tiistai 3. maaliskuuta 2020

Neukku-Superman on Supermaneista mielenkiintoisin


Mitä, jos Superman olisikin laskeutunut Amerikan sijaan Kylmän sodan Neuvostoliittoon? Tätä kysyy yksi parhaista koskaan näkemistäni sarjakuva-animaatioista, Red Son.

Kuvahaun tulos: red son

Varoitus: Tämä arvostelu sisältää jonkin verran juonipaljastuksia!

Kuvahaun tulos: red son stalin
Neuvostoliitto. Vuosi 1946. Nuori poika (äänenä Tara Strong) huomaa omaavansa lentämisen kaltaisia supervoimia. Ystävänsä (äänenä Winter Ave Zoli) kehotuksesta hän päättääkin valjastaa uudet kykynsä maansa hyväksi. Mennee muutama vuosi ja tuo poika on ottanut nimekseen ja Superman (äänenä Jason Isaacs) ja tullut Neuvostoliiton suuremaksi symboliksi.

Amerikkalaiset eivät käänteestä tietenkin pidä. Ongelmaa hoitamaan valjastetaankin yksi maan, ja mahdollisesti maailmankin, älykkäimmistä miehistä, Lex Luthor (äänenä Diedrich Bader). Hänellä on apunaan paitsi huippuluokan tiedemiehiä ja enemmän rahaa kuin voisi kuvitellakaan, niin myös hänen itsenäinen toimittajavaimonsa Lois Lane (äänenä Amy Acker), joka näyttääkin ainoana päästä supersankarin pään sisään. Elokuva perustuu sarjaan samannimiseen sarjakuvakuva-sarjaan.

Kuvahaun tulos: red son animation lois
Juonikuvauksesta voisi päätellä, että Red Son kertoo pahasta Supermanista, mutta sitä elokuva ei tee. Sen sijaan se tekee supersankaristaan aidosti hyvää tarkoittavan, mutta Neuvostoliiton propagandan sokaiseman. Myöskään Lex Luthor ei ole pelkästään hyvä tai paha. Juuri tuo selkeä sankarin ja roiston puute osoittautuukin yhdeksi elokuvan suurimmista vahvuuksista.

Sen toinen vahvuus, melkein yhtä suuri, liittyykin juoneen itseensä. Supersankareita alkaa tulla silmistä ja korvista, joten pientä kyllästymistä aiheeseen ja ennen kaikkea sen lukuisiin jo moneen kertaan nähtyihin kliseisiin. Kun puhutaan vanhemmista, jo moneen kertaan filmatisoinneista supersankareista, kuten Superman tai Batman, ongelma on vielä suurempi.

Kuvahaun tulos: red son animation lois
Red Sonin tekijät olivat ratkaisseet ongelman ottamalla lähdeteokseksi sarjakuvan, jossa Superman kuvataan tavalla, jollaista harvoin näkee. Tämä osoittautuu viisaasti, sillä elokuva tarjosi juuri sitä, mitä katsojat kaipaavat, vaihtelua. Sen voisikin sanoa nousseen keskimääräistä paremmaksi jo siksi, että se erottui massasta.

Toki animaatio itsessäänkin oli vakuuttavaa, varsinkin toimintakohtauksissa. Valitettavasti se ei kuitenkaan tarjonnut mitenkään omaperäistä desingiä, toisin kuin esimerkki Spider-Man: Into The Spiderverse, vaan tyytyi melko tavanomaiseen tyyliin. Ääninäyttelijätkin tekivät pääosin työnsä kunnialla. Poikkeuksena oli Tara Strong, joka ei kuulostanut vähääkään esiteinipojalta.

Kuvahaun tulos: red son animation lois
Supermanin ja Lexin kuuluisan taisteluparin lisäksi elokuva oli muitakin tuttuja DC:n sarjakuvahahmoja. Omia suosikkejani olivat Lois Lane ja Supermanin ystävä Wonder Woman (äänenä Vanessa Marshall). Myös Batman (Roger Craig Smith) sai roolin elokuvassa, mutta se jäi syystäkin pieneksi. Hänen tarkoitus oli vain tarjota Supermanille keskivaiheen vastustaja, samoin kuin Superior Maninkin (äänenä Travis Willingham)

Joseph Stalin (äänenä William Salyers ja JFK:kin (äänenä Jim Meskimen) lisäsivät elokuvaan tosielämän tuntua, mikä oli hyvä. Sijoittuuhan elokuva vaihtoehtohistoriaan, enemmin tai vähemmin. Muutenkin elokuvassa sivutaan muun muassa Vietnamin sotaa sun muita Kylmän sodan aikaista. Ne kuitenkin antoivat tilaa supersankarimäiskinnälle ja Supermanin ja Lexin tahtojen taistelulle ja hyvä niin.

Kuvahaun tulos: red son
Batman ei ole pääpahis, mutat tarjosi silti Supermanin arvoisen vastutajan
Red Sonista löytyi myös pääpahiskin, joskin hän paljastui sellaiseksi vasta elokuvan loppupuolella. Itseasiassa meni aikaa ennen kuin hahmo edes esiintyi tarinassa ensimmäistä kertaa. En kerro, kuka tai mikä tuo roisto oli, pilaan yllätyksen, mutta sanon sen verran, että hän osoittautui oikein hyväksi roolissaan. Siitäkin huolimatta, että hänet voitettiin suhteellisen helposti.

Tiivistetysti Red Son hyvä esimerkki siitä, että supersankarianimaatiot voivat tarjota yhtä viihdyttävää katsottavaa tai jopa viihdyttävämpää kuin live action. Lajityyppiä ei kannata siis väheksyä. Täydet viisi tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti