maanantai 9. kesäkuuta 2014

Alien avaruusaluksessa

Innostuin vähää aikaa sitten lainaamaan Alien –elokuvan kirjastosta.  Ehdin katsoa sen viikonlopun aikana ja nyt kerron, mitä mieltä olen elokuvasta.

Alien on Ridley Scottin ohjaama scifiä ja kauhua yhdistelevä elokuva, joka valmistui vuonna 1979. Se on saanut kolme jatko-osaa. Elokuva kertoo kaupallisesta aluksesta ja sen miehistöstä. He löytävät vieraan elämänmuodon, joka päätyy heidän alukselleen. Tästä alkoi miehistön kamppailu selviytymisensä puolesta.


Alien on lajityyppinsä edelläkävijä. Se oli ensimmäinen, joka yhdisti scifiä ja psykologista trilleriä. Sekoitus toimii. Erikoistehosteita voi arvioida joko nykyajan tai elokuvan tekovuoden mittapuulla. Valitsen tekovuoden, koska silloin ei ollut käytössä läheskään kaikkia keinoja, joita nykyajan ohjaajat käyttävät. Esimerkiksi Taru Sormusten Herrasta ja Hobbitti-elokuvasarjojen ohjaaja Peter Jackson, samoin Avatar-elovastakin tuttu James Cameron, joutuivat odottamaan tekniikan kehitystä ennen elokuviensa tekoa. Alien voitti aikanaan parhaiden erikoistehosteiden Oscarin. Ne siis olivat aikansa huippuja, vaikka minun silmissäni ne hieman köykäisiltä vaikuttavatkin. Itse tarina on hyvä. Henkilöhahmoista oli vain kaksi minua kiinnostavaa. Ensimmäinen on
Sigourney Weaverin taitavasti tulkitsema Ripley, toinen Ian Holmin Ash. Mainitseman arvoinen on myös laivan kissa. Pidin kyseisestä lisästä. Kissaihminen kuin olen. Toimintaa ei tästä elokuvassa liialti ollut, vaan siinä keskityttiin psykologiseen puoleen. Itse muukalainen oli sopivan pelottava. Elokuva ansaitsee asemansa klassikkona. Se on vieläkin varsin vaikuttava elokuva, jota ei ajan hammas ole vielä puraissut. Alien on elokuva, joka jokaisen vähänkin kiinnostuneen kannattaa katsoa, vähintäänkin sen klassikkoarvon takia. Annan täydet viisi tähteä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti