Fanfic on tarina, joka on tehty jo valmiina olemassa olevasta populaarikulttuurin tuotteesta, kuten televisiosarjasta, elokuvasta, kirjasta, sarjakuvasta, pelistä, animesta tai julkisuuden henkilöstöstä.
Fanfic on lyhenne sanasta fanfiction. fanfictionin voi lyhentää myös ficiksi. Harrastus syntyi 1960-luvulla, jolloin Star Trek -fanit alkoivat kirjoittaa jatkokertomuksia sarjaan. Tarinoita jaeltiin aluksi paperimuodossa sekä fanitapaamisissa. Yhdistävä tekijä kaikelle fanifiktiolle on sen epäkaupallinen luonne: tekstiä ei ole kirjoitettu myyntitarkoituksessa. Tyypillinen fanifiktion kirjoittaja on murrosikäinen tyttö tai nuori nainen, mutta niitä kirjoittavat myös muun ikäiset ja miehet. Kirjoituskieli vaihtelee, mutta suurin osa fanficeista kirjoitetaan englanniksi. Luovasta kirjoittamisesta kiinnostuneelle fanifiktio on helppo ensiaskel, sillä tarina voi olla helpompi keksiä tuttujen hahmojen ja maailman ympärille. Fanficeissä ei ole myöskään väliä, onko tekstissä 500 vai 500 000 sanaa, eikä tarvitse murehtia kustantajia tai mainostamisia. Lukijoita riittää ja palautettakin saa. Niiden lukeminen ja kirjoittaminen voi myös lievittää surua, kun rakastettu sarja tuleekin päätökseensä.
Suosittuja fanifiktion aiheita ovat esimerkiksi televisiosarjat Doctor Who, Buffy vampyyrintappaja ja Star Trek ja kirjallisuudesta esim. Harry Potter -sarja, sekä Taru Sormusten Herrasta-trilogia. Myös bändeistä, politiikasta ja uskonnosta tehdään paljon fanficcejä. Esimerkiksi Obama ja Hitler ovat suosittuja hahmoja. Fanfictioissa voi myös esiintyä henkilöitä, esineitä ja tapahtumia kahdesta tai useammasta eri teoksesta. Näitä tekstejä kutsutaan Crossovereiksi. Kirjoittaja voi myös lisätä itsensä tarinoihinsa. Yhteisön tapoihin kuuluu kirjoittaa tekstin alkuun lyhyt tiivistelmä, josta lukijan on mahdollista tarkistaa, olisiko teksti mahdollisesti häntä kiinnostava. Olennaisena osana fanifiktioon kuuluu myös nykyajalle ominainen interaktiivisuus. Kirjoittajat luovat omia yhteisöjään, joissa jaetaan ja kommentoidaan tekstejä.
Fanficit ovat hyvin monipuolisia varsinkin suosituimpien fanituksen kohteiden ollessa kyseessä, jolloin myös fanficcien kirjoittajia on paljon. Niiden genre voi vaihdella toiminnallisesta jännäristä romanttiseen tai eroottiseen tarinaan. Tyylilaji ilmoitetaan yleensä otsikon ja ikärajan yhteydessä, mutta joskus se on syystä tai toisesta jätetty pois. Yhdellä tarinalla voi olla useita tyylilajeja. Aiheiden kestosuosikki on rakkaus, usein kirjoittajat tekevät alkuperäiseen teokseen nähden epätavallisia rakkaustarinoita ja pareja. Myös suhde alkuperäislähteeseen voi olla hyvin erilainen. Toisia ei erottaisi alkuperäisestä, jos ne upotettaisiin kirjaan tai kuvattaisiin tv-sarjan osaksi. Toiset taas ovat jyrkästi erilaisia ja teksteinä kritisoivat tai parodioivat alkuperäistä teosta. Fanficcieissä on sama ongelma kuin missä tahansa harrastelijakirjallisuudessa: laadulle ei ole mitään takeita, ja herkullisen syvälliset, huolella pohditut teokset ovat harva ja vaikeasti löydettävä joukko.
Suuri osa fanficeistä rikkoo tekijänoikeuslainsäädäntöä, koska se perustuu tekstinä olemassa oleviin populaarikulttuurin teoksiin. Tekstien julkaiseminen on sinänsä jo tekijänoikeusrikkomus, vaikka kirjoittajat eivät yleensä hyödy tarinoistaan rahallisesti. Yhdysvaltojen lainsäädäntö kuitenkin sallii tekijänoikeuden suojaaman materiaalin luvattoman käytön silloin, kun kyseessä on parodia tai kritiikki. Tätä oikeutta kuvataan termillä “fair use”. Suurin osa fanficejen kirjoittajista on Yhdysvalloista, joten niiden kirjoittajat usein katsovat tekstiensä kuuluvan sen piiriin. Fanficeistä on käyty tuotantoyhtiöiden kanssa keskustelua koko sen olemassaolon ajan. Materiaalin tuottamista on kuitenkin hankala hallita, ja käytännössä tuotantoyhtiöt ovat päätyneet sallimaan sen. Monet kirjailijat, kuten esimerkiksi Terry Pratchett ja J. K. Rowling hyväksyvät fanficit, vaikka eivät itse välttämättä haluakaan lukea sitä laillisista tai henkilökohtaisista syistä. Osa taas on kieltänyt niiden kirjoittamisen teoksistaan erinäisistä syistä: Jotkut eivät siedä ajatustakaan siitä, että joku koskee hänen rakkaisiin hahmoihiinsa ja liittää samalla epäsuorasti kirjailijan nimen epäilyttävään tuotantoon, toiset taas pitävät fanfictionia huonona harrastuksena ja laillisesti epäilyttävänä.
Esimerkkejä fanficcien sivustoista:
► www.finfanfun.fi, suomenkielistä Harry Potter –fanfictiota
► http://archiveofourown.org/, englanninkielisiä fanfictioita monipuolisesti eri teoksista
► www.fanfiction.net, englanninkielinen sivusto, jossa valtava valikoima fanfictiota kirjoista, elokuvista, TV-sarjoista jne.