maanantai 16. kesäkuuta 2014

Valkoinen kuningatar – Historiallisen draaman tähti

Kiitos Ylen, Suomessa voi nyt katsoa Philippa Gregoryn historialliseen romaaniin perustuvaa Valkoista kuningatarta. Sarjasta on tullut jo kolme ensimmäistä jaksoa.

Sarjassa seurataan ns. Ruusujen sodan loppuvaiheita. Aihe onkin kiinnostava, varsinkin kun luin Conn Igguldenin samaan aikaan sijoittuvaa kirjasarjaa. Sen tapahtumat vaan sijoittuvat sodan alkuaikoihin ja näkökulmakin on eri. Kun Conn Igguldenin kirjoissa pääosissa on kuningas Henrik ja hänen vaimonsa Margareta Anjoulainen, ovat he Valkoisessa kuningattaressa maanpaossa. Heidän sijastaan valtaistuimella istuu Yorkin suvusta kuningas Edvard IV, joka rakastuu leskeksi jääneeseen Elizabeth Woodvilleen ja tekee tästä kuningattaren. Siitä lähtee käyntiin sarjan juoni, jonka perustana on valtaistuimen säilyttäminen keinolla millä hyvänsä. Sarja on kymmen osainen.

Valkoinen kuningatar kuuluu romaanisarjaan, joka kertoo ruusujen sodasta. Romaanisarjan muita osia on Riverssin lady, Punainen kuningatar, Kuninkaantekijän tytär ja Valkoinen prinsessa. Romaanien kirjoittaja historiallisten romaanien kuningattareksikin tituleerattu Philippa Gregory on journalisti ja historioitsija. Hän on julkaissut useita Tudorien aikaan sijoittuvia historiallisia romaaneja, kuten elokuvanakin nähtävän Kuningattaren sisaren. Gregory on omistautunut myös hyväntekeväisyydelle. Hän on aloittanut Gambiassa hyväntekeväisyystoiminnan, jonka päämääränä on muun muassa rakentaa maahan kaivoja.

Sarjan päähenkilö, Elisabeth Woodville on todellinen henkilö. Moni sarjassa nähty tapahtumakin on todella tapahtunut. Ei välttämättä juuri kuvatulta tavalla, mutta kuitenkin. Todellinen Elisabeth oli Sir Richard Woodvillen ja Jacquetta Luxemburgilaisen vanhin tytär. Ilmeisesti hän oli päässyt äitinsä suhteiden kautta hoviin ja lopulta avioitunut John Greyn kanssa. Heillä oli kaksi poikaa. John kuoli St. Albansin taistelussa. Yorkien voittaessa perhelle tuli tiukat ajat, sillä Elisabethin puoliso oli taistellut Lancasterien rivissä. Tätä kuitenkin onnisti tavattuaan kuninkaan, joka ihastui tähän ensitapaamisella. He menivätkin naimisiin ja Elisabet kruunattiin Westminsterissä 26. toukokuuta 1465. Kyseessä oli ensimmäinen kerta englannin historiassa, kun kuningas avioitui alamaisensa kanssa. Tästä johtuen Elisabeth ei ollut koskaan suosittu kuningatar. Elisabethillä oli tiettävästi viisi tyttöä ja kaksi poikaa kuninkaan kanssa. Muita todellisia ja tärkeitä hahmoja sarjassa ovat kuningas Edvard IV ja ”kuninkaantekijä” Richard Neville.
Olen nähnyt vain kolme jaksoa, joten en tiedä lopusta. Historia sanoo tapahtumista näin: Neville kuoli jouduttuaan hevosensa tallomaksi. Edvard voitti sisällissodan, mutta kuoli huhtikuussa 1483. Kuninkaan veli, Rikhard III nimettiin sijaishallitsijaksi, sillä Edvardin poika oli vasta kaksitoista. Elisabeth yritti horjuttaa sijaishallitsijan asemaa, mutta ei onnistunut siinä. Lopulta Edvardin poika sai kuninkuuden. Sijaishallitsija kaappasi kuitenkin vallan. Rikhard III kaatui Bosworthin taistelussa, jolloin valtaan tuli Henrik Tudor, myöhemmin Henrik VII. Richardin kuolema päätti ruusujen sodan. Pojat teljettiin Toweriin, josta he katosivat. Mysteeristä saisi toisen tekstin. Richardin epäillään murhanneen heidät, mutta todisteita hänen syyllisyydestään ei ole. Edes heidän kuolemansa ei ole varmaa. Heidät kuitenkin haudattiin, sillä vuonna 1674 työmiehet löysivät pienten lapsien ruumiit, joiden pääteltiin kuuluvan pojille. Luiden alkuperää ei ole kyetty varmistamaan. Elisabeth liittyi kuitenkin vielä kertaalleen kuninkaallisen perheen jäseniksi. Hänen tyttärensä meni naimisiin uuden kuninkaan Henrik VII:n kanssa.



Pidin siitä, ettei sarja turhaan aikaillut. Vaikka tyyli tempo onki rauhallinen, joka jaksossa riittää tapahtumia. Tunnelma vaihtelee alun keveydestä, paljon synkempään. Itse päähenkilö voisi olla persoonallisempikin. Hänestä on helppo pitää, mutta siihen se jäikin. Kuulemani perusteella hän kuitenkin muuttuu moniulotteisemmaksi sarjan edetessä. Pukudraamana sarja toimii. Syvälliseksi sarjaa ei voi haukkua, vaikka toki siinä on omat vakavat kohtauksensa. Olisin toivonut kuitenkin enemmän ajan kuvausta. Ymmärrän kyllä, että juoni on pääosissa ja aika vain tarjoaa sopivan miljöön. Siitäkin huolimatta vähän enemmän ajasta voisi kertoa. Viimeaikoina kun olen kiinnostanut juuri tuosta aikakaudesta. Valkoinen kuningatar on vahvasti naisten tarina. Miehet jäävät auttamattomasti sivuosaan, kuten myös itse sota. Sarjasta näytetään lähinnä sen poliittisia merkityksiä, itse taisteluita ei niinkään. niitä olisin kaivannut tuomaan vastapainoa draamalle. Sarja ei ole ihan Tudorin luokkaa, mutta laadukas siitäkin huolimatta. Sarjan parasta antia visuaalisen tunnelmoinnin lisäksi, olivat viittaus noituuteen. Aihe kiinnostaa itseäni. Ainakin pääosan esittäjä sopi kuvaa, joka minusta hahmosta on. Valkoiselle kuningattarelle pitää antaa aikaa, se ei koukuta heti ensimmäisestä jaksosta. Harva sarja koukuttaa. Luvassa on jatkossa varmasti runsaasti vehkeilyä, hienoja pukuja ja romantiikkaa. Toivottavasti taisteluitakin näytettäisiin enemmän. Nyt minua kiinnostaa lukea Philippa Gregoryn kirjat. Veikkaan, että ne ovat sarjaa parempia. Ei sillä, sarjassakaan ei ole valittamista. Annan alkujaksoille neljä tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti