamaan, mitä viides kausi tuo tullessaan. Tietenkin osin sen tiedänkin, kun luin kirjat. Minua kiinnostaa eniten se, miten he ovat toteuttaneet Aryan koulutuksen Mustan ja valkoisen temppelissä. (Olen pahoillani, jos et ole lukenut kirjoja.) Muutenkin, varmasti kaudessa on paljon tiedossa. Ohimennen, joka jaksosta on tälläkin kaudella inside-video, joka löytyy Youtubesta. En arvostele kautta tähdillä, koska ne eivät riitä. kaiken kaikkiaan kannattaa katsoa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti