torstai 12. kesäkuuta 2014

Ihmiset lisääntyvät ja maailma täyttyy


Tehdään yksi asia selväksi: En usko, että väestön kasvun ehkäiseminen on syy jättää hoitamatta ongelmia, kuten lapsikuolleisuus. Haluan nyt kuitenkin selvittää väestön kasvuun liittyviä asioita, kuten mitä sen ehkäisemiseksi voi tehdä, jos ei oteta lukuun joukkotuhoaseita tai muuta raflaavaa.

Väestönkasvusta huolestuminen on verrattain uutta. Siitä pitivät huolen niin sodat, kulkutaudit kuin korkea imeväiskuolleisuuskin. Onko nykyään elintason parantuessa syytä huolestua? YK:n ennusteen mukaan väki lisääntyy vuoteen 2050 asti, nykyisestä noin 7 miljardista yli yhdeksään miljardiin. Suomeen vaikutukset eivät kuitenkaan näy juurikaan, sillä suurin osa väestönkasvusta tapahtuu kehitysmaissa. Esimerkiksi Afrikan väkiluvun on ennustettu kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Väestönkasvu on kuitenkin heikennyt teollisuuden alkuajoista. pelättyä väestöpommia ei ainakaan vielä ole tapahtunut. Väestön siis ennustetaan kasvavan, vaikka tietenkin paljon voi vielä tapahtua. Lisäksi ennemmin tai myöhemmin syntyvyys asettuu tasapainoon kuolleisuuden kanssa. Väestötieteessä ilmiötä kutsutaan väestölliseksi muuntumiseksi, ja kaikki maat käyvät sen läpi vuorollaan. Tähän kuitenkin menee aikaa. Yksi kunnon sota tai epidemia, niin maailman ihmiset vähenevät kummasti. Kumpaakaan en toivo, enkä ymmärrä niitä, jotka toivovat. Perustellaan sitä joko väestönkasvulla tai jollain muulla syyllä. Oikeasti. He eivät ole ehkä väärässä, mutta eivät he ole kovin myötätuntoisia ihmisiäkään. Kuinka paljon ihmisiä maailmassa pitäisi olla? Suurin osa arvioista vaihtelee kahden ja 64 miljardin välillä.



Uhkaako väestönkasvu maapalloa? Minä vastaan: kyllä. Varsinkin kuin ilmastonmuutos lisää ihmisten ahdinkoa. Ihmisten lisääntyessä resurssit vähenevät, jolloin kaikille ei riitä ruokaa tai puhdasta vettä. Pula luonnonvaroista voi pahimmillaan aiheuttaa sotia. Täytyy kuitenkin muistaa, että resurssien vähenemiseen vaikuttavat myös muut asiat, kuten ihmisten ylikulutus. Esimerkiksi Australian tai Yhdysvaltain keskivertokansalainen tuottaa hiilidioksidipäästöjä kahdessa päivässä saman verran kuin malawilainen tai ruandalainen vuodessa. Jos yhteiskunnat eivät kuluttaisi, niiden olemassaoloon liittyvät ongelmat kuten ilman ja veden saastuminen sekä ekosysteemien tuhoutuminen olisivat luonnollisesti olennaisesti pienempiä. Nälänhädästä puhuttaessa kannattaa muistaa, että ongelma ei välttämättä ole maailmanlaajuinen ruuan vähyys, vaan se, ettei köyhimmille ole sitä tarjolla. Kaikilla ei ole varaa ostaa ruokaa, vaikka sitä olisin tarjolla. Tilanne ei ole vielä paha, eikä paniikkiin oli syytä. Joidenkin tutkijoiden mielestä ilmastonmuutos on paljon liikakansoitusta pahempi uhka. Asialle kannattaa kuitenkin tehdä jotakin ennen niiden lisääntymistä, jolloin voi olla jo liian myöhäistä. Käytännössä keinoja väestönkasvun hillitsemiseksi on ainakin vielä toistaiseksi kaksi: lapsikiintiöt tai lisääntyvä ehkäisyneuvonta, joka toiminut tehokkaasti Iranissa. Maassa ehkäisykurssit ovat pariskunnille pakollisia, ennen naimisiin menoa. Syntyvyyttä voidaan rajoittaa myös monin epäsuorin keinoin esimerkiksi parantamalla köyhien tuloja, vähentämällä lapsikuolleisuutta ja lisäämällä naisten koulutusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti