keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Toiminnan naiset – Historian kuuluisimmat naistaistelijat

Historiassa on monia tarinoita tosielämän sankareista. Miehistä, jotka taistelivat maansa, kunniansa tai rakkautensa puolesta. Jokunen paikka sotahistoriassa on onneksi varattu naisillekin.

Jokainen on varmaan kuuluut amatsoneista, legendaarisista naistaistelijoista. Tarinat saattavat olla totta tai sitten ei. Sen sijaan oikeita naisia edustaa mm. Uusimmassa 300-elokuvasta tuttu Artemisia. Luettelen nyt huomattavampia. Jos haluat tietää lisää, käy wikipediassa osoitteessa: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_women_warriors_in_folklore.

Joan of arc
Massegetain kuningas Tomyris, joka taisteli ja voitti maata havitelleen kuningas Curys. Persiassakin nainen toimi komentajana. Arabiaa edusti kuningatar Samsi ja Kiinaa Trungin siskokset. Tomoe Gozen oli taas suurin naissamurai. Tamar oli Georgian kuningas, joka johti maansa joukkoja. Luit oikein, kuningas. Tamar halusi itseään kutsuttavan kuninkaaksi, sillä hänestä kuningattarella oli vähemmän valtaa. Joanne d'Arc on ehkä kuuluisin naiskomentaja. Hänelle oli ns. intialainen versio, Rani Lakshmibai, joka oli tärkeänä osana Intian itsenäisyysliikettä. Hän kuoli nuorena, niin kuin Joanne d'Arckin. Häntä ei kuitenkaan teloitettu, vaan hän kuoli kunniallisesti taistelussa. Tuoreimpana on vielä Yhdysvaltain sisällissodassa taistellut Albert Cashier. What? Kyllä, Albert Cashier, oikealta nimeltään Jennie Irene Hodges pukeutui mieheksi päästäkseen taistelemaan. Hän kuitenkin piti nimensä sodan jälkeen. Miksipäs ei? Siihen aikaan naisilla ja miehillä ei ollut yhtenäisiä oikeuksia. Miehenä hän sai mm. äänestää. Molemmat nimet ovat hänen hautakivessään.

Nykyään maailma on muuttunut. Armeijaan pääsee naisetkin ja naisia taistelee miesten rinnalla ympäri maailmaa erilaisissa konflikteissa. Otin aiheen esiin kunnioittaakseni näitä hieman unohtuneita taistelijoita ja komentajia, joskus jopa hallitsijoitakin. He eivät tietenkään vähennä miesten tekoja. Heidän sankarillisuus tai kunnia ei vähene naisten tullessa mukaan taisteluihin. Maailmalla on myös mieshallitsijoita, joita kukaan ei enää muista. Annetaan kunnia heille, jolle se kuuluu.

2 kommenttia:

  1. "Joan of Arck" ?

    Ei pahalla mutta eikö Suomessa yleensä käytetä alkuperäistä nimeä eli Joane d'Arc. Mutta eipä tule unohtaa sellaista naismaailman taistelijaa pionääriä kuin Hypatia Alexandrialainen joka oli tähtitieteilijä, filosofi, matemaatikko patriarkaattisessa maailmassa, eikä Hypatian edes aluksi uskottu menestyvän koska oli nainen. Hypatia parkakuitenkin menetti henkensä sivullisena kristittyjen välisessä kahakassa. Toisen tarinan mukaan Hypatia raahattiin hiuksista Alexandrian kaupungin halki ja teloitettiin piispan käskystä, mikä muistuttaa legendaa pyhästä Katariinasta joka oli innoittaja ja muusa Joane d'Arcille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En suinkaan ota pahalla. Kritiikkisi oli asiallista. Lyhyellä tutkimuksella oikea nimi on Joanne. Mitä Hypatiaan tulee. En maininnut häntä tekstissä, mutta ehkä olisi pitänyt. Erittäin vaikuttava nainen.

      Poista