torstai 12. kesäkuuta 2014

Jalkapallon MM-kisojen historiasta

Viimeaikana tuskin kukaan on välttynyt tänään alkavista jalkapallon MM-kisoista, jos ei ole viettänyt tynnyrissä koko vuoden. Mistä kisat saivat alkunsa? On ainakin minulle tuntemattomampi asia. Siksi otan asiasta selvää.



Jalkapallon MM-kisojen synty vie meidät aluksi olympialaisiin. Vuonna 1900 jalkapallo otettiin olympialaisten näytöslajiksi ja jo kaksitoista vuotta myöhemmin laji sai suuren suosion. Välissä oli käynnissä ensimmäinen maailmansota, joten vasta vuonna 1928 tehtiin päätös kisojen järjestämisestä. Päätöstä vauhditti se, että jo aikaisemmin amatööripykälät rajoittivat tätä jo olympialaisten suosituinta lajia. Monissa maissa parhaat jalkapalloilijat olivat jo ammattilaisia, eivätkä ne voineet osallistua olympialaisiin parhailla joukkueillaan. Ensimmäinen kisa pelattiin kahdet olympiakisat voittaneessa Uruguayssa vuonna 1930. MM-kisoihin osallistui vain 13 joukkuetta, mm. Englanti jäi pois. Tuolloin Eurooppalaiset eivät arvostanut kisoja, ainakaan matkatakseen kisapaikalle laivalla. Pitää muistaa, että matkustaminen oli silloin hitaampaa kuin tänä päivänä. Ensimmäiset MM-kisat voitti isäntämaa Uruguay, voitettuaan Argentiinan finaalissa 4-2. Tuolloin otettiin käyttöön Jules Rimet pokaali, joka edusti kisojen voittoa vuoteen 1970 asti. Pokaalin sai nimensä vuonna 1929 kuolleelta FIFA:n johtajalta, jolla oli suuri vaikutus kisojen syntyyn. Pokaali kuitenkin
varastettiin, joten paikan otti FIFA:n oma pokaali, jota käytetään täkin päivänä.








Pelé

Kaksi seuraavaa kisaa pidettiin Italiassa ja Ranskassa. Italia voitti kummatkin. Tämän jälkeen alkoi toinen maailmasota ja MM-kisat peruttiin 12 vuodeksi. Sotien jälkeen, vuonna 1950, pelattiin Brasiliassa. Saksa ei päässyt mukaan sotarikoksien vuoksi. Uruguay voitti kisat jännittävässä finaalissa isäntämaa Brasiliaa vastaan. Eurooppa ja Etelä-Amerikka jyräsivät pitkään jalkapallon MM-kisoissa. Muista maista mm. USA ja Korea pääsivät välieriin. Jalkapallon historiaa ei voi kirjoittaa ilman Pelé. jalkapallon legenda pelasi ensimmäisen MM-kisansa vuonna 1958 Ruotsissa. Brasilia voitti kisat ja Peléstä tuli kaikkien aikojen nuorin maailmanmestaruuden voittanut pelaaja. Hän oli mukana myös Chilessä ja meksikossa pidettävissä kisoissa, joissa Brasilia voitti kultaa. Englannin kisoissa tulos oli kuitenkin synkempi, kun Brasilia jäi alkulohkoon. Naisetkin pelaavat jalkapallon maailman mestaruudesta. Ensimmäiset naisten kisat järjestettiin Kiinassa vuonna 1991. MM-kisat kasvoivat. Vuonna 1982 siinä oli jo 24 joukkuetta ja vuonna 1998 32 joukkuetta.


Lisätietoja voittajista voi katsoa täältä: http://www.topendsports.com/events/worldcupsoccer/winners.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti