perjantai 13. kesäkuuta 2014

Kevyttä huumoria kesäteatterissa

Heinolan kesäteatterin Ilmasta rahaa näytelmä sai ensi-iltansa eilen, torstaina. Myös minä olin paikan päällä. Näytelmä kertoo sosiaalietuuksia hyväksikäyttävästä Erkki Joutsenesta, jonka suunnitelma uhkaa paljastua.

Minun ei alun perin pitänyt lähteä katsomaan näytelmää, mutta suunnitelmat muuttuivat. Sää oli huono koko päivän, jopa sateinen. Niinpä vilukissa äitini ei halunnut lähteä kylmään ulkoilmaan, varsinkin kun hän näkee näytelmän vielä myöhemmin kesällä. Säästä huolimatta kokemus oli hyvä. Ilmasta rahaa oli hauska, niin kuin Heinolan kesäteatterilla on tapana. Muutama julkisuuden henkilökin näyttäytyi, siis näyttelijöiden lisäksi tietenkin. Näyttelijät ovat Suomen kermaa. Osissa oli mm. Pertti Sveholm, Jaana Saarinen, Risto Kaskilahti ja Sampo Sarkola. Miljöö oli sama koko näytelmän, päähenkilön koti, jossa asuivat päähenkilön lisäksi hänen vaimonsa ja sekä yksi oikea, että monta mielikuvituksen luomaa alivuokralaista. Hahmoina nähtiin myös, parisuhdeneuvoja, alivuokralaisen kihlattu, hautaus-urakoitsija, Kelan työntekijä pomoineen ja Erkin setä. Väkeä siis riitti. huumori tuli lähinnä siitä, että Erkki yritti peitellä tekosijaan keinolla millä hyvänsä ja keksiä, mitä kummallisimpia selityksiä milloin mihinkin epäkohtaan.


Näytelmä alkoi Erkin soittaessa alivuokralaisen, täysin valheellisesta, kuolemasta. Harvinaisen ärsyttävä alivuokralainen olikin kotona. Ei siinä vielä mitään, mutta sitten Kelan virkailija soitti ovikelloa. Rahaa on tas tulossa. Virkailija tarvitsee vain nimikirjoituksen. Paha vain, että allekirjoitus tarvitaan Erkin Ruotsiin muuttaneelta alivuokralaiselta, jonka sosiaalietuuksista Erkki on nauttinut. Tapahtumia seurasi tietenkin valheiden vyyhti, joka lisääntyi moninkertaisesti näytelmän edetessä. Välissä oli väliaika kesäteatterin käytännön mukaisesti. Se kesti puoli tuntia. En kerro näytelmän lopusta, se kannattaa katsoa itse. Kaiken kaikkiaan kokemus oli onnistunut, enkä kadu näytelmän katsomista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti