maanantai 16. marraskuuta 2015

Eläinten itsensä tekemää eläintenoikeisaktivismia

Nykyään seuraan ihan Suomen tv.tä suhteellisen vähän. Yksi katsomistani sarjoista oli ensimmäisen kautensa juuri päättänyt, eläinten kapinasta kertova, Zoo. Juonipaljastuksia taas luvassa.


Zoossa eläimet alkavat tappaa ihmisiä, varoittamatta. Niinpä apuun kutsutaan safariopas Jackson Oz (James Wolk ), hänen ystävänsä Abraham (Nonso Anonzie), Ranskan tiedustelupalvelun agentti Chloe (Nora Arnezeder), eläinlääkäri Mitch Morgan (Billy Burke) sekä toimittaja Jamie Campbell (Kristen Connolly). Yhdessä he saavat tehtäväkseen selvittää, mikä eläimiin on oikein mennyt.

Sarjalla oli hyvät lähtokohdat, sillä asetelma on erittäin mielenkiintoinen. Ei ennennäkemätön, mutta ainakin suhteellisen vähän nähty. Zoo tarjoaa paljon hyvää vanhanaikaisten seikkailusarjojen ystäville. Mukiin menevä toiminta, suhteellisen mielenkiintoinen mysteeri ja sopivassa suhteessa draamakin riittivät pitämään mielenkiintoani yllä, ainakin tunnin ajan joka viikko.

Aiheestaan huolimatta sarja ei ollut pelottava tai edes erityisemmin ahdistava. Kuolemia kuin ei näytetty erityisen graafisesti. Siis jos odotat verta ja suolenpätkiä kauhusta tuttuun tyyliin, tulet pettymään. Ihan pienille lapsille en kyllä välttämättä suosittelisi, vaikka ajoittain ihmisten ja eläinten kamppailut näyttivät enemmänkin koomisilta.

Pelkästään ihmissuhdesaippuaksi sarja ei kuitenkaan mene, joten ei huolta. Jännitystä sarjasta kyllä löytyy. Huumoriakaan ei olla unohdettu, varsinkaan alkupään jaksoissa. Kyseessä on kesäsarja ja kesäsarjat ovat usein aika kevyitä. Niin tässäkin tapauksessa. Kukapa kesäisin mitään syvällistä jaksaisikaan katsoa? Kevyeksi katsottavaksi sarja onkin oikein viihdyttävä.

Valitettavasti se ei kuitenkaan ole niin hyvä, kuin olisi voinut olla. Suurin syy siihen on yksiulotteiset hahmot. Alkujaksoista tämän vielä antaisi anteeksi. Aluksihan lähes kaikkilla tv-sarjojen hahmolla on se yksi korostettu piirre, josta hahmo sitten muotoutuu vähitellen moniulotteisempaan suuntaan. Näin käy paremmissakin sarjoissa.

Zoossa tämä muutos kuitenkin jäi suhteellisen pieneksi, niinpä heidän edesottamuksensa eivät kiinnostaneet läheskään niin paljon kuin olisi pitänyt. En syytä tästä näyttelijöitä. Uskon, että he tekivät parhaansa annetuilla aineistolla. Minulla oli jopa pari lempihahmoakin: Abraham ja Mitch. Muitakaan en inhonnut. Heillä vain olisi ollut potentiaalia parempaankin.

Sarjan pahis, yritys Reiden Global, puolestaa toimi hyvin vähän turhankin realistisena suuryrityksenä, jota on helppo vihata. Ja kukapa ei vihaisi? Varsinkin kuin olin viime arvoastelussani väärässä, eläinten omituinen käytäytyminen on todellakin Reiden Globanin syytä. Tuskin tulin loppuen lopuksi paljastamatta liikaa. Jos tulin, niin pyydän anteeksi.

Zoo on suhteellisen kesy kesäsarja, joka kuitenkin jatkui ansaituisti toiselle kaudelle. Katson luultavimmin kauden, kun han se rantautuu Suomen televisioon. Neljä tähteä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti