torstai 25. elokuuta 2016

Muistinsa menettänyt tatuointiensa arvoitusta selvittämässä

Viimeksi arvostelin toisen kohtuullisen uusista sarjoista, Quanticon. Lupasin arvostelun yhteydessa arvostelevani agenttijännäri Blindpotin. Tässä se arvostelu tuleekin.


JUONIPALJASTUKSIA LUVASSA!!! Varoitan sen jo tässä vaiheessa. Jos haluat välttää niitä kuin ruttoa, sinun kannattaa harkita tämän tekstin lukemista uudemman kerran.

Lähes kauttaaltaan tatuointien peitossa oleva ja muistinsa menettänyt Jane Doe (Jaimie Alexander) löytyy New Yorkin Times Squarelta, sullottuna urheilukassiin. Naisen arvoitus jää FBIA:n käsiin. Kehottaahan kassista löytynyt teksti soittamaan kyseiselle järjestölle. Lisäksi Yhteen tatuoinnista on kirjoitettu FBI:n huippuagentin, Kurt Wellerin (Sullivan Stapleton), nimi.

Tatuoinneista paljastuu muutakin. Ne nimittäin auttavat rikosten ratkaisussa. Miten tatuointeihin on laitettu tietoja vielä tekemättömistä rikoksista? Kukaan ei tiedä. Varsinkaan Jane itse. Se ei ole ainut Janeen liittyvä arvoitus. Jane nimittäin omaa melko vaikuttavat taistelutaidot. Niin he, ja FBI:n pelkästään siihen koottu tiimi, selvittävät Janen arvoitusta ja samalla lukuisia rikoksia tatuointi kerrallaan. 

Blindspot lainailee häpeättömästi muilta sarjoilta, aivan niin kuin Quanticokin. Siitä tulee mieleen muun muassa Alias, Jason Bourne-kirjat sekä The Blacklist. Juoni muistuttaa eniten viimeksi mainittua, vaikkei siinä tietääkseni muistinmenetystä olekaan. En voi edes sanoa, että sarjassa olisi hirveästi mitään omaa. Onneksi lainaukset ovat sentään kohtuullisen taiten tehtyjä. Sarja lainasi parhaimmilta, ei huonoimmilta.

Samaan aikaan katsomani Quantico pieksi paremmuudellaan sarjan mennen tullen ja vielä palatessakin. Se ei kuitenkaan tarkoita sarjan olevan huono. Itseasiassa olen nähnyt, ja seurannutkin, huonompia sarjoja, kuten Syfyn uutta scifisarjaa Hunteria. Blindspot onki aivan katsottava sarja. Siitäkin huolimatta, että sarjalla on yksi suuri heikkous. Nimittäin harvinaisen yksiulotteinen agentti Weller.

Sarjan sivuhahmot eivät juuri ollut sen parempia. Päinvastoin. He olivat olemassa vain, koska hahmoja nyt vaan pitää olla enemmän kuin kaksi. Poikkeuksena ryhmän tiedenainen Agentti Patterson (Ashley Johnson), joka vastasi lisäksi sarjassa ainoana humoristisesta annista. Myös ryhmän johtajasta, Bethany Mayfairista (Marianne Jean-Baptiste) kehkeytyi lopulta mukiinmenevä hahmo.

Suurin osa Blindspotin rikoksista eivät olleet juuri hahmoja omaperäisempiä, päinvastoin. Kyllä niitä sentään jaksoi yhden jakson verran seurata. Onneksi muutama jakso teki hyvän poikkeuksen sääntöön. Pidin erityisesti sarjan alussa nähtävästä aarrejahdista. Niinkin paljon, että se sai minut jatkamaan sarjan katsomista, vaikka olinkin ollut kahden vaiheilla asiasta jo jonkin aikaa.

Myös jakso, jossa Jane ja Weller esittivät toistensa kanssa naimisissa olevaa salamurhaajapariskuntaa, oli laaturikossarjaa. Finaali oli tietenkin omaa luokkaansa myös. Siitä ei puuttunut juonen käänteitä, vaikka kovinkaan moni asia ei onnistunut suorastan yllättämään minua. Uskoiko kukaan Janen olevan Taylor Shaw? Muuten sarja jäi keskenkertaiselle tasolle. Eli ei hyväksi, mutta ei huonoksikaan.

Sarjasta puuttui jotain tärkeää. Nimittäin keveys, minkäänlainen. Huumoria siinä ei juuri ollut, muutamaa hyvin lyhyttä kohtaa lukuun ottamatta. sarja ottikin itsensä aivan turhan vakavasti. Se ansaitseekin siitä ison miinuksen. Katson kyllä vakavimpiakin sarjoja, kuten GOT, mutta niiden tyyli on muutenkin erilainen. Tällaisille sarjoille pinoinen hauskuus on melkeinpä välttämättömyys. 

Sen sijaan toimintaa sarjasta ei puutu. Roistoja kiinniottamisesta läski tummuu itse kullakin. Mitään erikoista toimintakohtauksissa ei ole, ei tyylillisesti tai mitenkään muutenkaan. Niitä löytyykin joka rikossarjasta. Sillä erolla, että jotkin niistä ovat paremmin tehtyjä. Asiaa parantaa se, että Jaimie Alexanders on hyvä juuri toiminnassa, nähtiinhän se jo Thorissa.

Blindspot ei ole hullumpi sarja. Jos sellaiset sarjat kuin The Blacklist tai Alias ovat mieleen, sitä kannattaa ainakin vilkaista. Sarjalla kestää kuitenkin aikansa päästä parhaimpiinsa. Kolme tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti