keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Uusi keho ja uusi murhamysteeri, mutta sama vanha Takeshi Kovacs


Altered Carbon, suomalaisittain Muuntohiili, oli hyvästä syystä yksi Netflixin suurimmistä menestyksistä. Ilokseni voin sanoa, ettei sen toinen kausi jäänyt ensimmäistä kautta huonommaksi.

Kuvahaun tulos: Altered Carbon

Varoitus: Tämä arvosteli sisältää paljastuksia Altered Carbonin kummankin jo tulleen kauden juonesta!

Kuvahaun tulos: Altered Carbon
Tulevaisuudessa kehoa voi vaihtaa melkein yhtä helposti kuin paitaa, mikä taas mahdollistaa käytännöllisesti kuolemattomuuden. Tilannetta vastaan kapinoitiin aikansa, mutta nyt, satoja vuosia myöhemmin, alkuperäisistä kapinallisista eloon jäi vaan kovista kovin sotilas Takeshi Kovacsin (alkuperäisessä ruumissa Will Yun Lee, muuten Anthony Mackie). Kokemuksensa vuoksi  huippurikas ja vanha Horace Axley (Tähtiportin Michael Shanks) antaa hänelle uuden kehon ja palkkaa hänet henkivartijakseen.

Hänen palkkaajansa kuitenkin kuolee, vieläpä niin sanotun tosikuoleman eli hän ei voi palata takaisin toisessa kehossa. Koska Kovacs on syystäkin murhan pääepäilty, hänen pitää selvittää kuka hänet oikein murhasi. Mysteeri syvenee entisestään miehen huomattua, että murhaaja käyttää hänen entisen rakastettunsa, pahamaineisin kapinallisjohtaja Quellcrest Falconerin (Renee Elise Goldsberry) kehoa? Altered Carbon Richard K. Morganin Takeshi Kovacs –romaaneihin.

Kuvahaun tulos: Altered Carbon season 2
Pidin Altered Carbonista jo ensimmäisellä kaudella. Ei se ihan The Expancen tasoinen scifisarja ole, mutta mikäpä olisikaan. Sen maailma oli kiehtovan erilainen, tyyli omaperäinen, juoni yllättävä. Jopa sen varsin toimintasarjalle tyypillinen päähenkilö oli keskinkertaista persoonallisempi. Samoin kuin pienemmissä rooleissa olleet hahmotkin.

Tämä toinenkaan kausi ei petä. En kuitenkaan sanoisi sitä paremmaksi tai huonommaksi kuin edeltäjänsä, vaan ihan yhtä hyväksi. Kausi hyötyi kuitenkin siitä, ettei sen tarvinnut viettää aikaa maailman sääntöjen kertaamiseen. Kuitenkin tällä se varjopuoli, että kertaamista ei saa myöskään katsoja, vaan ensimmäisen kauden tapahtumat tai ainakin sarjan maailman perusteet kannattaa olla hyvässä muistissa.

Kuvahaun tulos: Altered Carbon season 2 quell
Toinen kausi alkoi yllättävän samalla tavalla kuin ensimmäinenkin rikas metu, raamatun vanhasta isästään tunnetun Metusalahin mukaan nimetty eräänlaisen maailman eliitin jäsen, kuolee ja hänen murhaajansa pitää selvittää. Pian kuitenkin mennään uusille laduille ja murha osoittautuukin pian ratkaisevaksi myös koko kauden yllättävänkin henkilökohtaiseksi muuttuvaa juonta ajatellen.

Sarja oli edelleen hyvin väkivaltainen ja verinen, joten kaikille se ei edelleenkään sovi. Kuitenkin seksiä löytyi siitä hivenen vähemmän. Luultavasti siksi, että sille ei oikein jäänyt aikaa. Olihan kausi vain kahdeksan jakson pituinen. Tunnelma oli kuitenkin ensimmäistä positiivisempi, mikä ei ollut huono asia, yllättävyydestään huolimatta.  

Kuvahaun tulos: Altered Carbon
Sarjan päähenkilön esittäjä vaihtui Joel Kinnamanista lähinnä Marvelin elokuvauniversumin Falconina tunnettuun Anthony Mackieen. Syystä, joka tulee selväksi ensimmäisen kauden finaalissa. Etukäteen yleisesti pelättiin, hoitaako mies roolinsa yhtä hyvin kuin edeltäjänsä, mutta onneksi huoli oli turhaa. Mackie pärjäsi roolissaan erinomaisesti.

Will Yun Lee toisti myös roolinsa alkuperäisenä Takeshi Kovacsina. Tällä kertaa syy kuitenkin yllätti katsojat takaa vasemmalta. Hän oli ehkä näyttelijöistä suosikkini, enkä panisi pahakseni, jos hän saisi mahdollisessa kolmannella kaudella pääosan. Roolinsa toisti myös yksi suosikeistani Kovacsin AI-ystävä, kuuluisalta kirjailijalta nimensä ottanut, Poe (Chris Conner).

Kuvahaun tulos: Altered Carbon season 2 trepp
Quellcrest Falconerikin sai ison rooliin kaudella ja hyvä niin. Hahmo on yksi sarjan kiinnostavampia. Toinen kausi esitteli myös liudan uusia hahmoja, joista suosikkini oli myös koko sarjan parhaimpiin hahmohin kuuluva palkkionmetsästäjä Trepp (Luce Cagen Simone Missick). Myös alkuperäisesti arkeologeja auttamaan tehty, mutta nykyisemmin ilman tarkoitusta jäänyt Dig 301 (Dina Shihabi) oli hyvä lisä sarjaan.

Sen sijaan Danica Harlan (Lela Loren) jäi hieman turhan stereotyyppiseksi pahikseksi. Samoin roistoista mielenkiintoisempi, mutta silti hieman tylsäksi jäävä, eversti Ivan Carrera. Siitäkin huolimatta, että hänellä oli henkilökohtaisempikin yhteys Kovacsiin. Lopussa roiston roolin nappasi kuitenkin joku monella tavalla paljon parempi, mutta hänen henkilöllisyytensä paljastamisen paljastaisi liikaa kauden lopusta.

Kuvahaun tulos: Altered Carbon etflix
Siinä tapauksessa, että sarja jatkuu, niin katson luultavasti myös sen kolmannen kauden. Tämä ei ole mitenkään varmaa, sillä Netflixillä on tapana lopettaa sarjansa kahteen tuotantokauteen. Kausi ei varsinaisesti loppunut cliffhangeriin, mikä oli hyvä, mutta jätti kuitenkin myös mahdollisuuden paluulleen, joskin Anthony Mackie ei enää rooliinsa palaa, vaan Kovacsia tulee näyttelemään joku muu.

Tiivistetysti Altered Carbon pitää paikkansa yhtenä nykyajan parhaimmista scifisarjoista. Sarja sopii kaikille, joita scifi ja noir kiinnostavat. Täydet viisi tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti