perjantai 28. heinäkuuta 2017

Reacherin Jack liftaa- Eikä se ole koskaan ollut yhtä vaarallista, hänen vastustajilleen siis

Olen lukenut harvinaisen paljon Lee Childin Jack Reacher-jännäreitä, sillä ne ovat vain niin hyviä. Yhtään muita osia huonommaksi ei jää nyt arvostelemani Etsintäkuulutettu-romaanikaan.
Varoitus: Tämä arvostelu sisältää paljastuksia Etsintäkuulutettu-kirjasta sekä mahdollisesti myös muista Jack Reacher-romaaneista. Ei tietenkään mitään turhan isoja, mutta lue silti omalla vastuullasi.

Jack Reacher on matkalla Virginiaan nähdäkseen ihanan Susanin. Koska hänellä ei ole omaa autoa, eikä oikein rahaakaan, paras keino päästä sinne on liftaaminen. Hän saakin kyydin kolmelta ventovieraalta, kahdelta mieheltä ja yhdeltä naiselta. Pian hänelle kuitenkin selviää, että kaikki ei ole sitä, miltä näyttää. Sillä nainen, karen nimeltään, viestittää hänelle olevansa kyydissä vastoin tahtoaan.

Samaan aikaan toisaalla FBI-agentti Julia Sorenson ja seriffi Victor Goodman saavat selvitettäväkseen tunnisteettoman miehen murhan. Kuka hän on ja miten hän päätyi keskelle pikkukaupunkia? Ja miksi CSI osoittaa tapaukseen epätavallista kiinnostusta? Etsintäkuulutettu, englanniksi A Wanted man, on järjestyksessään seitsemästoista Jack Reacher-romaani.

Yleensä Jack Reacher-kirjoja lukiessa tietää hyvin, mitä kirjoilta sopii odottaa. Niin laadullisesti kuin juonellisestikin. Etsintäkuulutettu ei tehnyt asiassa poikkeusta. Tämä ei ehkä kuulosta kehulta, mutta Lee Childin tapauksessa se on. sillä vaikka hänen kaikki teoksensa muistuttavatkin hyvin paljon toisiaan, ne eivät ole menettäneet hohtoaan lähes yhtään. Vaan niitä lukee mielellään vieläkin.

Itse juoni oli peruskauraa, mutta juontakin tärkeämpää oli kuitenkin Reacherin sisäinen maailman, sillä ilman sitä kirjat menettäisivät sen, mikä nostaa ne yli perusjännäreiden, joita maailmassa riittää enemmän kuin tarpeeksi. Saimmekin taas nauttia hänen poikkeuksellisesta päättelykyvystään, tietenkin pidäkkeettömällä väkivallalla höystettynä. Siis kaikesta, mikä tekee Jack Reacheristä Jack Reacherin.

Yhtään muita sarjansa kirjoja huonommaksi Etsintäkuulutettu ei siis jäänyt. Itseassa yhdessä asiassa se jopa päihitti kaikki muut sarjansa kirjat: jopa niiden mittapuulla harvinaisen hyvällä naishahmolla, Julia Sorensonilla. Kirjasarjassa on toki ennenkin ollut hyviä naishahmoja, mutta ei ikinä ihan näin hyvää. Positiivista kyllä kirjasta löytyi myös toinen hyvä naishahmo, mutta ei ihan niin hyvä kuin Sorenson.

Hyviä hahmoja löytyi Sorensonin ja sen toisen hyvän naishahmon eli Karenin lisäksi toinenkin, nimittäin Goodman, jonka ajatuksiin päästiin myös tutustumaan parin kappaleen ajan. Se miksi Karen on niin hyvä, en tarkemmin mene, sillä se paljastaisi kirjan juonesta jo ihan liikaa. Muut hahmot olivat aika kaksiulotteisia, niin kuin jo etukäteen voi arvata, varsinkin roistojen kohdalla.

Etsintäkuulutettu loisti harvinaisen hyvien naishahmojen lisäksi myös toisessa asiassa, ei kuitenkaan muita kirjoja enemmän, tai vähemmänkään, nimittäin hyvin kirjoitetuissa taistelukohtauksissa. Muutenkin sen kirjoitusyylissä ei ollut mitään vikaa. Päinvastoin. Niin dialogi, hahmojen sisäinen maailma kuin ulkopuolinenkin maailma kuvattiin taidolla ja Lee Childille tyypillisesti myös äärimmäisellä tarkkuudella.

Valitettavasti kirjasta löytyi myös joitakin vakavia ongelmia niin alusta kuin ihan lopustakin. Alku oli liian hidas. Lukijat olivat kartalla paljon Reacheriä ensin ja toimintakin oi pelkästään ajatusten tasolla. Ongelmaan olisi ollut helppo ratkaisu, tehdä kirjasta lyhyemmän. Vakavia ongelmia on toinenkin, jopa lajityyppinsä teoksille harvinaisen epäuskottava loppu.

Tiivistetysti etsintäkuulutettu tarjosi perushyvää Reacheriä. Se myös soitti jälleen, miksi Lee Childiä arvostetaan niin suuresti ja miksi hänen kirjansa myyvät aina niin hyvin kuin ne nyt myyvät. Muutamat sen virheet kuitenkin laskivat antamaani tähtien määrää yhdellä. Neljä tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti