torstai 1. syyskuuta 2016

Elinkautisvanki matkaa menneisyyteen-Vuoteen 2015

Suurin osa varmaan tietää Bruce Willinsin aikamatkailujännärin, 12 apinaa. Siitä on tehty nyt sarjaversio, josta katsoin vähän aikaa sitten kaksi ensimmäistä jaksoa. Nyt kerron, miltä sarja vaikutti.


Olen katsonut 12 apinaa –elokuvan, mutta siitä on jo aikaa. Siksi jätän elokuvan ja sarjan vertaamisen minimiin. Olen nähnyt sarjasta vain kaksi jaksoa. Se on hyvä muistaa arvostelua lukiessa.

Tämän tekstin lukijan on myös hyvä tietää, että se sisältää taas jonkin verran juonipaljastuksia.

Vuosi 2043. Virus on pyyhkinyt suurimman osan ihmisistä maan päältä ja jäljelle jääneetkin selviytyvät vain hädin tuskin. Toivoa ei ole kuitenkaan vielä menetetty. Tiedemiehet keksivät keinon lähettää ihmisiä menneisyyteen, tässä tapauksessa menneisyys tarkoittaa 2010-lukua, jossa viruksen levittäminen voidaan vielä pysäyttää. Valitettavasti kukaan ei näytä oikein tietävän, miten virus oikein sai alkunsa.

 Viruksen pysäyttämiseen on olemassa vain yksi vihje. Nimittäin korruptoitunut viruksiin erikoistuneen tohtori Raillyn (Amanda Schull) ääninauha, jossa hän antaa tehtävän elinkautisvanki Colelle (Aaron Stanford). Niinpä juuri hänet päätetään lähettää menneisyyteen. Aikamatkustukseen liittyviä paradokseja kuin pitää välttää niin paljon kuin mahdollista, vaikka tavoitellaankin juuri menneisyyden muuttamista.

En ole vielä maininnut, mistä sarjan nimi oikein tulee. 12. Apinan Armeija on sarjassa viruksen levittämistä aikova paha organisaatio. Kyseessä ei liene juonipaljastus, mainitaanhan se jo 90-luvulla tulleessa elokuivassa. Ja se kyllä selviää jo sarjan kahdessa ensimmäisessä jaksossa. Miksi organisaatio on nimennyt itseään tuolla tavalla? En tiedä. Kaipa syy mainitaan elokuvassa, mutta en kuolemaksikaan muista sitä.

Sarjan juoni on harvinaisen mielenkiintoinen, sillä pidän aikamatkustuksesta teemana hyvin paljon. Tosin pitäisin siitä vielä enemmän, jos matkustuskohde olisi joku nykyaikaa eksoottisempi. Kaikkea ei kuitenkaan voi saada. Kliseistä, mutta totta. Sitä paitsi eksoottisemman ympäristön ystäville, on aina olemassa se niin sanottu nykyaika eli ihmisten tuhoutumisen jälkeinen 2040-luku.

Katsomani jaksot saivat minut haluamaan lisää, mikä on aina hyvä merkki. jaksot siis tekivät tehtävänsä. Yksi jakso viikossa riittää kuitenkin hyvin, ainakin toistaiseksi. En siis tulee lataamaan sitä mitä luultavammin laittomasti. Se ei tee sarjasta huonoa, ei missään tapauksessa. Se vain tarkoittaa sitä, että en ole ryhtynyt sarjan faniksikaan. En ainakaan vielä tässä vaiheessa.

Ainakin toistaiseksi 12 monkeys on harvinaisen laadukas ja mielenkiintoinen scifisarja. Tämä on jo paljon sanottu, sillä olen yleensä enemmän fantasian tai supersankarirymistelyjen ystävä. Katson kyllä scifiäkin, mutta en läheskään yhtä innostuneesti. En näytä olevan yksin pitäessäni sarjasta, sillä Se tulee samaan ainakin kolme kautta. Kaksi niistä on jo näytetty Amerikan puolella.

Itse päähenkilö Cole on jokamies, muutamalla supervoimalla höystettynä. Hän pystyy ainakin paranemaan tavallista nopeammin, eikä aikaparadoksitkaan näytä vaikuttavan häneen. Mieheltä luonnistuu myös fyysinen toiminta. En tiedä vielä, onko hahmolla muitakin erikoiskykyjä. Sarjan luonteen huomioiden epäilen sitä vahvasti. Sarjan lajityyppi on kuitenkin scifi, ei fantasia.

Elokuvaa näkemättömille, versiot eroavat toisistaan paljon. Niin luonteeltaan kuin kyvyiltäänkin. Elokuvaversiossa Cole oli aika tavallinen, joskin mielenterveys ongelmainen, mies. Vaikka pidin elokuvaversiosta, niin tv-sarjaan se ei olisi välttämättä sopinut. Tv-sarja versio ei ole maailman mielenkiintoisen päähenkilö, mutta ei epäkiinnostavinkaan. Ainakaan ensinäkemältä.

Samaa voisi sanoa myös Cassiesta. Häntäkin on muutettu tv-sarjaan jonkin verran. Elokuvassa nainen toimi psykiatrina, nyt virologina. Muutos ei kuitenkaan ole suuri. Varsinkin kuin vertaa elokuvaversiossa Brad Pittin Jeffrey Goinesiin, jonka sukupuoli vaihdettiin tv-sarjassa. Nyt hänen nimensä on Jennifer ja häntä näyttelee Emily Hampshire. Hänestä minulla ei ole vielä mielipidettä.

Tietenkin jaksossa näyttäytyi myös muita hahmoja, kuten eräänlainen Colen ”käsittelijä” Jones (Barbara Sukowa), Colen paras kaveri Ramse (Kirk Acevedo), Cassien politiikko ex Aaron (Noah Bean) sekä 12 Apinan armeijan ” kasvot”, jota kutsutaan vaan Kalpeaksi mieheksi (Tom Noonan). Toistaiseksi vain Jones ja Kappea mies jäi mieleen. He vaikuttavat jokseenkin kiinnostavilta hahmoilta.

Ensimmäisen kahden jakson perusteella 12 Monkeys on katsomisen arvoinen sarja. Erityisesti, jos aikamatkailu kiinnostaa. Annan jaksoille neljä tähteä. Lopullinen arvio se ei kuitenkaan ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti