keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Shazam!-Lapsellista menoa DC:n elokuvauniversumissa



Nyt arvostelemani Shazam! on ehdottomasti DC:n hauskin supersankarielokuva ja vieläpä hauskempi kuin suurin osa MUC:n elokuvista. Siitä löytyy kuitenkin myös sydäntä.

Kuvahaun tulos: shazam"

Varoitus: Tämä teksti sisältää juonipaljastuksia!

Kuvahaun tulos: shazam wizard"
Vuosi 1974. Velho Shazam taikoo Thaddeus Sivana-niminen (Ethan Pugiotto) luolaansa. Hän suunnitellee antavansa pojalle omat, ehdottoman vaikuttavat, voimansa, jos hän vain läpäisi moraalia mittavan testin. Thadeus kuitenkin epäonnistuu. Vuosia myöhemmin samaan testiin pääsee koditon, äitiään etsivä, 14-vuotias Billy Batson (Asher Angel).

Hän läpäiseekin testin ja pystyykin nyt muuttumaan aikuisen kehoiseksi supermieheksi (Zachary Levi). Apua hänelle tarjoaa hänen uusi kasvattiveljensä, koulukiusattu supersankarifriikki, Freddy (Jack Dylan Grazer), jonka kanssa onkin hauska testata voimien rajoja. Leikki kuitenkin loppuu lyhyeen, sillä roistoksi muuttunut Thaddeukses (nyt Mark Strong) on vapauttanut velhon vartioimat seitsemän kuolemansyntiä.

Kuvahaun tulos: shazam"
Kuka olisi voinut uskoa, että DC:n elokuvauniversumi voisi olla myös erittäin hauska tai, että juuri sen elokuva onnistuisi vihdoin siinä, missä monet eivät, vangitsemaan sarjakuvien lapsen ilon ja riemun. Eikä siinäkään vielä kaikki, se oli muutenkin erittäin hyvä, joskin hieman turhan kliseinen ja tylsistä pahiksista ja paikoittain huonoista erikoistehosteista kärsivä supersankari elokuva.

Suurin syy Shazamin hyvyyteen löytyy karismaattisesta päähenkilöstä ja hänen yhtä karismaattisesta, elokuvan suorastaan varastavasta, apulaisestaan. Shazamin! perusteella Asher Angelilla ja Jack Dylan Grazerilla on edessään hyvä ura. Ei tietenkään pidä unohtaa aikuisversiota hahmosta esittävää Zachary Levi, johon ehdin tutustua myös huippuhyvässä Chuck-agenttikomediassa ja joka jatkaa tässä hyvää työtään.

Kuvahaun tulos: shazam"
Toinen syy liittyy Shazamin! keveyteen. Elokuva ei missään vaiheessa ottanut itseään tai kieltämättä naurettavaa lähtökohtaansa liian vakavasti. Se olikin yksi hauskimmista elokuvista sitten Spider-Man: In to The Spider-versen. Se onnistui vangitsemaan supersankarisarjakuvien ilon paljon paremmin kuin siitä hauskimmasta päästä olevat Wonder Woman tai Aquaman.

Elokuva osasi kuitenkin tilaisuuden tullen jopa herkistyäkin. Siinä käsiteltiin perhettä ja sen merkitystä, hylätyksi tulemista, mihin Billyn vaikea lapsuus ja uusi kasvattiperhe tarjoavatkin runsaasti näkökulmaa. Freddyn silmin pääsimme näkemään myös koulukiusaamista ja sitä, miksi niin moni kasvoi supersankarisarjakuvien parissa, mikä niissä oikein vetoaa.

Kuvahaun tulos: shazam thaddeus"
Valitettavasti Thaddeus Sivana ei ole roistona kovin omaperäinen tai edes kiinnostava ja samaa voi sanoa hänen pahoista suunnitelmistaankin. Seitsemän kuolemansyntiäkään eivät vakuuta persoonallaan tai visuaalisella ilmeellään. Toki persoonan osalta tämä oli tarkoituksellista, edustavathan he vain yhtä kuolemansyntiä. Visuaalisen ilmeen olisi kuitenkin toivonut olemaan paljon parempi.

Billyn muu kasvattiperheeseen ei ymmärrettävästi päästy vielä kovin syvälle, ehkä elokuvan seuraavassa osassa, mutta ne koostuivat toinen toistaan sympaattisemmista hahmoista. Vanhemmat (Marta Milans ja Cooper Andrews) olivat cooleimmasta päästä ja lapsetkin koostuivat värikkäimmistä persoonista. Heille vielä annettiin jopa jotain tekemistä, muuta kuin vain pelastettavissa oleminen.

Kuvahaun tulos: shazam ens battle"Shazamin! loppu kärsi hieman erikoistehosteiden verrattaisesta laaduttomuudesta ja mielikuvituksettomasta lopputaistelusta, mutta siitä löytyi myös hyvä käänne, jota en tässä vaiheessa puhu. sanotaan nyt vaikka näin, että jatko-osasta tuli paljon kiinnostavampi. Lopuista puheen ollen, lopputekstien jälkeen on tulossa vielä pari kohtausta, joten älä mene ennen niitä mihinkään.

Tiivistetysti Shazam! tarjosi MUC:n elokuville hyvän vastuksen ja näytti, että DC:n elokuvatkin voivat paitsi hyviä, niin myös täynnä huumoria ja sydäntä. Täydet viisi tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti